Raport USDA: mniejsze zbiory kukurydzy i niebezpiecznie niskie zapasy soi w USA
Kolejny raport USDA przynosi ważne dla rynków zbożowych i oleistych dane, które powodują natychmiastowe podwyżki cen kukurydzy i soi na światowych giełdach.
Pszenica
USDA w swoim listopadowym raporcie przewiduje, że zbiory w sezonie 2020/21 wzrosną, w stosunku do ubiegłego roku tylko o 7,44 miliony ton do 772,38 mln, ponieważ spadają szacunki zbiorów w Argentynie i UE, co nie do końca równoważą wzrosty zebranej pszenicy w Rosji. Argentyna ma w tym sezonie zebrać 18 mln ton i będzie to o 1,5 mln ton mniej niż w ubiegłym sezonie i 1 mln ton mniej niż zakładano miesiąc temu. Dużo większym spadkiem rocznym charakteryzują się zbiory w Unii Europejskiej. Z prawie 155 mln ton w roku ubiegłym, w tym sezonie zbiór UE wciąż liczonej łącznie z Wielką Brytanią wyniesie zdaniem ekspertów USDA zaledwie 136,5 mln ton. Unijne zbiory tym razem eksperci obniżyli jedynie o 0,2 mln ton. Wzrost szacunków w Rosji następuje z wcześniej zakładanych 83 do 83,5 mln ton.
Poziom światowego handlu amerykańscy eksperci podnoszą o 0,9 miliona ton, do 190,8 mln, co jest bezpośrednio związane ze wzrostem eksportu z Rosji o 0,5 mln ton, do 39,5 mln i UE – także o pół miliona ton, do 26 mln ton
W jeszcze większym stopniu wzrośnie o 1,65 mln ton, w stosunku do poprzedniego raportu i 4,38 mln t w skali roku, globalne zużycie pszenicy. Wyniesie ono rekordowe 752,7 miliona ton.
Dlatego, bardziej niż przewidywano miesiąc temu skurczą się światowe zapasy. Po korekcie amerykańskich ekspertów o 1 mln ton, na start nowego sezonu zostanie zapas 320,45 mln ton pszenicy.
Kukurydza
Większe zmiany tym razem USDA wprowadziło w danych dotyczących redukcji światowych zbiorów kukurydzy. Światowa produkcja kukurydzy jest obniżana w tym miesiącu aż o 14,2 mln t i ma wynieść 1 mld 144 mln ton. Na ten pesymizm składają się prognozy spadku zbiorów na Ukrainie o 8 mln ton, do poziomu 28,5 mln ton, w USA (– 5,5 mln t) i UE prawie o 2 mln ton.
Jednocześnie globalne zużycie kukurydzy zostaje zredukowane tylko o 6 mln ton do 1 mld 156 mln t. Taki spadek jest powodowany zmniejszającym się popytem w Unii Europejskiej, ze względu na redukcję zużycia na biopaliwa.
Spodziewany jest nieznaczny wzrost w imporcie kukurydzy, który ma wynieść w sumie 178,2 mln ton. Roczny wzrost zamówień importowych na kukurydzę wyniesie 22,5 mln ton.
Globalne zapasy kukurydzy zmniejszają się o 9 mln ton, w porównaniu do poprzedniego raportu i będą niższe od ubiegłego roku o 8 mln ton. Zdaniem ekspertów USDA zapasy na koniec bieżącego sezonu wyniosą 291,43 mln ton.
Soja
Prognozy światowej produkcji soi zmniejszają się o 5,8 miliona ton, do 362,64 miliona. Największe cięcia dotyczą zbiorów w Stanach Zjednoczonych (–2,65 mln t) i Argentynie (–2,5 mln t).
Prognozuje się, że globalna konsumpcja pozostanie wyższa o ponad 13 mln ton w stosunku do roku ubiegłego, jednak mniejsze zbiory powodują jej obniżenie o 1,5 mln ton w porównaniu z poprzednim raportem. Światowe zużycie soi wyniesie tym samym 369 mln ton.
Pod wpływem zdecydowanie większych korekt dotyczących zbiorów zapasy końcowe soi redukowane są o kolejne 2 mln ton do poziomu 86,5 mln ton. W USA wyniosą one zaledwie nieco ponad 5 mln ton!
oprac. Juliusz Urban. Fot. Bujoczek
dr Juliusz Urban
ekspert ds. rynku zbóż top agrar Polska, doktor agronomii UP i absolwent MBA UE we Wrocławiu, wiele lat zarządzał skupem u dużego dystrybutora, był prezesem firmy przetwórstwa rzepaku, miał także własną firmę brokerską.
Najważniejsze tematy