Wielkanocne smaki - jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Wielkanocne smaki - jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem

05.04.2023autor: Katarzyna Sierszeńska

Wielkanocne dania kojarzą się najczęściej z żurkiem, białą kiełbasą czy drożdżową babką. Można postawić też na mniej tradycyjne potrawy, takie jak np. jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem! Poznaj przepis na nowoczesną przystawkę.

Jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem

Składniki:
  • 4 duże jajka,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • garść liści bazylii,
  • 4 plastry łososia wędzonego,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz,
  • kiełki rzodkiewki do ozdoby.


Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Obrać i pokroić na połówki nie wzdłuż, a wszerz. Żółtka zblendować wraz z wydrążonym awokado, majonezem, sokiem z cytryny, czosnkiem i liśćmi bazylii. Przyprawić solą i pieprzem. Białkom odciąć końcówki, tak aby można było swobodnie postawić je na talerzu. Plastry łososia pociąć na długie paski. Każde białko owinąć paskiem łososia. Za pomocą dekoratora faszerować białka musem z awokado. Można udekorować kiełkami rzodkiewki i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.


r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepisy

Najlepszy przepis na krem chrzanowy z jajkami przepiórczymi

Bogactwo wielkanocnych specjałów jest większe, niż mogłoby się wydawać. Oprócz najczęściej kojarzonych z Wielkanocą dań, takich jak żurek, biała kiełbasa czy babki drożdżowe, warto postawić na mniej znane tradycyjne potrawy, jak popularna zwłaszcza na południu kraju zupa chrzanowa, czy przyrządzany na wschodzie Polski deser na bazie twarogu i bakalii, czyli pascha wielkanocna. Dla lubiących różnorodność polecamy przystawkę w nowoczesnym stylu.

czytaj więcej
Przepisy

Pomysł na słodkie Walentynki: przepis na różowe makaroniki

Deser na romantyczną kolację we dwoje powinien być lekki, a zarazem aromatyczny i intensywny w smaku. Koniecznie trzeba zadbać o piękny wygląd, stawiając na ognistoczerwone lub różane barwy. Przedstawiamy pomysł słodkie Walentynki - przepis na różowe makaroniki!

czytaj więcej
Przepisy

Słodkie walentynki - przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”

Deser na romantyczną kolację we dwoje powinien być lekki, a zarazem aromatyczny i intensywny w smaku. Koniecznie trzeba zadbać o piękny wygląd, stawiając na ognistoczerwone lub różane barwy. Poznaj przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)