Słodkie walentynki - przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Słodkie walentynki - przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”

12.02.2023autor: Katarzyna Sierszeńska

Deser na romantyczną kolację we dwoje powinien być lekki, a zarazem aromatyczny i intensywny w smaku. Koniecznie trzeba zadbać o piękny wygląd, stawiając na ognistoczerwone lub różane barwy. Poznaj przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”.

Przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”. Jakich składników będziemy potrzebować? 

Aby przygotować idealne ciasto na tartę potrzebować będziemy: 200 g mąki pszennej, 90 g zimnego masła, 30 g zimnego smalcu, 60 g cukru pudru, szczypta soli, 2–3 łyżki zimnej wody.
Składniki potrzebne do przygotowania Crème patissiere:
  • 600 ml mleka,
  • ziarenka z 1 laski wanilii,
  • 6 dużych żółtek,
  • 100 g cukru,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka likieru amaretto.
Co potrzeba, aby przygotować bukiet róż? Około 7–8 jabłek z czerwoną skórką, do tego 3 szklanki wody, sok z 1,5 cytryny oraz 200 g cukru.

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, smalec i posiekać nożem. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz. Formę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Oprószyć mąką, ułożyć papier do pieczenia, wsypać ziarna fasoli, które obciążą ciasto.

Piekarnik nagrzać do 200°C, piec ciasto przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180°C i piec dodatkowe 10 min lub do zarumienienia się. Wyjąć i wystudzić.

Na crème patissiere zagotować mleko z ziarenkami wanilii i odstawić. Utrzeć mikserem żółtka i cukier. Dodać mąkę i skrobię. Miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać 100 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia. Masę jajeczną wlać do reszty mleka, dodać likier i wymieszać. Zagotować na średniej mocy palnika, często mieszając. Gotować ok. 1 min, aż krem zgęstnieje. Od razu wylać go na kruchy spód, odstawić do wystudzenia.
Do garnuszka nalać wodę, sok z cytryny i cukier. Wymieszać i zagotować. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki i nie obierać. Pokroić jabłka na 2-mm plasterki. Następnie przełożyć je do gorącego syropu cukrowego i gotować ok. 1–2 min. Gotowe plasterki powinny być miękkie i plastyczne, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzić i wystudzić. Układać po 6 plasterków jabłek tak, by na siebie zachodziły. Następnie zwinąć je w kształt róży. Uformowane układać na wystudzonym kremie, lekko wciskając.

r e k l a m a


Katarzyna Sierszeńska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepisy

Wielkanocne smaki - jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem

Wielkanocne dania kojarzą się najczęściej z żurkiem, białą kiełbasą czy drożdżową babką. Można postawić też na mniej tradycyjne potrawy, takie jak np. jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem! Poznaj przepis na nowoczesną przystawkę.

czytaj więcej
Przepisy

Pomysł na słodkie Walentynki: przepis na różowe makaroniki

Deser na romantyczną kolację we dwoje powinien być lekki, a zarazem aromatyczny i intensywny w smaku. Koniecznie trzeba zadbać o piękny wygląd, stawiając na ognistoczerwone lub różane barwy. Przedstawiamy pomysł słodkie Walentynki - przepis na różowe makaroniki!

czytaj więcej
Zdrowie

Dieta na długie zdrowie! Co powinniśmy wiedzieć?

Styczeń to czas postanowień noworocznych. Najczęściej planujemy... diety. Napisano o nich już prawie wszystko, a co chwilę pojawiają się nowe diety-cud. Co powinniśmy wiedzieć i czym się kierować w codziennej diecie? Ile białka potrzebujemy? 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)