Z artykułu dowiesz się
- Jak forma azotu poprawia zimotrwałość rzepaku?
- Na jakiej zasadzie BlueN działa na rośliny?
- Jakie są zalecenia jesiennego nawożenia rzepaku azotem?
Z artykułu dowiesz się
Pierwsze doświadczenia w praktyce potwierdzają działanie produktu. Tak, bakterie zasiedlające tkanki roślin, wiążą azot i przekazują go w formie amonowej roślinom. Aplikacja BlueN miała zastąpić ok. 100 kg saletry amonowej i wg opinii gospodarzy, zastąpiła z nawiązką. Czy BlueN można stosować w rzepaku ozimym również jesienią. Wszak rzepak do spoczynku wegetacyjnego buduje dużą biomasę zużywając minimum 100 kg Na/ha.
Tak, są rekomendacje jesiennej aplikacji BlueN w rzepaku, które po wizycie na plantacji kukurydzy państwa Korzanowskich przedstawił na konferencji dr inż. Marek Reich, manager ds. rozwoju nowych produktów w firmie Chemirol.
– Po pierwszym sezonie stosowania BlueN w wielu uprawnych w całej Polsce śmiało możemy powiedzieć, że jest to produkt bardzo dobry i w praktyce przynosi wymierne korzyści – mówi dr Marek Reich. – To są nasze spostrzeżenia, bo prowadzimy liczne badania i doświadczenia, ale przede wszystkim są to bardzo korzystne oceny spływające do nas od rolników, którzy zastosowali BlueN. Stosowali produkt od tegorocznej wiosny, przy czym znajduje on idealne zastosowanie jesienią w uprawie rzepaku ozimego i zbóż ozimych.
BlueN jest produktem mikrobiologicznym zawierającym bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T. Bakterie te wiążą wolny azot i przekazują go roślinom w formie amonowej. Produkt można stosować w szerokim spektrum upraw, w roślinach uprawy polowej, w sadach, warzywach, na trwałych użytkach zielonych. Produkt jest bardzo łatwy w aplikacji i można stosować go w mieszaninach z nawozami dolistnymi, biostymulatorami i środkami ochrony roślin. Lista kompatybilnych produktów do łącznego stosowania jest zamieszczona na stronie internetowej www.bluen.info.
Wskazane jest przeprowadzanie zabiegu rano, niezależnie od nasłonecznienia, w temp. 10–25°C, przy otwartych aparatach szparkowych, w czasie intensywnego wzrostu roślin niebędących pod wpływem stresu. Po zastosowaniu produktu w standardowej dawce 333 g/ha i ilości cieczy roboczej 100–250 l/ha w uprawach rolniczych bakterie kolonizują całą roślinę i pozostają w niej do końca wegetacji...
Rzepak ozimy w czasie wegetacji na każdą tonę plonu końcowego nasion musi pobrać odpowiednią ilość 12 zbilansowanych makro- i mikroelementów w tym ok. 50 kg N. Azot jest jądrem potencjału plonowania, a przy tym niezwykle drogim składnikiem pokarmowym. Rzepak ozimy pobiera azot wg ściśle określonej dynamiki. Jesienią na wykształcenie przyzwoitej biomasy i akceptowalnego pokroju rozety z 8 liśćmi, szyjką grubości 8 mm i korzeniem długości 8 cm pobiera 100 kg N/ha. Ale taki pokrój to plan minimum. Aktualnie zaleca się tak prowadzić rzepak, aby do spoczynku zimowego wykształcił on rozetę z 10–12 liśćmi, szyjkę korzeniową grubości 10–12 mm i korzeń nawet 30 cm. Łan z taką biomasą pobierze jesienią nawet 160 kg N/ha.
W jesiennym nawożeniu rzepaku trzeba uwzględnić glebowe zasoby azotu N-mineralnego z mineralizacji (ok. 40 kg), zasoby wynikające z wartości przedplonu (przyorane resztki po bobowatych w plonie głównym to 30 kg N/ha z zastosowanej ilości azotu w nawozie przedsiewnym wieloskładnikowym NPK i ustalić odpowiednią porcję do zastosowania azotu jesienią np. w formie saletry (30–40 kg N/ha, tj. ok. 100 kg nawozu – to praktyczny standard po przedplonie zbożowym).
Rzepak jesienią musi być dożywiony azotem w odpowiedniej ilości i w odpowiedniej formie. Saletra działa szybko, ale też zawarta w niej forma saletrzana nie sprzyja przygotowaniu się roślin do zimy. Zastosowana zbyt późno prowadzi do wybujałości roślin i pogarsza ich mrozoodporność. To forma amonowa powinna przeważać, bo jest bezpośrednio wbudowywana w białka roślinne.
W zaleceniach nawozowych rzepak jesienią powinno nawozić się azotem w zasadzie tylko po słabszych przedplonach. Po zbożach bakterie glebowe zużywają część azotu glebowego na rozkład resztek i w praktyce rzepak wymaga wtedy jesiennego nawożenia azotem w ilości 30–40 kg N/ha. Dokładnie tyle azotu możemy dostarczyć roślinom przez jesienną aplikację BlueN i będzie to azot amonowy (korzystny dla zimotrwałości) bezpośrednio wbudowywany w białko.
– Rekomendujemy kompletną technologię zaopatrzenia rzepaku ozimego w azot, dokarmiania i ochrony w jednym zabiegu – mówi dr Marek Reich. – W fazie 4–6 liści rzepaku polecamy aplikację mieszaniny zbiornikowej: BlueN + Kelpak + Dynamic Cresco + Cropvit Bmo + Opti Rzepak. Można też stosować BlueN w zabiegu z fungicydami i regulatorami wzrostu, na co polecamy Mepik 300 SL + Ambrossio 50 SC. BlueN zastosowany jesienią to ekwiwalent co najmniej 100 kg saletry amonowej, przy czym ten azot amonowy niezależnie od azotu z mineralizacji będzie symbiozowany w ilościach wprost proporcjonalnie do wielkości zielonej masy roślin i do końca jesiennej wegetacji.
fot. Marek Kalinowski
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 37/2022 na str. 26. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Marek Kalinowski
Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”
<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: medium; font-family: Cambria;">Zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Poradnika Rolniczego” i szef działu „Agroporady”.</p>
Najważniejsze tematy