Skontroluj bulwy przed zasypem
Rozpocznij fazę suszenia i gojenia
- rozpocznij intensywne wietrzenie bulw (uwaga - nadmiar wentylacji może powodować ubytek w ich masie);
- do suszenia użyj powietrza, które ma niższy punkt rosy od punktu rosy suszonych ziemniaków (punkt rosy jest to temperatura, w której może rozpocząć się skraplanie powietrza);
- utrzymuj temperaturę bulw na poziomie 12–16°C (jeśli temperatura zwiezionych z pola ziemniaków nie przekracza 10°C, ogrzej je maksymalnie do 12°C);
- bulwy możesz ogrzewać za pomocą grzejników lub powietrzem zewnętrznym (uwaga na punkt rosy tego powietrza);
- skontroluj ręcznie poziom wysuszenia bulw na pryzmie, sprawdzając bulwy na głębokości 50 cm od góry zasypu;
- rejestruj podstawowe parametry dotyczące klimatu przechowalni (zmiany temperatury bulw, ilość godzin wentylacji na dobę, zmiany wilgotności względnej, zmiany stężenia CO2, temperatury kanałów) oraz zewnętrznych warunków pogodowych.
Warunki gojenia i dojrzewania bulw
- utrzymuj temperaturę powietrza w przechowani na poziomie 12–18°C oraz jego względną wilgotność w przedziale 95–98%;
- unikaj fluktuacji temperatury w przechowalni oraz utrzymywania jej wyższych wartości w dłuższym okresie czasu z uwagi na ryzyko rozwoju procesów gnilnych w pryzmie.
Opracowanie: Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP
Zdjęcie: Pixabay