Najlepszy przepis na krem chrzanowy z jajkami przepiórczymi
Bogactwo wielkanocnych specjałów jest większe, niż mogłoby się wydawać. Oprócz najczęściej kojarzonych z Wielkanocą dań, takich jak żurek, biała kiełbasa czy babki drożdżowe, warto postawić na mniej znane tradycyjne potrawy, jak popularna zwłaszcza na południu kraju zupa chrzanowa, czy przyrządzany na wschodzie Polski deser na bazie twarogu i bakalii, czyli pascha wielkanocna. Dla lubiących różnorodność polecamy przystawkę w nowoczesnym stylu.
Krem chrzanowy z jajkami przepiórczymi
Składniki:
- 1250 ml wody,
- 4 białe surowe kiełbasy,
- 200 g boczku wędzonego,
- 500 g ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- kawałek pora (ok. 10 cm),
- kawałek selera (ok. 70 g),
- korzeń pietruszki (ok. 70 g),
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki chrzanu ze słoika,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- liść laurowy, ziele angielskie, łyżka majeranku, płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu,
- jajka przepiórcze na twardo i natka pietruszki (do podania).
Przygotowanie:
W garnku na maśle klarowanym lekko podsmażyć poszatkowane cebulę i por. Wlać 1250 ml wody. Pokroić w kostkę seler i korzeń pietruszki. Dodać do garnka. Dołożyć 3 całe obrane ząbki czosnku, liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Garnek przykryć przykrywką i gotować przez 20 min, na małej mocy palnika. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Dołożyć do garnka. Dołożyć kiełbasy oraz boczek. Wsypać majeranek, sól i pieprz. Przykryć i gotować jeszcze ok. 25 minut. Wyjąć kiełbasy i boczek. Do zupy dodać trzy łyżki chrzanu. Zupę gotować jeszcze na bardzo małej mocy palnika i zabielić zahartowaną kwaśną śmietaną, połączoną z łyżką mąki. Mieszać przez chwilę, gotować 2 min i wyłączyć zupę. Po przestudzeniu zmiksować zupę na krem. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi, białą kiełbasą i natką pietruszki.
Fot. Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska
Najważniejsze tematy