Ziemniaki średniowczesne - lista zalecanych odmian
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ziemniaki średniowczesne - lista zalecanych odmian

14.04.2020autor: Marek Kalinowski

Plon ziemniaków w każdej grupie wczesności determinowany jest ilością opadów i temperaturą w czasie wegetacji.  W temperaturze powyżej 29 st. C bulwy nie zawiązują się. Jeżeli zatem w czasie tuberyzacji pojawią się upały nie można oczekiwać dobrego plonu.

Optymalna temperatura dla wzrostu i rozwoju ziemniaka to ok. 20 st. C. Ziemniaki z grupy średniowczesnych dają plon handlowy bulw po 90-100 dniach od posadzenia, ale też to ta grupa wczesności może pzrechodzić okres tuberuyzacji w szczycie upałów

Odmiany rekomendowane

Dziś przedstawiamy na mapie Listy Odmian Zalecanych ziemniaków jadalnych średniowczesnych na 2020 r., a w Tabeli ważniejsze cechy tych odmian. W tej grupie wczesności na LOZ znajduje się 8 odmian. Od kilku sezonów niezmiennie liderami tej listy są dwie odmiany – Satina i Tajfun, a w gronie rekomendowanych w ostatnich latach są także: Jurek, Oberon,  Mazur i Laskara.

r e k l a m a
Do tych odmian w rekomendacjach na 2019 r. po raz pierwszy dołączył Lech, w w tym roku po raz pierwszy dołączyła odmiana Bojar. Przy okazji omawiania LOZ odmian średniowczesnych ziemniaka dodam, że wśród odmian średniopóźnych i późnych jest tylko odmiana Jelly. Czym się charakteryzują te najczęściej polecane odmiany? Poniżej charakterystyka (wg COBORU) wszystkich rekomendowanych odmian średniowczesnych oraz odmiany Jelly:
  • Satina jest odmianą w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym o bardzo dobrym smaku. Charakteryzuje się bulwami bardzo dużymi, okrągło owalnymi, bardzo kształtnymi o płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odmiana bardzo plenna o bardzo dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, średnio odporna na wirusa Y, odporna na wirusa liściozwoju. Podatna na porażenie przez zarazę ziemniaka.
  • Tajfun jest odmianą w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do mączystego. Charakteryzuje się bulwami bardzo dużymi, owalnymi, kształtnymi o płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odmiana bardzo plenna o bardzo dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, odporna na wirusy, średnio odporna na porażenie zarazą ziemniaka.
  • Jurek jest odmianą w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do lekko mączystego o dobrym smaku. Bulwy bardzo duże, okrągłoowalne o dość regularnym kształcie, płytkich oczkach i żółtej skórce. Barwa miąższu żółta. Plenność dobra, duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporność na wirusa Y duża do bardzo dużej, liściozwoju średnia do dużej, na zarazę ziemniaka średnia. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika ziemniaczanego.
  • Lech jest odmianą w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do ogólnoużytkowego lekko mączystego, o dobrym smaku. Bulwy średniej wielkości, okrągłoowalne, o bardzo regularnym kształcie, oczka płytkie, skórka gładka, jasnoczerwona, miąższ jasno żółty. Plenność dość dobra, stabilna w latach badań; duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporność na wirusa Y duża, na zarazę ziemniaka średnia. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika ziemniaczanego.
  • Mazur jest odmianą w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do lekko mączystego o przeciętnym smaku. Bulwy bardzo duże, owalne o regularnym kształcie, średnio płytkich oczkach i żółtej skórce. Barwa miąższu jasnożółta. Plenność dobra, duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporność na wirusa Y i liściozwoju duża, na zarazę ziemniaka średnia. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika ziemniaczanego.
  • Bojar jest odmianą w w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do lekko mączystego, o dość dobrym smaku. Bulwy duże do bardzo dużych, okrągłoowalne, o regularnym kształcie, oczka płytkie, skórka żółta, miąższ jasnożółty. Plenność duża, stabilna w latach badań; duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporność na wirusa Y duża do bardzo dużej, na zarazę ziemniaka średnia. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika
    ziemniaczanego.
  • Laskara jest odmianą w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do lekko mączystego, o dość dobrym smaku. Charakteryzuje się bardzo dużymi bulwami  o regularnym, okrągłoowalnym kształcie, średnio płytkich oczkach,  żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Plenność zróżnicowana w latach badań od słabej do dobrej, duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporna na wirus Y i liściozwoju oraz średnio odporna na zarazę ziemniaka. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika ziemniaczanego.
  • Oberon jest odmianą w typie konsumpcyjnym sałatkowym do ogólnoużytkowego, o dobrym smaku. Bulwy duże, owalne, o regularnym kształcie, dość płytkich oczkach i czerwonej skórce. Barwa miąższu jasno żółta. Plenność dobra; duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporność na wirusa Y duża do bardzo dużej, liściozwoju średnia do dużej,  na zarazę ziemniaka mała. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika ziemniaczanego.
  • Jelly jest odmianą średniopóźną, jadalną, w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym o dobrym smaku. Charakteryzuje się bulwami bardzo dużymi, owalnymi, kształtnymi o płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odmiana bardzo plenna o dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, bardzo odporna na wirusa Y i średnio odporna na wirusa liściozwoju, średnio odporna na porażenie zarazą ziemniaka. Zalecana do uprawy w całym kraju, w rejonach dużego zagrożenia wirusami wymaga częstej wymiany sadzeniaków.

Ważniejsze cechy jadalnych odmian średnio wczesnych ziemniaka znajdujących się na LOZ

Odmiana

Plon ogólny  w 2019 r. w % w stosunku do wzorca (plon ogólny wzorca 435 q/ha)

Zawartość skrobi w %

Udział plonu handlowego w plonie ogólnym w %

Odporność na porażenie zarazą ziemniaka (liście) w skali 9 st.

Parch zwykły w skali 9 st.

Smak w skali 9 st.

Porażenie chorobami przechowalniczymi
w skali 9 st.

Satina

102

13,2

95

3

8,2

7,5

7

Tajfun

100

15,7

96

5

7,9

7

6

Jurek

104

13,3

93

4,5

7,8

7,2

8

Lech

101

13,6

89

5

7,8

6,9

-

Mazur

99

15

-

3

-

6,6

-

Bojar

110

13,6

95

4,5

8

6,8

-

Laskara

96

15,4

95

4,5

-

6,7

7

Oberon

-

-

93

3,5

8,2

7

8



Marek Kalinowski
Zdjęcie Główne: Pixabay
autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jakie typy zarazy ziemniaków są najgroźniejsze?

Ostatnio przypominaliśmy najważniejsze informacje z biologii rozwoju zarazy ziemniaka. To najgroźniejsza choroba ziemniaka i nie trzeba nikogo przekonywać, że jej ograniczanie jest konieczne. Najważniejsza jest profilaktyka (niszczenie źródeł infekcji, podkiełkowywanie i pobudzanie sadzeniaków), ale i wiedza o sprawcy.

czytaj więcej

Ziemniaki jadalne wczesne - lista zalecanych odmian

Poza odmianami bardzo wczesnymi do produkcji na najwcześniejszy zbiór nadają się także odmiany wczesne ziemniaka, które bardzo wcześnie wchodzą w fazę tuberyzacji (wiązanie bulw), a także średnio wczesna odmiana Irga.

czytaj więcej

Jakimi sposobami walczyć ze zgnilizną twardzikową w rzepaku?

Przy powszechnej odporności najnowszych odmian rzepaku na suchą zgniliznę kapustnych, to zgnilizna twardzikowa wyrasta na główny problem.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)