Jak przygotować ziemniaki do schłodzenia?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak przygotować ziemniaki do schłodzenia?

19.11.2019autor:

Dobra jakość ziemniaków jest podstawowym wymogiem stawianym przez rynek przetwórstwa i cenną kartą negocjacyjną rolnika. Jakie standardy należy zachować, aby odpowiednio przygotować bulwy do schłodzenia i ograniczyć ryzyko strat jakości na etapie ich długotrwałego przechowywania?

Skontroluj bulwy przed zasypem

Zanim ziemniaki trafią z pola do przechowalni, czeka je etap czyszczenia, sortowania i kontroli jakości. Ta ostatnia czynność ma ogromne znaczenie dla powodzenia procesu długotrwałego przechowywania bulw. Wiedza o jakości i kondycji produktu na etapie zasypu jest niezbędna do podejmowania właściwych decyzji w zarządzaniu klimatem przechowalni. Dobrej jakości surowiec, zbierany w sprzyjających warunkach pogodowych, będzie mniej wymagający w przechowaniu niż mokry, z mechanicznymi uszkodzeniami, czy zarzewiem chorób. Jakość bulw przed zmagazynowaniem trzeba kontrolować wykonując próby na etapie zbiorów (jakość kopania) i zasypu do przechowalni (weryfikacja poziomu obić i uszkodzeń).

Rozpocznij fazę suszenia i gojenia

Faza ta trwa ok. 2–3 tygodni i powinna się rozpocząć jak najszybciej, po zasypaniu pierwszej części przechowalni z uwagi na potencjalną obecność mokrych bulw. To etap nie tylko osuszania ziemniaków, ale również usuwania wydzielanej przez nie wilgoci oraz ciepła i dwutlenku węgla, powstałego w procesie ich oddychania. Przeprowadzony w niewłaściwy sposób, zwiększa ryzyko pogorszenia jakości produktu oraz rozwoju chorób przechowalniczych zwiększających straty. Jak tego uniknąć?
  • rozpocznij intensywne wietrzenie bulw (uwaga - nadmiar wentylacji może powodować ubytek w ich masie);
  • do suszenia użyj powietrza, które ma niższy punkt rosy od punktu rosy suszonych ziemniaków (punkt rosy jest to temperatura, w której może rozpocząć się skraplanie powietrza);
  • utrzymuj temperaturę bulw na poziomie 12–16°C (jeśli temperatura zwiezionych z pola ziemniaków nie przekracza 10°C, ogrzej je maksymalnie do 12°C);
  • bulwy możesz ogrzewać za pomocą grzejników lub powietrzem zewnętrznym (uwaga na punkt rosy tego powietrza);
  • skontroluj ręcznie poziom wysuszenia bulw na pryzmie, sprawdzając bulwy na głębokości 50 cm od góry zasypu;
  • rejestruj podstawowe parametry dotyczące klimatu przechowalni (zmiany temperatury bulw, ilość godzin wentylacji na dobę, zmiany wilgotności względnej, zmiany stężenia CO2, temperatury kanałów) oraz zewnętrznych warunków pogodowych.

Warunki gojenia i dojrzewania bulw

To faza, w której dochodzi do wygojenia ran skórki ziemniaka powstałych na etapie zbiorów, transportu i zasypu do przechowalni. Ewentualne uszkodzenia powinny się zabliźnić. Skórka ziemniaka ulega wówczas skorkowaceniu, co ogranicza nadmierne parowanie wody z bulw i zapobiega wniknięciu w nie szkodliwych mikroorganizmów. Faza ta trwa od 10 do 21 dni w zależności od temperatury powietrza zewnętrznego oraz odmiany ziemniaków. Im wyższa jest temperatura, tym okres gojenia będzie krótszy. Jakie warunki w przechowalni decydują o prawidłowym przebiegu gojenia i dojrzewania bulw?
  • utrzymuj temperaturę powietrza w przechowani na poziomie 12–18°C oraz jego względną wilgotność w przedziale 95–98%;
  • unikaj fluktuacji temperatury w przechowalni oraz utrzymywania jej wyższych wartości w dłuższym okresie czasu z uwagi na ryzyko rozwoju procesów gnilnych w pryzmie.

Opracowanie: Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP
Zdjęcie: Pixabay
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Co może podkręcać plon roślin rolniczych, a co go ogranicza?

Tradycyjnie na koniec roku w formie ciekawostek przedstawimy nowe światowe rekordy plonowania roślin. Przedstawimy też, w jakich warunkach i na jakich glebach były one bite. W Polsce z uwagi na wiele ograniczeń (głównie jakość gleb i klimat) nigdy nie padną rekordy plonowania kukurydzy czy soi. Ale w uprawie warzyw, czy owoców dlaczego nie.

czytaj więcej

Nicienie w ziemniakach – jak je zwalczać?

W uprawie ziemniaka naukowcy opisują wiele szkodliwych gatunków nicieni i aby przedstawić ich biologię rozwoju, trzeba byłoby poświęcić kilkadziesiąt stron. Ich szkodliwość jest duża, chociaż dla wielu gospodarstw uprawiających ziemniaki na mniejszą skalę lub na własne potrzeby, ten problem nie jest widoczny.

czytaj więcej

Jak ograniczyć choroby przechowalnicze ziemniaków?

W gospodarstwach rodzinnych przechowujących ziemniaki w mniejszych ilościach w piwnicach i kopcach trudniej zadbać o optymalne warunki. Niezależnie od systemu przechowywania, zawsze istnieje ryzyko strat przechowalniczych.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)