Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Pierznikowy (piernikowy) torcik z kremem i konfiturą z pigwy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Pierznikowy (piernikowy) torcik z kremem i konfiturą z pigwy

20.12.2022autor: Katarzyna Sierszeńska

  Święta w każdym regionie Polski smakują trochę inaczej. Inne potrawy królują na Śląsku, inne na Podlasiu, a jeszcze inne na Kaszubach. Boże Narodzenie to okazja, by poznać tradycyjne dania z innych miejsc w Polsce – szczególnie że niektóre odchodzą już w zapomnienie.

Zgodnie z polską tradycją, dania wigilijne powinny być proste i składać się głównie z plonów ziemi. Dlatego na świątecznych stołach nie może zabraknąć: zbóż, maku, grzybów, kapusty, orzechów i suszonych owoców. Jako danie główne w wielu regionach dominują ryby, a zwłaszcza karp. Różny jest natomiast sposób ich przyrządzania.

Nieocenioną skarbnicą wiedzy na temat starych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie kulinarnych receptur, są koła gospodyń wiejskich, prężnie działające w całej Polsce. Przygotowując nasze przepisy kulinarne w świątecznej odsłonie, zwróciliśmy się do pań z kół gospodyń wiejskich z prośbą o nadesłanie najciekawszych ich zdaniem regionalnych przepisów na świąteczne dania.

W krótkim czasie w naszej redakcji zagościł świąteczny nastrój. Koła gospodyń wiejskich z całej Polski odpowiedziały na naszą akcję i podzieliły się z nami pomysłami na pyszne Boże Narodzenie, za co serdecznie dziękujemy. Szczególne podziękowania chcielibyśmy skierować do zespołu kulinarnego „Para z Gara” działającego przy KGW w Widniówce w pow. krasnostawskim na Lubelszczyźnie. W ich kreatywnej kuchni tradycję łączy się z nowoczesnością, a stare przepisy modyfikuje na współczesny styl.

Członkowie koła spod Krasnegostawu widnieją na naszym zdjęciu okładkowym oraz poniżej, obok nadesłanego przez nich przepisu na pierznikowy torcik. Na naszych łamach prezentujemy również inne receptury z kilku regionów kraju.

Pierznikowy (piernikowy) torcik z kremem twarożkowym i konfiturą z pigwy

 

Składniki na blaty piernikowe:

  • 400 g przesianej mąki pszennej,
  • 300 g cukru
  • 20 g przyprawy piernikowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 150 ml mleka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 250 ml oleju,
  • 300 ml maślanki,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mleka,
  • nalewka lub syrop gruszkowy do nasączenia blatów.

Krem twarożkowy:

  • 500 g mielonego twarogu,
  • 500 ml zimnej śmietanki 36%,
  • 100 g cukru pudru.

Przygotowanie:

W dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki. W garnku podgrzać mleko z miodem, zostawić do wystudzenia. Wszystkie składniki mokre wlać do naczynia

i zmiksować. Mokre składniki przelać do suchych i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części i piec w temp. 180ºC przez 20–25 minut. Upieczone blaty wyjąć z formy i ostudzić.

Składniki na krem twarożkowy połączyć i zmiksować. Blaty piernikowe nasączyć nalewką lub syropem gruszkowym.

Nasączone blaty przekładać kremem twarożkowym i kolejno smarować lekko podgrzaną konfiturą z pigwy lub inną, według upodobań. Boki tortu posmarować polewą czekoladową lub pozostałą masą twarożkową, oprószyć kakao, ozdobić gruszkami, pigwą, kawałkami czekolady i orzechami.

ks
Fot. Sierszeńska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Porady

Metody na usunięcie tłuszczu z piekarnika

Przypalony piekarnik jest bardzo trudny do wyczyszczenia. Zwęglone resztki jedzenia czy smugi zaschniętego tłuszczu potrafią być prawdziwą udręką. Do wyczyszczenia takich zabrudzeń można oczywiście użyć środków chemicznych. Istnieją jednak o wiele tańsze i bardziej naturalne sposoby na usunięcie zaschniętego tłuszczu.

czytaj więcej
Przepisy

Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Kutia z Podlasia

  Święta w każdym regionie Polski smakują trochę inaczej. Inne potrawy królują na Śląsku, inne na Podlasiu, a jeszcze inne na Kaszubach. Boże Narodzenie to okazja, by poznać tradycyjne dania z innych miejsc w Polsce – szczególnie że niektóre odchodzą już w zapomnienie.

czytaj więcej
Przepisy

Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Moczka – śląska zupa z piernika

Święta w każdym regionie Polski smakują trochę inaczej. Inne potrawy królują na Śląsku, inne na Podlasiu, a jeszcze inne na Kaszubach. Boże Narodzenie to okazja, by poznać tradycyjne dania z innych miejsc w Polsce – szczególnie że niektóre odchodzą już w zapomnienie.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)