- O czym warto pamiętać zakładając uprawę śliwy?
- Czy warto uprawiać śliwę ?
- Na jakie odmiany należy postawić ?
Śliwki są zdrowym i poszukiwanym surowcem zarówno dla przemysłu przetwórczego, jak i z przeznaczeniem deserowym. A ponieważ jest czas sadzenia drzew owocowych do mrozów, pomyślmy nad alternatywą dodatkowego dochodu.
Nie zakładaj sadu śliwowego w miejscach zastoisk mrozowych
Nie są wymagające a klimat naszego kraju sprzyja ich uprawie. Bardzo wiele odmian doskonale znosi skrajnie niskie temperatury, które panują w zimowych miesiącach. Największym zagrożeniem są wiosenne przymrozki, które mogą uszkodzić zawiązki kwiatowe, w efekcie czego nie zakwitną i nie zaowocują. Gdy spodziewamy się przymrozków, dobrą metodą jest deszczowanie, które zapobiega uszkodzeniu kwiatów, nawet przy spadku temperatury do minus 5 st. C. Warto jednak zwracać uwagę, by nie zakładać sadu śliwowego w miejscach zastoisk mrozowych. Drzewka sadzimy nieco wyżej niż pozostałe uprawy. Nie należy sadzić śliw w miejscach z wystawą na zimne wiatry. Najlepiej byłoby zlokalizować nasadzenia za ścianą z żywopłotu bądź innych drzew tworzących osłonę szczególnie od strony północnej, bo śliwy lubią stanowisko dobrze nasłonecznione i łatwo się nagrzewające. Lubią też glebę gliniastą, ciężką, a najbardziej preferują żyzne rędziny, mady i czarnoziemy. Zdecydowanie odradza się gleby lekkie, piaszczyste i gorsze niż IV klasa bonitacji. Ponieważ śliwy korzenią się płytko, dobrze znoszą wysoki poziom wód gruntowych do 100 cm.
Przed sadzeniem skupiamy się głównie na zaopatrzeniu gleby w próchnicę, gdyż późniejsze jej dostarczenie będzie mocno ograniczone.
A zatem tylko teraz mamy możliwość głębszego jej wprowadzenia do gleby, co wpłynie na poprawę właściwości fizycznych gleby. Polecane są stanowiska po przyoranych poplonach (np. łubin, żyto, gorczyca czy facelia). W rzędach, w których posadzimy drzewa dobrze jest rozsypać kompost bądź przefermentowany obornik. W kolejnych latach wymagania nawozowe drzew wzrastają i największe są w czasie wchodzenia w owocowanie. Stosujemy wówczas nawożenie mineralne wiosenne, letnie i jesienne w dawkach dostosowanych do pory roku i zasobności gleby.
Niestety, ryzyko wystąpienia chorób i szkodników jest wpisane w ich uprawę i należy się z tym liczyć. Można je nieco ograniczyć przestrzegając wymogów klimatyczno-glebowych i wybierając odmiany odporne. Do chorób najczęściej spotykanych należy brunatna zgnilizna drzew pestkowych, szarka, czyli ospowatość śliwy, rak bakteryjny drzew, rdza śliwy, torbiel śliwy oraz dziurkowatość liści drzew pestkowych.
Szkodniki śliw to: przędziorki, owocnica żółtoroga i jasna, owocówka śliwkóweczka, owocówka południóweczka, mszyce, przędziorek owocowiec, trociniarki, czerwce (skorupik, misecznik i tarcznik), czerniec, a także nieparek.
- Największą popularnością nadal cieszą się węgierki
Zwróćmy uwagę na odmiany
Zwróćmy uwagę na odmiany które warto uprawiać i jakie są możliwości zbytu na okolicznym rynku. Czy kierujemy swe plony dla przetwórstwa, czy na produkcję deserową. Od lat prym wiodą węgierki, które pozostają wzorcem dobrego smaku śliwek. Zostały nieco zdziesiątkowane przez chorobę wirusową – szarkę, lecz dzięki pracom hodowlanym Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, wyodrębniono klony o zwiększonej odporności, uprawa których pozwoli na powrót śliwek. Warto wiedzieć, że jeżeli szarka zaatakuje odmianę odporną, wówczas objawy pozostają w sferze liści a owoce nadal są dobrej jakości.
Wysoką odpornością na choroby, smakowitością i plennością charakteryzuje się Tolar. Odmiana wchodząca w okres owocowania już w drugim roku po posadzeniu. Podobne cechy posiada Nectavit. Wcześnie wchodzą w okres owocowania, są bardzo plenne i odporne na szarkę. Warta uwagi jest także Promis. Niezawodna w plonowaniu, odporna i wcześnie wchodzi w okres owocowania. Wymienione tu klony węgierki mają jeszcze jedną ważną cechę, nadają się zarówno na przetwory, jak i przedstawiają dużą wartość deserową i co ważne, pestka dobrze oddziela się od miąższu. Istotną rolę na rynku odgrywają również renklody: Renkloda Ulena, która owocuje obficie, lecz przemiennie, wcześnie wchodzi w okres owocowania. Owoce deserowe, lecz mają także wysoką wartość przetwórczą. Renkloda Altana, plonuje przemiennie, lecz obficie. Owoce mają wysoką wartość zarówno deserową, jak i przetwórczą.
Renkloda Zielona owocuje obficie i regularnie. Z przeznaczeniem do spożycia bezpośredniego. Nabywając materiał szkółkarski warto zapytać o zalecenia i preferencje odmianowe i podjąć decyzję na podstawie informacji od szkółkarza.
Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska