Prelekcje wygłosili praktycy- specjaliści ze Szwajcarii: Eric Meili z Wydziału Nauk o Zwierzętach Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego FIBL, prof. dr Knut Schmidtke-dyrektor ds. Badań i Innowacji oraz przewodniczący Rady Wykonawczej Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego FIBL oraz z kraju: prof. dr hab. Beata Kuczyńska z Katedry Hodowli Zwierząt- Instytutu Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, dr Józef Sadkiewicz z Politechniki Bydgoskiej, Konrad Wiśniewski z Instytutu Nauk o Zwierzętach SGGW, selekcjoner, zootechnik bydła mięsnego oraz hodowcy bydła: Tomasz Jakiel- hodowca rasy Red Angus i Piotr Rydel – hodowca rasy Polska Czerwona w typie mięsnym.
Najważniejszymi założeniami, przyświecającymi organizacji tego wydarzenia była prezentacja najnowszych i obecnie obowiązujących przepisów regulujących sposób uboju na pastwiskach w Europie. W trakcie sesji plenarnej oraz dyskusji uczestnicy konferencji mogli zapoznać się z koncepcją uboju na pastwisku jako drogą podniesienia dobrostanu zwierząt oraz polepszenia ekonomiki produkcji surowca najwyższej jakości dla polskich hodowców.
-To właśnie chcieliśmy zaprezentować rolnikom i urzędnikom państwowym. Wielu hodowców bydła mięsnego tematem tym jest bardzo zainteresowana - mówił Piotr Rydel- prezes Zarządu PCHiPBZRPCw TM i jednocześnie orędownik uboju w gospodarstwie.
– Niewielkie gospodarstwa zajmujące się produkcją wołowiny tracą znaczne środki na dostarczanie, odbiór i dojrzewanie mięsa, jeśli chcą sprzedać je w późniejszym etapie, w ramach sprzedaży bezpośredniej muszą mieć uproszczone prawo. W Niemczech, Austrii czy Szwajcarii ubój na pastwisku funkcjonuje bez zarzutów. Korzystają z niego zarówno mniejsi, jak i więksi producenci. Dzięki skróceniu łańcucha dostaw oraz ograniczeniu kosztów poniesionych na transport, ubój, porcjowanie i dojrzewanie można sporo zaoszczędzić. Tak właśnie funkcjonują rodzinne gospodarstwa w Niemczech, a także w Szwajcarii.