3 przepisy na noworoczne przekąski
r e k l a m a
Partnerzy portalu

3 przepisy na noworoczne przekąski

07.01.2023

Witaj Nowy Rok z przekąskami - od koloru do wyboru. A być może zostaną one z Tobą na dłużej, Przedstawiamy przepisy na szaszłyki warzywne, ptysie z pastą jajeczną oraz przekąskę z mielonego i warzyw.

Szaszłyki warzywne

szaszłyki warzywne

Składniki: 3 piersi z kurczaka, 2 cukinie, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka, około 10 pieczarek, sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, 2 łyżki zielonego pesto, czerwona cebula, oliwa z oliwek, około 5 łyżek startego żółtego sera.
Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki, cukinię, cebulę, papryki – w większą kostkę. Wszystkie składniki polać oliwą, posmarować pesto, posypać przyprawami i delikatnie wymieszać. Nakładać na patyki do szaszłyków w dowolnej kolejności. Piec w piekarniku około 25–30 minut. Zaraz po wyjęciu posypać startym na małych oczkach serem.
r e k l a m a

Ptysie z pastą jajeczną

Ptysie z pastą jajeczną
Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 60 g masła, 2 jajka, szczypta soli.
Składniki na masę jajeczną: 5 jajek, 1/2 cebuli, pęczek szczypiorku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, 1 łyżeczka chrzanu, 1/2 łyżeczki musztardy, papryka.
Wykonanie: Masło zagotować z wodą i solą. Wsypać mąkę i wymieszać, aż składniki się połączą, a ciasto zacznie odchodzić od garnka. Odstawić do przestudzenia. Dodać jajka i ubić mikserem. Ciasto przełożyć do szprycy i formować miniptysie, wyciskając masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200°C przez 25 minut. Odstawić do ostudzenia, a następnie każdy przekroić na pół. Jajka ugotować na twardo, bardzo drobno je posiekać, dodać posiekany szczypiorek, bardzo drobno posiekaną cebulę, chrzan, musztardę i majonez. Doprawić i wymieszać. Gotową masą faszerować ptysie. Można je posypać papryką w proszku.

Przekąska z mielonego i warzyw

Przekąska z mielonego i warzyw

Składniki: 500 g dowolnego mięsa mielonego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po połowie papryki pomarańczowej, czerwonej, żółtej, 2 jajka, posiekany pęczek szczypiorku, sól, pieprz, papryka, szczypta imbiru, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 szklanki mąki, olej do smażenia.
Wykonanie: Papryki i cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać warzywa, jajka, przyprawy, posiekany szczypiorek, 2 łyżki mąki, sos sojowy i wyrobić masę. Jeśli będzie zbyt rzadka, można dosypać więcej mąki. Patyczki do szaszłyków oblepić masą. Przed smażeniem obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano. Można również zapiec w piekarniku (około 30 minut). Podawać z keczupem.

Smacznego!

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

3 przepisy na dania bez glutenu

Przedstawiamy 3 ciekawe przepisy dla tych, co nie tolerują glutenu.  I dla tych, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego i zdrowego.

czytaj więcej

3 przepisy na smaczne dania dla dbających o poziom cukru

Dbasz o cukier? Też możesz jeść ze smakiem! Przedstawiamy 3 przepisy na dania, dzięki którym po ich spożyciu nie musisz się obawiać, że poziom cukru we krwi nie będzie się znacząco podnosił

czytaj więcej

3 przepisy na słodkie święta: tort miodowy, verguny i miodownik

Miodownik na kefirze palonym , verguny oraz świąteczny tort miodowy to trzy pomysły na pyszne i słodkie święta Bożego Narodzenia w ukraińskich smakach. Jaki jest przepis na te smakołyki?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)