Soja w liczbach
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Soja w liczbach

14.09.2021autor: Jacek Daleszyński

Sporo się ostatnio mówi o soi, jej zaletach żywieniowych i dobroczynnego wpływu na stanowisko w zmianowaniu. U nas soja jeśli chodzi o powierzchnię uprawy jest jeszcze w blokach startowych, ale na świecie to jedna z ważniejszych upraw. Dziś trochę danych liczbowych na jej temat.

Soja na świecie jest rośliną oleistą. Produktem ubocznym przy produkcji oleju jest śruta, którą najwięksi producenci soi sprzedają z dużym zyskiem m.in. do Polski. Nasz roczny import tej śruty wynosi około 2,4 mln ton, a jej koszt to około 4 mld zł. Śruta ta stanowi prawie 71% białka roślinnego wykorzystywanego w naszym kraju w żywieniu zwierząt. Ze źródeł własnych mamy śrutę rzepakową (około 900 tys. ton), rodzime strączkowe (około 450 tys. ton) i znikomą ilość mączek rybnych (około 25–30 tys. ton).

Najpierw o bakteriach

Bakterie brodawkowe współżyjące z roślinami bobowatymi, nie tylko soją, globalnie mogą biologicznie związać od 175 do 185 mln ton azotu. Dla porównania światowa produkcja nawozów azotowych na świecie w 2016 r. wyniosła 113 mln ton.

Ile strączków na świecie?

Powierzchnia uprawy roślin strączkowych na świecie (bez soi) na przestrzeni lat była w miarę stabilna. W 1961 r. wynosiła 64 mln ha, podobnie jak w 2000 r. W roku 2019 r. wyniosła ona 98 mln ha. W Polsce na tle tych liczb wyglądamy, mówiąc delikatnie, słabo. W 1961 r. było to około 370 tys. ha, by spikować do około 100 tys. ha w roku 2000. Dziś mamy około 350 tys. ha (również bez soi).
Powierzchnia uprawy soi natomiast na świecie systematycznie rosła. W 1961 r. było jej 23,8 mln ha, 300 lat później już 55 mln ha, w 2011 r. 103 mln ha, a dziś aż 132 mln ha. W 2019 r. na świecie uprawiano o 35% więcej soi, niż pozostałych strączkowych razem wziętych.
Na przestrzeni dekad zmieniały się też średnie plony soi. W 1961 r. wynosiły one 1,13 t/ha, a dziś jest to około 2,9 t/ha. Najwięcej soi na świecie produkują:
  • Brazylia –133 mln ton,
  • USA –112 mln ton,
  • Argentyna –48 mln ton,
  • Chiny – 19 mln ton,
  • Indie – 10,5 mln ton,
  • Paragwaj – 10,3 mln ton,
  • Kanada – 6,4 mln ton,
  • Rosja – 4,3 mln ton,
  • Ukraina – 3,1 mln ton,
  • UE –2,7 mln ton.

Najwięcej powierzchniowo soi uprawia Brazylia – ponad 3,5 mln ha (dla porównania w tym roku w Polsce najczęściej wysiewanej pszenicy ozimej mamy prawie 2,2 mln ha), USA – 3 mln ha i Argentyna prawie 1,7 mln ha.
r e k l a m a

Dominuje GMO

Aż 76% śoi na świecie to uprawy GMO. Najważniejszą cechą umożliwiającą uprawę tej rośliny na szeroką skalę w obu Amerykach jest odporność na herbicydy nieselektywne, m.in. glifosat.
W 2018 r. soję uprawiało 95 krajów, a rok później, jak podaje Amerykański Departament Rolnictwa plony soi były wyższe o 180% w stosunku do średniej plonu pozostałych bobowatych.
Wszystkie uprawy GMO na świecie zajmują 190 mln ha, w tym:
  • Soja 92 mln ha,
  • Kukurydza 60,9 mln ha,
  • Bawełna 25,7 mln ha,
  • Rzepak 10,1 mln ha.

jd, fot. Daleszyński


autor Jacek Daleszyński

Jacek Daleszyński

<p>redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

21 odmian soi sprawdzonych na polu w kujawsko-pomorskim. Czym się charakteryzują?

Potencjał 21 odmian soi w tym roku sprawdzany był na poletkach doświadczalnych firmy Agrolok. Na przedmieściach Golubia-Dobrzynia na areale około 15 ha, co roku testuje ona kilkaset odmian różnych gatunków roślin rolniczych. Soja jest siana po to, aby sprawdzić jak w warunkach województwa kujawsko-pomorskiego sprawdzają się odmiany soi o różnorodnym poziomie wczesności. Wszystkie prowadzone były taką samą technologią uprawy gleby, nawożenia i ochrony.

czytaj więcej
Ceny strączkowych

Aura sprzyja, rosną zapasy – soja tańsza o 25%

W stosunku do majowych notowań kursy soi na giełdzie w Chicago obniżyły się o 25%. Podczas, gdy pszenica i kukurydza wciąż drożeją, to soja pod wpływem korzystniejszych prognoz tanieje. Nie wszędzie jest jednak tak samo tanio.

czytaj więcej

Dzięki soi pszenicy wystraczy tylko połowa azotu

Soja w Polsce naśladuje karierę kukurydzy i trzeba przyznać, że to przed laty firma Aroyoumis zapoczątkowała rewolucję uprawy soi w Polsce. Do tego czasu mieliśmy w ofercie właściwie dwie polskie odmiany, a potem, 10 lat temu, wszystko ruszyło.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)