Byki staniały nawet o 80 gr/kg wbc. Jakie są aktualne ceny bydła w Polsce?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Byki staniały nawet o 80 gr/kg wbc. Jakie są aktualne ceny bydła w Polsce?

24.01.2023autor: Kamila Szałaj

Ceny bydła spadają. Część zakładów mięsnych i ubojni obniżyła stawki nawet o 80 gr/kg wbc. Rośnie natomiast, i to mocno, import żywca do Polski. Po ile aktualnie skupowane są byki, krowy i jałówki w kraju? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!

Ceny bydła niższe nawet o 80 gr w kl. O

W porównaniu do poprzedniego tygodnia ceny wszystkich grup stad bydła są na minusie Część monitorowanych przez nas zakładów mięsnych i ubojni obniżyła cenniki nawet o 60-80 gr. Niższe stawki oferuje m.in. jedna z największych w Polsce ubojni, czyli Osi Poland Foodworks.

Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.

Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 21,40 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,60 zł/kg, a za krowy - 8,80 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny jałówek wynoszą dochodzą do 21,60 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w drugim tygodniu stycznia 2023 r. krajowi dostawcy za bydło rzeźne uzyskiwali przeciętnie 10,74 zł/kg, o 1 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1 proc. więcej niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był również o 14,5 proc. droższy niż w analogicznym tygodniu 2022 r. Za byki 12-24 miesiące w okresie 9-15 stycznia 2023 roku płacono średnio 11,66 zł/kg, za krowy 8,79 zł/kg, a za jałówki 11,47 zł/kg.  

r e k l a m a

W Niemczech spadają ceny byków

W Niemczech spadł popyt na byki, bo więksi gracze ograniczyli uboje, co spowodowało obniżenie cen skupu. Stabilne pozostają natomiast krowy.

- Ze względu na mniejszą sprzedaż mięsa i presję cenową ze strony ubojni, na początku tygodnia ceny młodych buhajów nadal spadały. Krowy przeznaczone do uboju, na które istnieje popyt, nadal są oceniane jako stabilne - wyjaśnia Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa VEZG.

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 5,05-5,10 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 5,00 euro/kg, a krów 4,02-4,22 euro/kg.

Mocno wzrósł import mięsa i żywca wołowego do Polski

Spadki krajowej produkcji bydła znajdują odzwierciedlenie w handlu zagranicznym wołowiną. Jak wylicza KOWR, w okresie jedenastu miesięcy 2022 r. za granicę sprzedano 434 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz. To mniej o 2 proc. Niemniej, wartość sprzedaży zagranicznej, z uwagi na wzrosty cen, wyniosła 2,2 mld euro (10,1 mld zł) i wzrosła o 32 proc. Jednocześnie do kraju przywieziono 64 tys. ton asortymentu wołowego i cielęcego (o 28 proc. więcej niż przed rokiem) za 287 mln euro (o 60 proc. więcej).

W 2022 roku od stycznia do listopada bydła żywego sprzedaliśmy 40 tys. sztuk, głównie do Włoch i Rosji. W 2021 roku w tym samym okresie wyeksportowaliśmy 51 tyś. sztuk.

W omawianym okresie 2022 roku zaimportowaliśmy natomiast 236 tys. sztuk, głównie z Holandii i Słowacji. W 2021 roku było to 144 tys. sztuk.

Ceny bydła będą spadać. Do jakiego poziomu?

W ocenie analityków rynkowych ceny bydła w tym roku będą raczej spadać. Będzie to miało związek głównie ze spodziewanym dużym wzrostem produkcji wołowiny w Brazylii i Australii i spadkiem popytu, który wiąże się z oczekiwanym spowolnieniem gospodarczym.

Zdaniem ekspertów PKO BP spadek cen bydła w 2023 roku może wynieść 8 proc. w porównaniu do 2022 roku. Z kolei analitycy Credit Agricole wyliczyli, że na koniec 2023 roku cena skupu bydła w Polsce wyniesie 8,60 zł/kg.

Jakie są ceny skupu żywca wołowego w Polsce 20 stycznia (w porównaniu do 13 stycznia 2023 r.)?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 20,00 zł/kg (spadek o 80 gr),
  • jałówki (kl. O): 20,40 zł/kg (spadek o 60 gr),
  • krowy (kl. O): 18,00 zł/kg (spadek o 20 gr),

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • krowy: 7,50-9,50 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 21,60 zł/kg (spadek o 40 gr),
  • byki (kl. R): 22,20 zł/kg (spadek o 40 gr),
  • jałówki (kl. O): 21,00 zł/kg (spadek o 40 gr),
  • jałówki (kl. R): 21,60 zł/kg (spadek o 40 gr).

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 11-13 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki 10-12 zł/kg (bez zmian),
  • krowy 5,50-8,40 zł/kg (bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 20,50 zł/kg (spadek o 60 gr),
  • byki (kl. R): 20,90 zł/kg (spadek o 60 gr),
  • byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 21,10 zł/kg (spadek o 60 gr),
  • jałówki (kl. O): 21,40 zł/kg (wzrost o 10 gr),
  • jałówki (kl. R): 22,20 zł/kg (wzrost o 30 gr),
  • krowy (320 kg mięsa): 18,40 zł/kg (wzrost o 10 gr).

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 11,20-14,50  zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 9,80-14,50 zł/kg (bez zmian).

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: 11,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 10,20 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: do 9,30 zł/kg  (bez zmian).

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 11,00-13,00 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 10,00-12,00 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: 8,80 - 10,80 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj
Fot. arch., wykres: KOWR

autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

redaktor w zespole PWR Online

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

System Nutri-Score będzie piętnował polską kiełbasę? Branża mięsna bije na alarm

Polscy producenci mięsa ostrzegają, że system oznaczeń produktów Nutri-Score jest zagrożeniem dla branży mięsnej. Jeśli zostanie wprowadzony w całej UE, tak jak chciałaby tego Francja i Niemcy, będzie piętnował tradycyjne produkty, np. polską kiełbasę.

czytaj więcej

Niemal 1,5 mln złotych kary dla ZM Kania! Za co?

Na Zakłady Mięsne Henryk Kania będące w upadłości od 2020 r. Komisja Nadzoru Finansowego nałożyła karę pieniężną o łącznej wartości niemal 1,5 mln złotych. Za co KNF nałożył aż tak wysoką karę na zakłady mięsne?

czytaj więcej

Paszporty dla bydła na nowych zasadach. Co się zmieniło?

6 stycznia 2023 roku wymóg posiadania paszportów dla bydła w obrocie krajowym przeszedł do historii. Od teraz każdy hodowca powinien gromadzić informacje o swoich krowach w aplikacji IRZplus. Co o nowych przepisach powinien wiedzieć każdy hodowca?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)