Sorg ziarnowe – uprawa, odmiany i opłacalność
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Sorg ziarnowe – uprawa, odmiany i opłacalność

27.12.2019autor:

Sorgo ziarnowe (Sorghum bicolor L. Moench) należy do gatunku z rodziny wiechlinowatych (Poaceae). Poza tym jest kserofitem tzn. przystosowanym do suchych warunków. Posiada silnie rozwinięty system korzeniowy, pozwalający na pobieranie wody z dużej głębokości. Na liściach i łodygach wytwarza wosk chroniący przed nadmierną ewaporacją.

Z artykułu dowiesz się

  • Na jakie cele przeznaczane jest sorgo z uprawa w naszych warunkach klimatycznych?
  • Jak wypada sorgo pod względem wydajności energetycznej i wielkości plonów względem kukurydzy?
  • Czy uprawa sorgo jest korzystna ekonomicznie w naszym kraju?
Sorgo ziarnowe pochodzi z rejonów świata o wysokich temperaturach powietrza, dużej suszy glebowej i niskim poziomie wody gruntowej. W Afryce i podobnych rejonach świata spełnia rolę zboża chlebowego, zajmując ponad 50 mln ha.

Sorgo na mąkę bezglutenową

W naszych warunkach klimatycznych sorgo ziarnowe może być wykorzystywane przede wszystkim do produkcji mąki bezglutenowej lub bioetanolu a słomę przeznacza się na cele energetyczne do spalania w formie pelletów lub brykietów. Dotychczas ziarno sorga przeznaczane do produkcji pokarmów bezglutenowych jest importowane z krajów Bliskiego Wschodu.

r e k l a m a
Mąka bezglutenowa z sorgo może być wykorzystywana do wyrobów niskobiałkowych i żywności funkcjonalnej. Zawiera cenne aminokwasy: lizynę i tryptofan, witaminy z grupy B oraz dużą ilość magnezu i cynku. Całkowicie jest pozbawiona glutenu i dlatego jest bezpieczna dla alergików i osób cierpiących na nietolerancję pokarmową czy też celiakię. Wyroby otrzymane z mąki bezglutenowej są smaczne i mają wyższą wartość odżywczą niż z mąki pszennej. Mąka gryczana jest również bezglutenowa, ale jest bardziej ciemna, o gorzkim smaku w porównaniu z mąką sorga ziarnowego.

Polskie doświadczenia z uprawą

W celu oceny przydatności uprawy sorgo ziarnowego w warunkach klimatyczno-glebowych naszego kraju podjęto w 2016 roku doświadczenia polowe pięciu odmian pochodzących z niemieckiej hodowli roślin, w porównaniu z kukurydzą uprawianą na ziarno. Doświadczenia polowe przeprowadzono w latach 2016–2018 w ZD IWNiRZ Stary Sielec pow. Rawicz, położonym w rejonie o małej ilości opadów atmosferycznych (< 550 mm) i niskim poziomie wody gruntowej. Doświadczenia prowadzono na glebach bielicowych zalegających na glinie o pH 5,5–6,5 i średniej zasobności w składniki pokarmowe.

Przedplonem była pszenica, po której wykonywano podorywkę, bronowanie i jesienią orkę na średnią głębokość. Wiosną włókę, bronowanie, wysiew nawozów mineralnych i nasion. Bezpośrednio przed siewem dokonywano nawożenia w kg/ha: 100 N, 60 P₂O₅, 120 K₂O i 30 MgO. Do siewu wykorzystywano 5 odmian sorgo ziarnowego wymienionych w tabeli 1 i 2 w ilości 12 kg/ha zaprawionych nasion oraz kukurydzę Opoka w ilości 80 kg/ha przy rozstawie rzędów 40 cm w dniach 6–7 maja.

Rośliny zbierano w fazie pełnej dojrzałości ziarna 15.09.2016, 29.09.2017 i 18.09.2018 r. W tym samym czasie zbierano również kukurydzę na ziarno. Podczas zbioru pobierano próby nasion i słomy z każdego poletka po 1 kg a następnie ze zmieszanych prób pobierano referencyjną ilość z każdej odmiany do oznaczania wilgotności ziarna i słomy oraz bioetanolu w ziarnie i wartości energetycznej słomy.

Trzeba zaznaczyć, że w latach prowadzenia doświadczeń występowały duże różnice w przebiegu pogody. Szczególnie w 2018 roku ilość opadów wynosiła tylko 285 mm od marca do września, a temp. powietrza w tym roku była wyższa o 2,2°C od średniej wieloletniej wynoszącej 16,3°C. W pozostałych dwóch latach temperatury powietrza i opady były podobne do średniej wieloletniej.

Tabela 1. Plony ziarna sorgo ziarnowego i kukurydzy w latach 2016–2018 w dt/ha
Lp.Odmiany201620172018średniaWydajność bioetanolu w l/ha
ziarnoziarnoziarnoziarno
1.Sweet Susana39,936,786,554,41269
2.Sweet Karolina31,342,565,346,41038
3.J-01830,138,771,246,71039
4.GK Emese29,943,173,345,81059
5.J-GK-81324,741,561,142,4871
6.Kukurydza Opoka74,958,368,867,32243

Czy warto uprawiać sorgo? 

Z porównywanych odmian sorgo ziarnowego najwyższe plony (dane w tabelach) zarówno ziarna (54,4 dt/ha), jak też słomy (473 dt/ha) dała średnio odmiana Sweet Suzanna. Natomiast najniższe plony ziarna (42,4 dt/ha) dała odmiana J-GK-813. Badana wydajność etanolu była na korzyść kukurydzy, natomiast wydajność energetyczna odziarnionej słomy odmian sorgo jest wyższa od średniej wydajności energetycznej słomy kukurydzy. To badania wstępne i warto je kontynuować, zwłaszcza w zakresie poznania przydatności sorgo ziarnowego do produkcji żywności w naszym kraju. Bowiem wysoka wartość przychodów (> 40 tys. zł/ha) ze sprzedaży mąki bezglutenowej sorgo ziarnowego oraz słomy odziarnionej, stanowią uzasadniony ekonomicznie sposób poprawiania rentowności gospodarstw rolnych.

Wyniki badań pokazują większą przydatność ekonomiczną uprawy sorgo ziarnowego od kukurydzy uprawianej na ziarno. W warunkach niedoboru wody w glebie i wysokich temperatur powietrza na przykładzie 2018 roku, plony ziarna sorgo były wyższe od kukurydzy. W pozostałych latach przy większej wilgotności gleby i powietrza, plony ziarna sorgo niektórych odmian były niższe od plonów ziarna kukurydzy. Jednak z uwagi na wyższe ceny rynkowe ziarna sorgo od ziarna kukurydzy, to ostateczne przychody z uprawy sorgo ziarnowego są większe od przychodów z uprawy kukurydzy na ziarno.

Z uwagi na możliwości wykorzystywania ziarna sorgo głównie do produkcji mąki bezglutenowej, której wartość rynkowa jest bardzo wysoka i waha się od 15–17 zł/ kg, to uprawa tej rośliny jako towaru antyimportowego w warunkach ocieplającego się klimatu jest ekonomicznie uzasadniona. Z powyższych powodów uprawa sorgo ziarnowego może stanowić cenną metodę zwiększania przychodów w gospodarstwach rolnych oraz poprawiania rentowności polskiego rolnictwa.
Tabela 2. Plony słomy sorgo ziarnowego i kukurydzy w latach 2016–2018 w dt/ha
Lp.Odmiany201620172018średniaśredniaWydajność energetyczna
w GJ/ha
słomasłomasłomasłomaWartość energetyczna w GJ/t
1.Sweet Susana34556650947316,8795
2.Sweet Karolina38253745945916,3748
3.J-01829349846842016,2680
4.GK Emese32152348033416,6554
5.J-GK-81333555746945416,0726
6.Kukurydza Opoka34440913429620,9619


Henryk Burczyk
Zdjęcie: Henryk Burczyk
 
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czy uprawa winorośli w Polsce ma sens?

Uprawa winorośli w naszym kraju zatacza coraz szersze kręgi. Kilka lat wstecz można było napotkać winnice tylko w cieplejszych rejonach, czyli na południu i południowym zachodzie. Dziś wkraczają również w rejony chłodniejsze dzięki osiągnięciom naukowców, którzy wyhodowali odmiany odporne na spadki temperatur. Większość winnic w Polsce to małe uprawy ok. 30 arowe, ale jest również grupa gospodarstw, gdzie areał sięga kilku i kilkunastu hektarów.

czytaj więcej

Nowe odmiany buraków

W dniu 21 stycznia 2020 roku w siedzibie COBORU w Słupi Wielkiej odbyło się czwarte posiedzenie Komisji ds. rejestracji odmian buraka w kadencji 2017–2020. Posiedzenie Komisji poprzedzone zostało spotkaniem członków Komisji z przedstawicielami jednostek zgłaszających odmiany i zaproszonymi użytkownikami odmian buraka.

czytaj więcej

W jaki sposób pszczoły mogą zastąpić... opryskiwacze?

Rośnie oferta biopreparatów (w Polsce zarejestrowanych ok. 51 produktów) do zwalczania agrofagów, ale są to środki bardzo drogie. Powinny być stosowane, bo to produkty zaliczane do metody biologicznej mające priorytet stosowania w integrowanej ochronie roślin. Najwięcej jest środków do zwalczania szkodników.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)