r e k l a m a
Partnerzy portalu
KE: prognozy produkcji rolnej są dobre mimo koronawirusa
07.07.2020autor: Kamila Szałaj
Komisja Europejska przewiduje dobre prognozy dla produkcji rolniczej w tym roku mimo epidemii koronowirusa, która wywołała raczej szok popytowy niż podażowy.
Komisja Europejska opublikowała wczoraj raport na temat perspektyw dla poszczególnych rynków rolnych w 2020 roku. Wynika z niego, że łańcuch dostaw żywności okazał się odporny na kryzys. Potwierdzają to dobre prognozy dla sektorów, takich jak nabiał, cukier, wieprzowina czy pomidory.
Zboża i rzepak
Zdaniem Komisji Europejskiej w latach 2020/21 produkcja zbóż w UE wyniesie 286,3 mln ton, co oznacza spadek o 2,7 proc. w porównaniu z rokiem 2019/20, ale nadal o 1,7 proc. powyżej średniej z 5 lat. Będzie to spowodowane oczywiście niekorzystną pogodą i niższym areałem zbóż ozimych. Ze względu na mniejsze zapotrzebowanie ze strony piekarni i gastronomii konsumpcja zbóż w UE spadnie o 0,6 proc. w sezonie 2019/20, ale będzie to spadek chwilowy.
Z raportu KE wynika, że produkcja rzepaku w roku 2020/21 powinna być na podobnym poziomie, co w sezonie 2019/20, czyli 15,4 mln ton.
r e k l a m a
Buraki cukrowe
Pomimo mniejszej powierzchni buraków cukrowych (o 3 proc.), produkcja cukru w roku 2020/21 ma pozostać na tym samym poziomie, co w sezonie 2019/20.
Mleko i nabiał
W 2020 r. produkcja mleka w UE może osiągnąć prawie 144 mln ton. Będzie to o 0,7 proc. więcej niż w roku ubiegłym i więcej niż przewidywano w wiosennych prognozach. KE spodziewa się zwiększenia produkcji w Niemczech, Włoszech, Hiszpanii i Holandii. Za tym scenariuszem przemawia przede wszystkim dostępna i niedroga pasza.
Z wyliczeń KE wynika, że w tym roku obniży się konsumpcja sera w 2020 r. Jednocześnie eksport wzrośnie o 2 proc.
Mięso
KE oczekuje, że produkcja wołowiny spadnie o 1,7 proc. w 2020 r. Spowodowane to będzie przede wszystkim ograniczoną podażą. Stada są mniejsze, a wiosną z powodu mniejszej dostępności pasz przeprowadzano wcześniejsze uboje. Nie bez znaczenia jest także spadek popytu na usługi gastronomiczne.
Niższa będzie także produkcja drobiu - o 2 proc. Z kolei produkcja wieprzowiny wzrośnie o 0,5 proc. Scenariusz ten jest wspierany korzystnymi cenami, powrotem popytu konsumpcyjnego, perspektywami eksportowymi, głównie do Chin, i inwestycjami w tym sektorze.
Spożycie mięsa spadnie o 2,5 proc. do 65,4 kg na mieszkańca w 2020 r.
Owoce
Jeśli chodzi o sektor owoców i warzyw, ceny jabłek były bardzo wysokie w ostatnich miesiącach, ze względu na mniejsze zbiory w sezonie 2019/20 i wysoki popyt.
Rekordowo mało będzie brzoskwiń i nektaryn. KE przewiduje plony na poziomie 3,1 miliona ton. Winne są oczywiście niekorzystne warunki pogodowe i likwidacja wielu sadów pestkowych w Europie. Mała produkcja przełoży się jednak na ceny, które już wzrosły o 19 proc. w pierwszych siedmiu tygodniach sezonu w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.
Stabilna pozostanie natomiast produkcja świeżych pomidorów. Bo chociaż mniej niż zazwyczaj zbiorą ich Hiszpanie, zostanie to zrekompensowane oczekiwanym wzrostem zbiorów w Polsce. Konsumpcja świeżych pomidorów w UE będzie niższa o 1 proc. w 2020 r.
Pełen raport do pobrania TUTAJ.
ksz, na podst. Komisji Europejskiej, fot. KE
Kamila Szałaj
redaktor w zespole PWR Online
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a