r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Przepisy>Wielkanocne smaki - jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem
Wielkanocne smaki - jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem
05.04.2023autor: Katarzyna Sierszeńska
Wielkanocne dania kojarzą się najczęściej z żurkiem, białą kiełbasą czy drożdżową babką. Można postawić też na mniej tradycyjne potrawy, takie jak np. jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem! Poznaj przepis na nowoczesną przystawkę.
Jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem
Składniki:
Składniki:
- 4 duże jajka,
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 czubate łyżki majonezu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 ząbka czosnku,
- garść liści bazylii,
- 4 plastry łososia wędzonego,
- szczypta ostrej papryki,
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz,
- kiełki rzodkiewki do ozdoby.
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Obrać i pokroić na połówki nie wzdłuż, a wszerz. Żółtka zblendować wraz z wydrążonym awokado, majonezem, sokiem z cytryny, czosnkiem i liśćmi bazylii. Przyprawić solą i pieprzem. Białkom odciąć końcówki, tak aby można było swobodnie postawić je na talerzu. Plastry łososia pociąć na długie paski. Każde białko owinąć paskiem łososia. Za pomocą dekoratora faszerować białka musem z awokado. Można udekorować kiełkami rzodkiewki i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Katarzyna Sierszeńska
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a