Ta sama próbka gleby, a różne pH. Z czego to wynika?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ta sama próbka gleby, a różne pH. Z czego to wynika?

14.11.2019autor: Marek Kalinowski

Warto regularnie badać gleby i zależnie od ich kategorii agronomicznej, należy dążyć do uregulowania odczynu na optymalnym poziomie. To po prostu się opłaci. W optymalnym odczynie pH gleby efektywnie pracuje większość pożytecznych mikroorganizmów i jest najwyższa przyswajalność większości makro- i mikroelementów.

Z artykułu dowiesz się

  • Od czego zależą różnice w badanym pH?
  • Jak można określić odczyn gleby?
  • Dlaczego kontrolowanie pH gleby jest ważne?
Jak ważne jest optymalne pH gleby wie każdy rolnik, nie każdy zadaje sobie jednak sprawę z tego, że istnieją spore różnice w wartości pH zależnie od tego, jaką metodą ją badamy. I właśnie na ten element oraz na zależności odczynu pH gleby od metodyki badawczej chcę zwrócić dziś uwagę.

pH zależy od sposobu badania

Odczyn pH na potrzeby zaleceń wapnowania gleb badany jest przez polskie Stacje Chemiczno-Rolnicze wg ścisłej procedury i jest mierzone w roztworze 1-molowego KCl. Jest to analiza nie bez błędów, ale bardzo dobra. Na podstawie tej procedury badawczej określany jest przedział optymalnego odczynu dla poszczególnych kategorii agronomicznych gleb oraz zalecenia wapnowania.

r e k l a m a
Tego powinniśmy się trzymać, ale niestety, nie wszyscy rolnicy badają gleby w Stacjach Chemiczno-Rolniczych. Z drugiej strony, są też gospodarstwa, dla których podstawowe analizy to za mało. Są i takie, które wykonują specjalistyczne badania gleb za granicą. W praktyce oznacza to, że wyniki analizy tej samej gleby chociażby na przykładzie jej pH w każdym przypadku będą inne.

Inny wynik otrzymamy bowiem mierząc pH samodzielnie tanimi pehametrami, inny wynik otrzymamy w sieci polskich Stacji Chemiczno-Rolniczych, a inny wykonując badanie np. w Niemczech.

Największym błędem pomiaru odczynu gleby cechują się proste i tanie pehametry. Oczywiście takie badanie oddaje tylko część prawdy o glebie. Pomiar można wykonać na pehametrach płytkowych z użyciem odczynników, przy użyciu tzw. papierków lakmusowych albo za pomocą urządzeń elektronicznych potencjometrycznych. Te ostatnie, zależnie od zaawansowania rozwiązań, bywają dość dokładne, ale wynik wypacza sposób badania i warunki pogodowe. Pomiar może wypaczać uwilgotnienie gleby, temperatura gleby i głębokość wbicia sondy.

Pehametr nie jest dokładny

Dla celów doradztwa w Stacjach Chemiczno-Rolniczych pH gleby w określonej procedurze mierzy się w 1-molowym roztworze chlorku potasu (KCl). Ten wynik jest średnio o 1 punkt pH niższy niż pomiar wykonany w roztworze wodnym. Biorąc zatem tę różnicę oraz dodatkowo nieoptymalne warunki dla badania polowego może się zdarzyć, że wskazanie naszego pehametru będzie wynosiło np. pH 6, a pobrana z tego miejsca próbka przebadana w Stacji będzie miała pH 4,5.

Najlepiej jest polegać na badaniach w Stacji, tym bardziej, że otrzymamy informację o kategorii agronomicznej naszej gleby. Ale ponieważ Europa nie ma granic i polscy rolnicy uczestniczą w licznych spotkaniach w krajach UE, słuchając wykładów także o odczynie gleb, warto dodać, że np. w Niemczech wykorzystuje się zupełnie inną metodykę badań pH gleby, a jeszcze inną w Stanach Zjednoczonych. Różnice w pH tej samej gleby wg polskiej i niemieckiej metodyki wielkie może nie są, ale są. W Polsce pH bada się w roztworze KCl, w Niemczech pH bada się w roztworze CaCl2.

Różne metody, różne wyniki

Mówiąc konkretnie i precyzyjnie, w Polsce pH badane jest według standardu zalecanego w międzynarodowym podziale gleb (WRB) w wodzie destylowanej oraz w 1 M KCl w proporcji 1:2,5 przy czasie równoważenia 24 godziny (wytrząsanie). Zgodnie z metodyką niemiecką (AGB), badanie przeprowadza się w 0,01 M w roztworze CaCl2 w proporcji 1:2,5 przy czasie równoważenia 15 minut. Natomiast wg standardu amerykańskiego (USDA) badanie wykonuje się w wodzie destylowanej oraz w 0,01 M CaCl2. Te informacje znalazłem w bardzo ciekawym opracowaniu z Rocznika Bieszczadzkiego, autorstwa Andrzeja Kacprzaka, Marka Drewnika i Katarzyny Wasak pt. Zastosowanie różnych standardów pomiaru pH dla określenia klasy odczynu wybranych gleb doliny górnego Sanu.

Autorzy przebadali siedem profili glebowych reprezentujących różne gleby wg tych trzech różnych metodyk wykazując istotne różnice wyników. Podam za tą publikacją tylko wyrywkowy wynik dla mady brunatnej (tabela). Są to szczątkowe dane, ale z całych badań płynie wniosek, że pH mierzone w roztworze KCl jest średnio o 0,3 jednostki niższe od pH mierzonego w roztworze CaCl2. Wyniki zależnie od metodyki różnią się, ale też zachodzi statystyczny silny ich związek.
Odczyn pH mady brunatnej zależnie od metodyki badawczej
Głębokość badanego profilu (cm)Odczyn pH badany wg różnych metodyk badawczych
WRB – polskiAGB – niemieckiUSDA – amerykański
pH (H20)pH (KCl)pH (CaCl2)pH (H2O)pH (CaCl2)
2-174,63,63,94,43,9
17-645,43,84,25,14,2
64-785,94,04,75,64,7
78-1086,34,75,36,25,3

Więcej związanego azotu

Podniesienie odczynu z pH kwaśnego do optymalnej wartości uruchamia składniki z gleby, ale ma też istotny wpływ na efektywność składników z nawozów. Z właściwym pH wiąże się jeszcze jeden niezwykle ważny element gleby – jej życie biologiczne. W glebie żyje niezliczona ilość drobnoustrojów, z tym, że te najbardziej cenne dla rolnika i roślin wymagają do życia pH w przedziale 6 do 7. Np. bakterie odpowiedzialne za amonifikację potrzebują pH 6,2–7,0, bakterie nitryfikacyjne potrzebują pH 6,5–7,2, a azotobakter 6,5–7,5. Bakterie rozkładające celulozę, czyli przerabiające resztki pożniwne przy pH poniżej 6 prawie nie funkcjonują. Bez odpowiedniego środowiska, głównie bez uregulowanego pH gleby, te bakterie nie będą się namnażały i pracowały.

Ważne jest też zapewnienie odpowiedniego środowiska dla maksymalnej wydajności bakterii symbiotycznych asymilujących azot. Optymalnym pH gleby dla bakterii symbiotycznych lucerny i koniczyny, to 6,8–7,2. Bakterie żyjące w symbiozie z grochem i wyką najlepiej wiążą azot w pH gleby 6,5–7,0. Mniej wymagające są bakterie żyjące w symbiozie z łubinem i seradelą – dla nich optymalne pH dla maksymalnej wydajności wiązania azotu atmosferycznego to 5,5 0–6,5.
Przyswajalność składników pokarmowych w zależności od pH gleby
  • Przyswajalność składników pokarmowych w zależności od pH gleby
Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski
autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Groch ozimy – odmiany, plonowanie, nawożenie i ochrona

O gospodarstwie państwa Pauperowiczów, którzy uprawiają groch ozimy pisaliśmy w styczniu 2019 roku. Uprawa grochu ozimego wzbudziła duże zainteresowanie wśród Czytelników „Tygodnika Poradnika Rolniczego”. Proszą o informacje na temat odmian, możliwości chemicznej ochrony i przede wszystkim wyniki plonowania grochu ozimego.

czytaj więcej

Zmiany klimatu wymagają od rolników zmian w agrotechnice

Wpływ zmian klimatycznych na polową produkcję roślin – pod takim hasłem 18 sierpnia br. odbyła się Mleczna Akademia w gospodarstwie Ewy i Bogdana Dzielińskich w miejscowości Chrostowo Zalesie w powiecie przasnyskim. Warsztaty polowe poprzedził panel dyskusyjny, który poprowadził Michał Wiech, właściciel firmy Mifarm z Wyszkowa i współorganizator Mlecznej Akademii.

czytaj więcej

Nawożenie jesienne wapnem i siarką – jakie są korzyści?

Wapń i siarka to bardzo ważne składniki pokarmowe dla roślin. Dlatego należy zadbać o odpowiednie ich dostarczenie do gleby jesienią. Dzięki tym pierwiastkom rośliny znacznie lepiej znoszą warunki stresowe, np. suszę. Poprawiają też jakość plonu.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)