Raport USDA: przy rekordowych zbiorach spada konsumpcja
Opublikowany tuż przed świętami raport Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa USDA, podkreśla rolę konsumpcji w światowym bilansie zbóż. Z powodu rekordowych zbiorów, a mniejszego zużycia światowe zapasy pszenicy i kukurydzy zaczynają wzrastać.
Inaczej dzieje się w przypadku roślin oleistych, gdzie eksperci USDA korygują prognozy zbiorów u największych producentów soi i zapasy spadają o 9% w stosunku do roku ubiegłego.
Pszenica
Globalna prognoza USDA na sezon 2019/20 wskazuje na praktycznie niezmienione, wciąż rekordowe zbiory pszenicy (764,5 mln ton). O jeden milion ton ograniczony ma być światowy handel, głównie z powodu obniżenia o 1,5 mln ton sprzedaży rosyjskiej pszenicy, co nie w pełni rekompensują wzrosty eksportu z Unii Europejskiej.
Łączna światowa konsumpcja jest zmniejszona o 5,1 miliona ton. Największe obniżki wynoszą 2,0 miliony ton dla Chin, 1,9 miliona dla Indii i 1 milion dla UE.
Wraz z rosnącymi zbiorami i niższym zużyciem, prognozowane globalne zapasy na koniec roku 2019/20 wzrosną o 5,6 mln ton, do rekordowo wysokiego poziomu 292,8 miliona ton.
Kukurydza
USDA dostrzega perspektywy większej produkcji, mniejszego handlu,
procentowo wyższego wykorzystania i większych zapasów w porównaniu do ostatniego miesiąca. Prognoza światowej produkcji 2019/20 wzrasta o 1,0 mln ton do 1,404 mld ton. Ilości zebranej kukurydzy są zwiększane dla Unii Europejskiej i Białorusi.
Główne zmiany w światowym handlu obejmują wyższy prognozowany eksport kukurydzy do UE. Eksperci USDA przewidują rosnące zapasy końcowe kukurydzy, głównie odzwierciedlające wzrosty w Tajlandii, Tajwanie, Indiach i Turcji, które z nadwyżką skompensowały spadki w Argentynie i Meksyku. Globalne zapasy kukurydzy, wynoszące 303,2 mln ton, wzrastają o 5,8 mln w porównaniu z poprzednim miesiącem.
Soja/Oleiste
Kwietniowa prognoza Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa dla roślin oleistych w sezonie 2019/2020 wskazuje na niższą produkcję, mniejszy eksport i zmniejszające się zapasy w porównaniu do prognoz z ostatniego miesiąca. Globalna produkcja soi została tym razem zmniejszona o 3,7 miliona ton do 338 milionów. USDA wskazuje na niższą produkcję w Argentynie i Brazylii. Zbiory soi w Argentynie są zmniejszone o 2 miliony ton – do 52 milionów, co jest spowodowane suchymi warunkami w głównych regionach uprawy. Natomiast w Brazylii produkcja jest zmniejszona 1,5 od miliona ton do 124,5 miliona, także z powodu posuchy, gdy rośliny były w fazie napełniania strąków i dojrzewania.
Globalny eksport soi został obniżony o 0,4 miliona ton do 151,5 miliona. Wolumen eksportowy USA i Kanady jest obniżany, a wysyłki z Brazylii wzrastają ze względu na konkurencyjny kurs walutowy i dużą dostępność towaru. Import Chin wzósł o 1 milion ton do 89 milionów. Globalne zapasy soi na końcu sezonu mają wynieść 100 mln ton, tj. o 2 miliony ton mniej niż prognozowano w zeszłym miesiącu, ponieważ niższe zapasy w Brazylii są częściowo zrównoważone wyższymi stokami W USA i Chinach. Taki stan zapasów jest o 9% niższy niż w poprzednim sezonie.
oprac. Juliusz Urban Fot: Bromberek
dr Juliusz Urban
ekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.
Najważniejsze tematy