Desykacja ziemniaków – ułatwia zbiór i ogranicza choroby
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Desykacja ziemniaków – ułatwia zbiór i ogranicza choroby

10.09.2019autor: Marek Kalinowski

Desykacja ziemniaków, czyli zabieg skracania naci ziemniaków ma kilka zalet. Znacznie ułatwia zbiór ziemniaków. Pozwala wyeliminować niektóre choroby oraz minimalizuje straty przechowalnicze. Kiedy i jak przeprowadzić zabieg desykacji ziemniaków.

Agrotechnika w ostatniej fazie rozwoju ziemniaków przed zbiorem wpływa na ograniczenie strat przechowalniczych

Ziemniaki są w cenie a ze względu na niedobory wody zbiory są wcześniejsze. Są jeszcze zielone plantacje odmian późniejszych i do ich zbioru trzeba się dobrze przygotować. Ponieważ zdecydowaną większość plonów trzeba zmagazynować, a część przechowywać do zbiorów w przyszłym roku, niezwykle istotna jest kontrola ich zdrowotności i dojrzałości skórki w czasie zbioru.

W trakcie przechowywania ziemniaki zawsze narażone są na straty przechowalnicze. Tych powodowanych np. oddychaniem bulw nie da się uniknąć, za to można ograniczyć straty powodowane przez choroby. Oczywiście główną rolę odgrywają tutaj: odporność odmian, temperatura i wilgotność kopca czy przechowalni. Najważniejsze jest włożenie do magazynu (kopca) ziemniaków zdrowych, z dojrzałą skórką, a to już zależy od agrotechniki w ostatniej fazie rozwoju ziemniaków przed zbiorem. 

r e k l a m a

Niszczenie naci – ułatwia zbiór i ogranicza choroby 

Kluczowym zabiegiem jest mechaniczne, mechaniczno-chemiczne lub chemiczne niszczenie naci. Te zabiegi znacznie ułatwią zbiór ziemniaków, ale też znacznie zminimalizują zagrożenie ze strony zarodników pływkowych zarazy infekujących bulwy. 

Możemy mieć też na polu sytuację, że nać ziemniaków aż do zbioru może być bujna i zdrowa. W takiej sytuacji zalecana jest metoda mechaniczno-chemiczna, czyli najpierw niszczenie łęcin mechaniczne i dosuszenie pozostałości środkiem chemicznym w obniżonej dawce. System ten zaleca się przy wyjątkowo bujnej naci. Dodatkowo, rozwiązanie takie spełnia wymagania produkcji integrowanej. 

Przy bujnej naci można też zdać się wyłącznie na desykanty, ale zabieg najlepiej jest wtedy wykonać dawkami dzielonymi dwa razy. 

 

Desykacja ziemniaków wyrównuje plon i chroni przed uszkodzeniami mechanicznymi

Niestety, każdy dodatkowy wjazd na plantację ziemniaków, z powodu ugniatania i zagęszczania gleby, nie jest dobry dla jakości bulw i utrudni ich zbiór. Zwracam uwagę na różne warianty, które trzeba wybrać i dostosować do konkretnych warunków i stanu rozwoju plantacji.
Desykacja ziemniaków, którą dobrze realizuje znana substancja dikwat przyspiesza i wyrównuje ich dojrzewanie, ułatwia odrywanie się bulw od stolonów, ułatwiając tym samym zbiór. Nie bez znaczenia jest wpływ desykacji na budowanie przez ziemniaki grubszej i odpornej na złuszczanie i obicia skórki. A to powoduje, że mamy mniejsze uszkodzenia mechaniczne bulw w czasie zbioru i sortowania.  

Jak wykonać zabieg desykacji ziemniaków, żeby był skuteczny? 

Największym zagrożeniem dla jakości przechowalniczej bulw w ostatnim etapie wegetacji ziemniaków są groźne zarodniki pływkowe zarazy ziemniaka. Zagrożenia tego można uniknąć stosując standardowe programy ochrony roślin w okresie wegetacji i właśnie desykację zarejestrowanymi środkami przed zbiorem. 

Desykacja jest szczególnie ważnym zabiegiem właśnie w uprawie nasiennej – zwiększa udział frakcji sadzeniakowej w plonie bulw, ale też ogranicza choroby wirusowe. Uwzględniając zagrożenie chorobami wirusowymi desykacja powinna być wykonana do ok. 2 tygodni po głównym nalocie mszyc infekcyjnych. 

Niezwykle istotne jest przy stosowaniu desykantów wykonanie zabiegu opryskiwaczem zaopatrzonym w dysze strumieniowe działające kierunkowo, które dokładnie pokryją wszystkie części zielone rośliny. Jest ważne, bo desykanty działają kontaktowo – zniszczą tylko te części rośliny, na które trafi oprysk. 

 

Kiedy najlepiej przeprowadzić desykację ziemniaków? 

Kiedy najlepiej wykonać zabieg desykacji? To trzeba uzależnić od dojrzałości ziemniaków i zaplanowanego terminu wykopków. Dawki i terminy szczegółowo określają etykiety zarejestrowanych desykantów. Generalnie w przypadku chemicznych desykantów, jeżeli celem zabiegu jest też ograniczenie zarazy ziemniaka – zaleca się wykonanie zabiegu na tydzień przed zbiorem. 

Nie powinno się jednak stosować desykantów zbyt wcześnie, bo przetrzymywanie bulw ziemniaka w glebie przez okres dłuższy niż 3 tygodnie może spowodować odrastanie części nadziemnych roślin oraz zwiększać zagrożenie porażeniem bulw rizoktoniozą. Zabieg desykacji nie powinien być wykonywany w okresie długotrwałej suszy, w przypadku spękania gleby, co odsłania bulwy. Wybierając desykant powinniśmy zapoznać się dokładnie z jego etykietą.

 

Marek Kalinowski 
Fot. pixabay

autor Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”

<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak przygotować ziemniaki do schłodzenia?

Dobra jakość ziemniaków jest podstawowym wymogiem stawianym przez rynek przetwórstwa i cenną kartą negocjacyjną rolnika. Jakie standardy należy zachować, aby odpowiednio przygotować bulwy do schłodzenia i ograniczyć ryzyko strat jakości na etapie ich długotrwałego przechowywania?

czytaj więcej

Jak ograniczyć choroby przechowalnicze ziemniaków?

W gospodarstwach rodzinnych przechowujących ziemniaki w mniejszych ilościach w piwnicach i kopcach trudniej zadbać o optymalne warunki. Niezależnie od systemu przechowywania, zawsze istnieje ryzyko strat przechowalniczych.

czytaj więcej

Jak zapewnić jakość w produkcji sadzeniaków na 200 ha?

Producentów sadzeniaka jest wielu, każdy ma swój plan działania, praktykę i doświadczenie. Prezes Agro-Funduszu Mazury Sp. z o.o. Ralf Friedrichsen, ma jasne założenia i ściśle sprecyzowany cel, wyprodukować jak najwyższej jakości sadzeniaki.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)