Opolszczyzna – koniec żniw: jakie plony i parametry na finiszu?
Na Opolszczyźnie kończą się żniwa. W centralnej i północnej części województwa pod punktami skupu ruch jest niewielki, w przeciwieństwie do rejonów podgórskich, gdzie żniwa zaczęły się znacznie później i w tym tygodniu niektórzy kończyli zbierać rzepak. Zbiory nawarstwiły się: w tym samym czasie do skupu trafiał jęczmień, rzepak i pszenica.
Pomimo wysokich cen, ziarno coraz częściej trafia do magazynów. Jego parametry jednak spadają, zwłaszcza białko i gęstość. Plony są dla wielu rolników zadawalające.
W powiecie namysłowskim plony są od 30 do 40 procent niższe: pszenica 5-6 t/h,, kiedy w ubiegłym roku plonowała w wysokości 7-8 t/h. Skup też jest o połowę mniejszy, bo rośnie cena, więc rolnicy wolą magazynować zboże. Po deszczach spadła jakość – pszenica miała wcześniej gęstość 76, a teraz ma 74, natomiast poziom białka z 14% spadł na 12,5%. Liczba opadania spadła z ok. 300 na 212-213, a niektóre odmiany porosły. Ziarno, które nie nadaje się do konsumpcji, skupowane jest na paszę.
Janusz Rojek Młyn Pol z Polskiej Cerekwi
Marcin Wołczański Agroplon z Głuszyny
Natalia Gach Gach-Agro z Mechnicy
Magdalena Romanczyk Gach-Agro z Mechnicy
Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Najważniejsze tematy