Żniwa kukurydzy czas start!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Żniwa kukurydzy czas start!

05.09.2020autor: Marek Kalinowski

Wystartowały żniwa kukurydzy na kiszonkę, ale te pierwsze plantacje przy optymalnej zawartości suchej masy są zbierane najczęściej z konieczności. Powodów tego jest wiele, a najczęściej są skutkiem ekstremalnych zjawisk pogodowych, występujących lokalnie gradobić, nawałnic i niedoborów wody. 

Te masowe żniwa kukurydzy na kiszonkę rozpoczną się prawdopodobnie ok. 7 września. Tak uważa Marek Skwira z firmy Limagrain, wskazując na wyniki monitoringu suchej masy przeprowadzonego przez firmę  19 sierpnia br. w 12 lokalizacjach w Polsce. Przypomnę, że od kilku lat prezentujemy w „Tygodniku Poradniku Rolniczym” wyniki tego monitoringu wykonywanego na mieszańcach kukurydzy LG z różnych grup wczesności. Monitoring suchej masy jest spójną częścią projektu „Ekspert kiszonkowy”, a celem produkcja kiszonki z kukurydzy o najwyższej jakości i strawności.

Najważniejsza jest sucha masa

Zawartość suchej masy w całych roślinach kukurydzy przeznaczonej na kiszonkę jest najważniejsza. Zależnie od technologii sporządzania kiszonki (silos, kiszenie w rękawach lub w belach), procentowego udziału kolb (idealnie 50%) i parametrów pracy sieczkarni, optymalny poziom suchej masy powinien mieścić się w przedziale od 30 do 35%.

r e k l a m a
Badania jakości kiszonek i analizy żywieniowe wykazują optymalny zakres suchej masy 30–35%  zależnie od pogody utrzymuje się ok. tygodnia do 10 dni i tyle czasu (od 30% s.m.) mamy na przeprowadzenie zbioru kukurydzy na kiszonkę. Przy tych parametrach i zachowaniu reżimu agrotechnicznego (optymalne rozdrobnienie sieczki, szybki transport, ugniecenie i szczelne zamknięcie kiszonki)  uda nam się przygotować kiszonkę o najlepszych parametrach jakościowych. Więcej o tym jak określać dojrzałość kiszonkarską kukurydzy bez specjalistycznej aparatury, jak można poprawić jakość kiszonki regulując wysokość cięcia i co robić, kiedy przegapimy optymalną suchą  masę napiszemy za tydzień.
Optymalne okno na zbiór kukurydzy na kiszonkę trwa ok. tygodnia tj. kiedy zawartość suchej masy z całych roślin mieści się w przedziale od 30 do 35%. Jest kilka metod organoleptycznej oceny suchej masy i wyznaczania dojrzałości kiszonkarskiej kukurydzy. Wszystkie opierają się na śledzeniu tzw. linii mlecznej ziarniaków i przybliżymy je za tydzień
  • Optymalne okno na zbiór kukurydzy na kiszonkę trwa ok. tygodnia tj. kiedy zawartość suchej masy z całych roślin mieści się w przedziale od 30 do 35%. Jest kilka metod organoleptycznej oceny suchej masy i wyznaczania dojrzałości kiszonkarskiej kukurydzy. Wszystkie opierają się na śledzeniu tzw. linii mlecznej ziarniaków i przybliżymy je za tydzień

Warto sugerować się danymi z monitoringu

Dane z monitoringu suchej masy będziemy zamieszczać w wydaniu gazetowym TPR. Można je także znaleźć na naszej stronie internetowej (www.tygodnik-rolniczy.pl) i stronie Limagrain (www.lgseeds.pl). Na potrzeby monitoringu firma wybrała gospodarstwa w różnych rejonach kraju, w których są odmiany LG kukurydzy o różnej wczesności FAO. Dane z monitoringu są bardzo dokładnie zbadane, ale poglądowe. Warto jednak wiedzieć, w jakim tempie dosycha kukurydza, ale trzeba dokładnie obserwować własne plantacje. Sucha masa to podstawowy parametr charakteryzujący gotowość kukurydzy do zbioru. Większość rolników korzysta z usługowego zbioru kukurydzy i to najwyższy czas na organoleptyczną ocenę plantacji i zarezerwowanie terminu usługi. To czas, aby przygotować silos, kupić folię i ewentualnie używane przy zakiszaniu konserwanty. Zachęcamy do śledzenia monitoringu zawartości suchej masy również w tym roku. O ile w woj. podlaskim, warmińsko-mazurskim, pomorskim, kiszonkowe żniwa ruszą pełną parą w połowie września, to na południu Polski już startują. Poniżej pierwsze tegoroczne wyniki monitoringu wykonane przez specjalistów Limagrain 19 sierpnia dla 12 lokalizacji (podajemy FAO odmian i w nawiasie procentową zawartość suchej masy):
  • Opolskie: FAO 240 (31%), FAO 250 (31%), FAO 270 (29%);
  • Dolnośląskie: FAO 240 (33%), FAO 250 (30%), FAO 270 (30%);
  • Świętokrzyskie: FAO 240 (27%), FAO 250 (27%), FAO 270 (27%);
  • Łódzkie: FAO 240 (29%), FAO 250 (26%), FAO 270 (27%);
  • Wielkopolskie: FAO 240 (32%), FAO 250 (32%), FAO 270 (29%);
  • Zachodniopomorskie: FAO 240 (30%), FAO 250 (30%), FAO 270 (28%);
  • Lubelskie: FAO 240 (31%), FAO 250 (29%), FAO 270 (30%);
  • Mazowieckie: FAO 240 (38%), FAO 250 (34%), FAO 270 (33%);
  • Kujawsko-Pomorskie: FAO 240 (25%), FAO 250 (22%), FAO 270 (24%);
  • Podlaskie: FAO 240 (26%), FAO 250 (25%), FAO 270 (23%);
  • Warmińsko-Mazurskie: FAO 240 (22%), FAO 250 (24%), FAO 270 (22%);
  • Pomorskie: FAO 240 (20%), FAO 250 (22%), FAO 270 (18%).
Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski


autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Dni Kukurydzy w Woli Kałkowskiej – jak się mają plony kukurydzy energetycznej?

„Dni kukurydzy”, w gospodarstwie Anny i Ireneusza Charążków z Woli Kałkowej, w gminie Bedlno, na stałe wpisały się w kalendarz jesiennych spotkań polowych. Rokrocznie, we wrześniu, na poletku pokazowym tłumnie spotykali się producenci mleka z regionu. W tym roku pandemia koronawirusa zakłóciła co prawda tradycyjny charakter spotkania, niemniej ani jego organizatorzy, ani hodowcy nie zdecydowali się z niego zrezygnować.

czytaj więcej

Zbiory kukurydzy na ziarno. Kiedy najlepiej?

Uprawą kukurydzy na ziarno zajmują się w większości wytrawni i doświadczeni plantatorzy. Jeżeli do regionu uprawy dobrze została dopasowana wczesność odmian ziarnowych i pogoda sprzyja jej dosychaniu – zbiór jest bezproblemowy.

czytaj więcej

Jak znaleźć optymalne rozwiązania w zbiorach kukurydzy?

W uprawie kukurydzy zdarza się, że rośliny od dołu zasychają, ale ziarniaki są w zbyt wczesnej dojrzałości. Są też sytuacje, że właściwy moment zbioru na kiszonkę mija lub minął. Każda plantacja jest inna i właściwie każdy rolnik szuka optymalnego rozwiązania.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)