Przetwórstwo i sprzedaż produktów z gospodarstwa. Jak to robić, aby zarobić?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przetwórstwo i sprzedaż produktów z gospodarstwa. Jak to robić, aby zarobić?

08.01.2021

Przetwórstwo, a potem sprzedaż przetworzonych produktów pozwalają uzyskać maksymalny udział w końcowej cenie płodów rolnych. Przykład Andrzeja Czarneckiego, który od 20 lat prowadzi z powodzeniem w Różańcu Drugim rodzinne gospodarstwo ekologiczne „Czar natury”, dowodzi, że warto postawić na takie rozwiązanie.

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie korzyści płyną z przetwórstwa i sprzedaży własnych płodów rolnych?
  • Jak wygląda przetwórstwo w gospodarstwie pana Czarneckiego?
  • Jak wyjaśnić, że tak niewielu rolników decyduje się na produkcję, którą można powiązać z przetwórstwem prowadzonym we własnym zakresie?
Zanim pan Andrzej przejął gospodarstwo od rodziców, profil produkcji był bardzo szeroki. Uprawiano tytoń, zboża, owoce jagodowe, prowadzona była hodowla żywca i bydła.
– Warzyw, których obecnie jest najwięcej, wtedy było najmniej – śmieje się pan Andrzej. Podjęta przez niego decyzja o przejściu na ekologię zbiegła się w czasie z przejęciem gospodarstwa. Zaczynał od owoców miękkich: truskawki i maliny jesiennej.

Rolnik postawił głównie na uprawę warzyw ekologicznych

Obecnie w gospodarstwie uprawy są prowadzone na ok. 13 ha ziem gliniastych. Przeważają warzywa, wśród nich te, których najwięcej jest następnie zakiszanych, czyli ogórki oraz kapusta biała. W ostatnim sezonie na polach rosły także: kapusta czerwona, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, marchew, czarna marchew, pietruszka, sałata, rzodkiew i czosnek. Roczna produkcja warzyw waha się między 80 a 100 t. Nasiona, a przede wszystkim sadzonki, gospodarstwo kupuje.

r e k l a m a
– To duże ułatwienie, w początkach naszego gospodarowania przygotowywaliśmy rozsady we własnym zakresie – mówi Andrzej Czarnecki.

Nasz rozmówca szybko się zorientował, że poleganie wyłącznie na pośrednikach w sprzedaży wyprodukowanych w gospodarstwie płodów rolnych nie jest korzystne. Po pierwsze, wiąże się z koniecznością spełniania wszystkich, czasem trudnych w realizacji, wymogów pośrednika. Po drugie, jest ryzyko trafienia na nieuczciwego kontrahenta. Wreszcie to w kieszeni pośrednika zostaje duża część zysku. Założył więc firmę i zaczął prowadzić bezpośrednią sprzedaż, na długo zanim pojawiła się możliwość robienia tego w ramach RHD.

Andrzej Czarnecki przetwarza i sprzedaje warzywa wyprodukowane w swoim gospodarstwie. Dzięki temu nie dzieli się zyskiem z pośrednikami
  • Andrzej Czarnecki przetwarza i sprzedaje warzywa wyprodukowane w swoim gospodarstwie. Dzięki temu nie dzieli się zyskiem z pośrednikami

Ważną rolę w sprzedaży produktów z własnego gospodarstwa odgrywa marketing i obsługa klienta

– To nie jest tak, że warzywa czy owoce sprzedają się same. Trzeba zadbać o marketing, mieć argumenty, które pomogą przekonać kupującego, który często jest stałym klientem. Nie można go stracić – wyjaśnia pan Andrzej.

– Należy uważnie wsłuchiwać się w jego oczekiwania i dostosowywać do nich profil produkcji. Np. w ostatnim sezonie wprowadziliśmy do oferty jeżynę. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, zawiera dużo antocyjanów, czyli organicznych związków chemicznych będących silnymi przeciwutleniaczami. Mają pozytywne działanie prozdrowotne. Z tego powodu klienci szukają ciemnych owoców.

Podczas wyjazdów na biobazary do Warszawy, rolnik zaobserwował, że powodzeniem wśród klientów cieszą się produkty przetworzone. I tak ok. 2010 r. w gospodarstwie ruszyło przetwórstwo rolne.

– Zakiszanie wydawało się najprostsze – mówi pan Andrzej.

– Poza tym pozwalało zagospodarować niesprzedane resztki kapusty. Od tego się zaczęło. Z czasem doszły kolejne warzywa, metodą prób i błędów powstawały receptury. Pomysły na nowe kiszonki w większości pochodzą od klientów, którzy podpowiadają, co chcieliby kupić – wyjaśnia nasz rozmówca. Obecnie warzywa z gospodarstwa „Czar Natury”, jak i wykonane na ich bazie kiszonki, gospodarstwo sprzedaje własnymi siłami w trzech ekobazarach na Śląsku.

– Zatrudniam do tego dwie osoby, w trzecim miejscu sprzedaję sam – mówi pan Andrzej.

Wyzwaniem w sprzedaży stałym klientom warzyw oraz kiszonek jest utrzymanie ich w ofercie przez możliwie najdłuższy okres w roku.

Pomaga w tym zlecanie upraw, np. ogórka, zaprzyjaźnionym rolnikom prowadzącym produkcję ekologiczną w okolicy. Jednak większość produkcji, która następnie jest u nas przetwarzana, pochodzi z naszego gospodarstwa – tłumaczy Andrzej Czarnecki. Obecnie gospodarstwo przetwarza rocznie 12–15 ton warzyw, z czego ok. 90% pochodzi z własnych upraw. W ofercie wciąż pojawiają się nowe produkty i rozwiązania.

– Klienci tego od nas oczekują. Dlatego wprowadziliśmy niedawno kiszoną czarną marchew z imbirem. Imbir pozwala uzyskać smak podobny do tego, który jest charakterystyczny dla koreańskich kiszonek kimchi. Kapusta jest zakisza, w zależności od przeznaczenia, z dodatkiem innych przypraw. Np. ta na bigos jest kiszona zielem angielskim i liściem laurowym – tłumaczy pan Andrzej.

Krężałki biłgorajskie to zakiszone niewielkie główki kapusty. Najpierw się je gotuje, potem zakisza z dużą ilością kminku i koperku. Pycha
  • Krężałki biłgorajskie to zakiszone niewielkie główki kapusty. Najpierw się je gotuje, potem zakisza z dużą ilością kminku i koperku. Pycha

Problematyczna w sprzedaży żywności z gospodarstwa jest potężna biurokracja

Rolnicy, którzy zdecydowali się postawić na ekologię nieodmiennie zwracają uwagę na potężną biurokrację, jaka im od tego momentu towarzyszy. Pan Andrzej nie jest wyjątkiem.

Zmiana agrotechniki, czy nawet praca ręczna, której w warzywach nie ma aż tak wiele, to nie jest wielki problem. To wszystko jest do ogarnięcia. Uciążliwa jest natomiast drobiazgowa i nie zawsze racjonalna biurokracja. Dochodzi do takich sytuacji, że muszę tłumaczyć się przed urzędnikiem, dlaczego wybieram do uprawy a potem do przetworzenia taką a nie inną odmianę. Na szczęście wyjaśnienie, że tej właśnie odmiany oczekuje klient zwykle znajduje zrozumienie – opowiada nasz rozmówca.

– Ale pisanie takich wypracowań pochłania cenny czas.

Jak wyjaśnić, że tak niewielu rolników decyduje się na produkcję, którą można powiązać z przetwórstwem prowadzonym we własnym zakresie?

– Teraz można dostać na taką działalność dotację. My zaczynaliśmy dochodząc do wszystkiego własnymi siłami – mówi pan Andrzej.

– A wracając do pytania. Sądzę, że wynika to z tego, że polscy rolnicy są przywiązani do tradycyjnego postrzegania rolnictwa, które sprowadza się głównie do produkcji i sprzedaży. Na pewno dochodzą też obawy przed problemami ze zbytem i radykalną zmianą profilu gospodarstwa. Ja tej zmiany, której dokonałem, nie żałuję.



Krzysztof Janisławski

Zdjęcia:  Krzysztof Janisławski

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Po dotacje na małe przetwórstwo i RHD tylko do 24 grudnia. Ile pieniędzy można dostać?

Rolnicy mogą starać się nawet o 500 tys. złotych dotacji PROW na rozpoczęcie lub rozwinięcie Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) lub małego przetwórstwa. ARiMR przyjmuje wnioski do 24 grudnia. Na co można wydać dofinansowanie? Jaki rodzaj działalności uzyska wsparcie?

czytaj więcej

Rekordowa kara dla Biedronki – 723 mln złotych za wykorzystywanie przewagi nad rolnikami i przetwórcami żywności

UOKiK nałożył na właściciela sieci Biedronka karę 723 mln złotych. Tak wysoka kara wynika ze stosowania przez sieć tzw. retro rabatów. Takie nieuczciwe mechanizmy Biedronka miała stosować głównie wobec rolników i dostawców warzyw i owoców.

czytaj więcej

Jakimi sposobami walczyć ze zgnilizną twardzikową w rzepaku?

Przy powszechnej odporności najnowszych odmian rzepaku na suchą zgniliznę kapustnych, to zgnilizna twardzikowa wyrasta na główny problem.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)