Ruszyła kampania cukrownicza 2022/23. To może być rekordowy rok dla KGS
Tegoroczny plon buraków cukrowych oraz produkcja samego cukru mogą okazać się rekordowe - przewiduje na starcie kampanii cukrowniczej KGS S.A. Spółka prognozuje, że cukrownie KGS przerobią w kampanii 2022/2023 ok. 6,2 mln ton surowca.
Ciągłość produkcji cukru w KGS zachowana
Ten rok w związku z rosyjską agresją nie jest łatwy dla wszystkich. Jednakże, Jan Wernicki, prezes zarządu Krajowej Grupy Spożywczej, przewiduje, że w tym roku spółka wyprodukuje rekordowe ilości cukru. Plan zakłada wyprodukowanie 945 tys. ton cukru w porównaniu do ponad 930 tys. ton wyprodukowanych w kampanii 2021/2022. Prognozy opierają się na obecnym, wyższym, siedemnastoprocentowym poziomie polaryzacji.
Co więcej, prezes zarządu KGS zapewnia, że zarówno w tym jak i w kolejnym roku nie zabraknie cukru w Polsce. Tym bardziej, że została zachowana ciągłość produkcji, nie było żadnych przerw ani przestojów.
– Cukier był zawsze na naszych stanach magazynowych i był dostarczany zgodnie z planem. W tym roku, z uwagi na jeszcze wyższe plony, bezpieczeństwo i pewność dostawy będą gwarantowane – podkreślił.
KGS to jeden z największych producentów cukru w Europie
Krajowa Grupa Spożywcza jest największym w Polsce i jednym z największych co do wielkości producentem cukru w Europie.
– Podstawowy przedmiot działalności Krajowej Grupy Spożywczej stanowi produkcja i sprzedaż cukru, handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania oraz przetwórstwo owocowo-warzywne. Spółka prowadzi kompleksowe zarządzanie archiwami firm zewnętrznych w zakresie przechowywania, archiwizowania oraz brakowania dokumentów oraz inne działalności usługowe – podaje biuro prasowe firmy.
Kampanii cukrowniczej 2022 w poszczególnych cukrowniach Krajowej Grupy Spożywczej rozpocznie się w:
- Dobrzelinie – 7 września
- Kluczewie – 21 września
- Krasnystawie – 5 października
- Kruszwicy – 8 września
- Malborku – 10 września
- Nakle – 22 września
- Werbkowicach – 8 października
Polska w czołówce UE w produkcji cukru
Jak podaje forsal.pl, największym producentem i eksporterem cukru na świecie jest Brazylia, która odpowiada aż za 24% światowej produkcji cukru (39,4 mln ton). Jak czytamy, do grona największych producentów cukru na świecie zaliczają się również Indie, Unia Europejska, Chiny, USA, Tajlandia, Meksyk, Australia i Pakistan.
– W ciągu ostatnich 10 lat znacznie spadła produkcja cukru w UE (łącznie o ok. 6 mln ton) na skutek limitów produkcji surowca. W wyniku tego wzrosła rola Indii, które odpowiadają obecnie za 13% światowej produkcji cukru (25 mln ton) – podaje portal.
Se.pl zwraca natomiast uwagę, że jako kraj jesteśmy trzecim producentem cukru w UE.
Średniorocznie produkcja krajowa wynosi ponad 2 mln ton, a zużycie to 1,6 mln ton. Zostaje nam więc średnio około 400 tys. ton, które eksportujemy m.in. do Izraela, Niemiec czy do Czech. Import jest marginalny – sprowadzamy z zagranicy głównie cukier trzcinowy oraz ekologiczny – czytamy.
Karol Pomeranek
źródło: KGS
fot. KGS
Karol Pomeranek
<p>dziennikarz w dziale PWR Online</p>
Najważniejsze tematy