Młoda kukurydza zabójcza dla omacnicy prosowianki!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Młoda kukurydza zabójcza dla omacnicy prosowianki!

11.06.2020autor: Marek Kalinowski

W jednym z artykułów opisujemy biologię rozwoju omacnicy prosowianki. Na razie to w Polsce najważniejszy szkodnik kukurydzy, chociaż jest czasami mocno atakowana również przez zachodnią kukurydzianą stonkę korzeniową, a także urazka kukurydzianego, ploniarkę zbożówkę, mszyce czy skrzypionki.

Warto dodać, że w ub.r. naukowcy obserwowali w Polsce w kukurydzy nowego szkodnika, który nie ma jeszcze polskiej nazwy. To skoczek Zyginidia scutellaris. Oby ten skoczek pozostał jedynie ciekawostką i nie szkodził kukurydzy w Polsce. W tym miejscu warto przypomnieć inną ciekawostkę związaną z omacnicą prosowianką i toksyną ograniczającą jej rozwój.

DIMBOA występuje naturalnie w kukurydzy

Okazuje się bowiem, że młoda kukurydza zawiera naturalną toksynę zabójczą dla omacnicy prosowianki. Z badań wykonanych w USA wynika, że posiadają ją wszystkie odmiany kukurydzy. Niestety, ta odporność jest tymczasowa i występuje w roślinach kukurydzy do wysokość ok. 38 cm, czyli mniej więcej do fazy 6–8 liści.

r e k l a m a
Wspomnianą toksyną wytwarzaną do tej fazy przez kukurydzę i warunkującą jej tymczasową odporność na omacnicę jest DIMBOA. Nazwa chemiczna tej substancji powodującej wysoką śmiertelność omacnicy prosowianki jest bardzo skomplikowana. DIMBOA to 2,4-dihydroksy-7-metoksy-1,4-benzoksazyn-3-onu. Niestety, wraz ze wzrostem kukurydzy koncentracja DIMBOA systematycznie spada i ostatecznie zanika. Z informacji naukowych wynika, że ta naturalna toksyna zanika w kukurydzy w okresie wyrzucania wiech.

Na razie to ciekawostka

Wydaje się, że w polskich warunkach uprawy kukurydzy i biorąc pod uwagę cykl rozwojowy omacnicy prosowianki w naszym kraju DIMBOA nie ma znaczenia w ograniczaniu populacji szkodnika. Niemniej biorąc pod uwagę to, że obserwuje się w kraju różną podatność odmianową na uszkodzenia powodowane przez omacnicę, nie jest wykluczone, że jakiś wpływ ma na to różny metabolizm i deaktywacja DIMBOA w odmianach. To ciekawostka, którą być może kiedyś nauka wykorzysta, ale dziś bez praktycznego znaczenia.

Z całą pewnością, jak potwierdzają to polskie badania, duży wpływ na wzrost populacji omacnicy ma wczesny termin siewu kukurydzy. Dla przykładu, w kukurydzy sianej pod koniec kwietnia w porównaniu z sianą pod koniec maja, wykazano w doświadczeniu ok. 1/3 więcej uszkodzeń roślin, kolb i załamanych łodyg pod i nad powierzchnią kolby. Szkodliwość omacnicy jest też mocno skorelowana z wielkością dawek azotu – im większe dawki, tym więcej uszkodzeń.

Wiadomo też, że używanie materiału siewnego kukurydzy F2 (należy dodać, że jest to nielegalne) powoduje wyraźny wzrost strat powodowanych przez omacnicę. Z badań tych wynika, że skumulowana strata plonu kukurydzy obsianej materiałem F2 (rozszczepienie cech + zwiększone żerowanie omacnicy) w porównaniu do kukurydzy obsianej materiałem F1 wynosi od 15 do 22%.
DIMBOA chroni kukurydzę przed omacnicą tylko we wczesnych fazach rozwoju roślin, mniej więcej do fazy 6–8 liści
  • DIMBOA chroni kukurydzę przed omacnicą tylko we wczesnych fazach rozwoju roślin, mniej więcej do fazy 6–8 liści


Marek Kalinowski
Zdjęcie: Marek Kalinowski
autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Choroby kukurydzy powodują do 30 proc. strat. Jak je zwalczać?

Jeszcze kilka lat temu jedyną formę ochrony fungicydowej kukurydzy stanowiły zaprawy nasienne. To się zmieniło, a do zwalczania chorób w okresie wegetacyjnym zabiegami nalistnymi jest zarejestrowanych blisko 30 preparatów.

czytaj więcej

Mszyce już atakują zboża, rzepak i groch. Kiedy je zwalczać?

Na zbożach i w trawach stwierdza się w Polsce ponad 70 gatunków mszyc. Mszyce mocno szkodzą też w ziemniakach, burakach, kukurydzy i rzepaku. Szkodliwe są zarówno formy dorosłe, jak i larwy mszyc, a temperaturą progową dla ich rozwoju, poniżej której giną jest minus 6 st. C.

czytaj więcej

Mleczna Akademia – jakie odmiany traw i kukurydzy wybrać?

Już od 10 lat w gospodarstwie Ewy i Bogdana Dzielińskich w miejscowości Chrostowo Zalesie, odbywają się pokazy polowe „Mleczna Akademia”, które organizuje firma Mifarm. Relacjonując te wydarzenia przedstawialiśmy opinie specjalistów prowadzących pokazy.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)