r e k l a m a
Partnerzy portalu
Słodkie walentynki - przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”
12.02.2023autor: Katarzyna Sierszeńska
Deser na romantyczną kolację we dwoje powinien być lekki, a zarazem aromatyczny i intensywny w smaku. Koniecznie trzeba zadbać o piękny wygląd, stawiając na ognistoczerwone lub różane barwy. Poznaj przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”.
Przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”. Jakich składników będziemy potrzebować?
Aby przygotować idealne ciasto na tartę potrzebować będziemy: 200 g mąki pszennej, 90 g zimnego masła, 30 g zimnego smalcu, 60 g cukru pudru, szczypta soli, 2–3 łyżki zimnej wody.
Aby przygotować idealne ciasto na tartę potrzebować będziemy: 200 g mąki pszennej, 90 g zimnego masła, 30 g zimnego smalcu, 60 g cukru pudru, szczypta soli, 2–3 łyżki zimnej wody.
Składniki potrzebne do przygotowania Crème patissiere:
- 600 ml mleka,
- ziarenka z 1 laski wanilii,
- 6 dużych żółtek,
- 100 g cukru,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka likieru amaretto.
Co potrzeba, aby przygotować bukiet róż? Około 7–8 jabłek z czerwoną skórką, do tego 3 szklanki wody, sok z 1,5 cytryny oraz 200 g cukru.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, smalec i posiekać nożem. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz. Formę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Oprószyć mąką, ułożyć papier do pieczenia, wsypać ziarna fasoli, które obciążą ciasto.
Piekarnik nagrzać do 200°C, piec ciasto przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180°C i piec dodatkowe 10 min lub do zarumienienia się. Wyjąć i wystudzić.
Na crème patissiere zagotować mleko z ziarenkami wanilii i odstawić. Utrzeć mikserem żółtka i cukier. Dodać mąkę i skrobię. Miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać 100 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia. Masę jajeczną wlać do reszty mleka, dodać likier i wymieszać. Zagotować na średniej mocy palnika, często mieszając. Gotować ok. 1 min, aż krem zgęstnieje. Od razu wylać go na kruchy spód, odstawić do wystudzenia.
Do garnuszka nalać wodę, sok z cytryny i cukier. Wymieszać i zagotować. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki i nie obierać. Pokroić jabłka na 2-mm plasterki. Następnie przełożyć je do gorącego syropu cukrowego i gotować ok. 1–2 min. Gotowe plasterki powinny być miękkie i plastyczne, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzić i wystudzić. Układać po 6 plasterków jabłek tak, by na siebie zachodziły. Następnie zwinąć je w kształt róży. Uformowane układać na wystudzonym kremie, lekko wciskając.
r e k l a m a
Katarzyna Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a