Jakie warzywa oczyszczają glebę?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jakie warzywa oczyszczają glebę?

24.04.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Jedną ze zdolności roślin jest fitoremiediacja, czyli pobieranie zanieczyszczeń, które znajdują się w glebie. Niektóre ośliny, które hodujemy we własnych ogródkach także mają taką możliwość. Jakie warzywa pomogą oczyścić glebę z zanieczyszczeń i metali ciężkich?

Na czym polega fitoremediacja?

Fitoremediacja jest metodą na naturalne „odtruwanie” środowiska za pomocą roślin. Proces ten jest długotrwały, ściśle powiązany z okresem wegetacyjnym, a także  z warunkami klimatycznymi.  Naturalne procesy oczyszczania wiążą się z dużą skutecznością, niewielkimi kosztami oraz niewielkimi nakładami sprzętowymi. Technologia fitoremediacji ma coraz większe zastosowanie w przywracaniu użyteczności np. terenów poprzemysłowych.
r e k l a m a

Co to są TZO?

TZO albo POPs znane inaczej jako trwałe zanieczyszczenia organiczne, to substancje organiczne, które po uwolnieniu do środowiska pozostają w nim w niezmienionym stanie, szybko i łatwo się rozprzestrzeniają, ulegają bioakumulacji w tkankach żywych oraz są toksyczne dla roślin i ziwerząt.

Do substancji, które gromadzą się w roślinach albo na ich powierzchni, należą
metale ciężkie, takie jak: ołów, kadm, miedź, cynk i antymon;
  • spaliny samochodowe
  • związki organiczne i wielopierścieniowe węglowodory oraz pyły zawieszone pochodzące
  • z spalania przydomowych śmieci.
Jedną z grup TZO są ksenobiotyki, czyli substancje które nie występują naturalnie w środowisku, takie jak: pestycydy, ścieki, leki.

Jakie warzywa pomagają w oczyszczaniu środowiska?

W naszych ogrodach właściwości fitoremediacyjne mają np. ogórek, dynia, cukinia, melon i arbuz. Usuwają one trwałe zanieczyszczenia organiczne pochodzące ze ścieków lub środków owadobójczych.

Badaniami nad fitoremediacją warzyw zajmują się naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego – dr hab. Magdalena Urbaniak oraz doktorantka Elżbieta Mierzejewska, które próbują opracować skuteczną i bezpieczną metodę oczyszczania gleby za pomocą roślin.

–  Zdolność dyniowatych do usuwania TZO (trwałe zanieczyszczenia organiczne) z gleby została potwierdzona w moich wcześniejszych badaniach. Uprawa cukinii w glebie wzbogaconej osadem ściekowym przez 5 tygodni obniża stężenie TZO w glebie o 37 % To przekłada się na zmniejszenie ogólnej toksyczności o 68 %. Bardzo podobnie wygląda to w przypadku zastosowania nasadzeń ogórka. – mówi dr hab. Magdalena Urbaniak z Katedry UNESCO Ekohydrologii i Ekologii Stosowanej.

Czy będzie możliwe spożywanie roślin gromadzących TOZ?

Biolożki podkreślają, że do tego istotne będzie regulowanie procesów molekularnych zachodzących podczas akumulacji zanieczyszczeń u roślin dyniowatych. Kontrola pobierania i akumulacji TOZ jest możliwa. Dr Urbaniak wyjaśnia, że dobrze sprawdzają się fungidycy oraz dodaje:  „(…) Dążymy do tego, żeby, w zależności od potrzeb, móc sterować tym procesem, a tym samym mieć wybór pomiędzy funkcją remediacyjną rośliny (czyli wykorzystaniem jej do usuwania zanieczyszczeń) lub funkcją konsumpcyjną, czyli produkcją bezpiecznych warzyw, które nie zawierają niebezpiecznych substancji”.

Jakie właściwości wykazują rośliny dyniowate?

Oprócz remediacji, dyniowate wydzielają do gleby tzw. eksudaty, czyli substancje pomocnicze wspomagające rozwój organizmów pożytecznych bytujących w ryzosferze oraz w korzeniu. Wspomniane mikroorganizmy zwiększają poziom kumulacji i degradacji zanieczyszczeń.

Temat i wstępne wyniki badań prowadzonych przez doktorantkę i jej promotorkę są ważne nie tylko w dalszych badaniach w tym temacie, ale i w praktyce rolniczej i w produkcji żywności.


Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Na podstawie: PAP - Nauka w Polsce
Zdjęcia: Pixabay
autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ceny zbóż

Ukraina eksportuje mniej zbóż i roślin strączkowych

Ukraina wyeksportowała 34 mln ton zbóż i strączkowych, co jest wynikiem o 20-proc. gorszym od porównywalnego okresu ubiegłego sezonu. Jednak pomimo mniejszego eksportu maleją ukraińskie zapasy.

czytaj więcej
Publikacja specjalna

Zapewnij swoim roślinom kompleksowe odżywianie

Dla wszystkich roślin uprawnych gleba stanowi główne źródło składników odżywczych. Często jednak okazuje się, że jest ona zbyt uboga w ważne dla prawidłowego rozwoju mikroelementy. Postaw zatem na kompleksowe odżywianie roślin!

czytaj więcej

Adjuwanty dobrym zastępstwem dla chemicznej ochrony roślin

Na stronach 38–41 TPR przedstawiliśmy informację z Forum Nasiennego 61. Sesji Naukowej IOR – PIB w Poznaniu. Miało na niej miejsce także Forum Adiuwantów, które prowadził prof. dr hab. Zenon Woźnica z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, autor dwóch referatów na Forum i specjalista tej grupy środków.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)