Metody na usunięcie tłuszczu z piekarnika
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Metody na usunięcie tłuszczu z piekarnika

28.12.2022

Przypalony piekarnik jest bardzo trudny do wyczyszczenia. Zwęglone resztki jedzenia czy smugi zaschniętego tłuszczu potrafią być prawdziwą udręką. Do wyczyszczenia takich zabrudzeń można oczywiście użyć środków chemicznych. Istnieją jednak o wiele tańsze i bardziej naturalne sposoby na usunięcie zaschniętego tłuszczu.

Soda oczyszczona - papka do szorowania

Ten drobny proszek sprawdza się nawet w przypadku największych zabrudzeń. Można go używać zarówno w łazience, jak i w kuchni. Dodatkowo sposobów szorowania piekarnika sodą oczyszczoną jest sporo. Jeżeli nasz piekarnik jest tylko lekko przybrudzony i nie ma na nim dużych plam z tłuszczu, można po prostu zwilżyć ścianki piekarnika, a potem zasypać je sodą. Tak zaaplikowany proszek pozostawiamy na noc – soda się uaktywni i zacznie rozpuszczać zabrudzenia. Rano przecieramy piekarnik ściereczką.

A co w przypadku bardzo zabrudzonego piekarnika? W tym przypadku można z sody oczyszczonej przygotować specjalną papkę. To mieszanina wody i sody w proporcji 1:1. Powstała maź powinna być na tyle gęsta, aby nie spływała ze ścianek piekarnika. Jeżeli zabrudzenia są naprawdę spore, najefektywniejsze będzie szorowanie. Szorstką stroną gąbki do mycia naczyń rozprowadzamy papkę. Po zakończeniu szorowania wszystko dokładnie spłukujemy letnią wodą.

Są jeszcze dwie naturalne metody usuwania przypalonego tłuszczu z piekarnika.


Zobacz więcej na https://halowies.pl/dom-i-ogrod/wokol-domu/jak-skutecznie-usunac-zaschniety-tluszcz-z-piekarnika-domowymi-sposobami-2354177Halo Wieś. 

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Moda na kryształy z PRL-u wraca. Ceny zwalają z nóg

Kryształy z PRL-u w czasach swojej świetności mówiły o zamożności i prestiżu. Dziś wielu posiadaczy kryształowych wazonów czy kielichów decyduje się na sprzedaż PRL-owskich zastaw. Ile można za nie dostać?

czytaj więcej

Bomba witaminowa na włosy i twarz - maseczka jajeczna!

Jajka to produkty pełne niespodzianek. Chodzi o walory nie tylko kulinarne, ale także kosmetyczne. Często zapominamy o tych właściwościach, a szkoda! Jajka to prawdziwa bomba witaminowa!  

czytaj więcej

Wojna czy inflacja - co jest gorsze dla Polaków? Są wyniki badań

Ostatnie miesiące upływają Polakom pod znakiem lęku. Jeszcze do niedawna obawialiśmy się pandemii, dziś boimy się inflacji i wojny, która toczy się niebezpiecznie blisko nas. Które z tych zagrożeń najsilniej działa na Polaków?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)