Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Kutia z Podlasia
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Kutia z Podlasia

22.12.2022autor: Katarzyna Sierszeńska

  Święta w każdym regionie Polski smakują trochę inaczej. Inne potrawy królują na Śląsku, inne na Podlasiu, a jeszcze inne na Kaszubach. Boże Narodzenie to okazja, by poznać tradycyjne dania z innych miejsc w Polsce – szczególnie że niektóre odchodzą już w zapomnienie.

Zgodnie z polską tradycją, dania wigilijne powinny być proste i składać się głównie z plonów ziemi. Dlatego na świątecznych stołach nie może zabraknąć: zbóż, maku, grzybów, kapusty, orzechów i suszonych owoców. Jako danie główne w wielu regionach dominują ryby, a zwłaszcza karp. Różny jest natomiast sposób ich przyrządzania.

Nieocenioną skarbnicą wiedzy na temat starych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie kulinarnych receptur, są koła gospodyń wiejskich, prężnie działające w całej Polsce. Przygotowując nasze przepisy kulinarne w świątecznej odsłonie, zwróciliśmy się do pań z kół gospodyń wiejskich z prośbą o nadesłanie najciekawszych ich zdaniem regionalnych przepisów na świąteczne dania.

W krótkim czasie w naszej redakcji zagościł świąteczny nastrój. Koła gospodyń wiejskich z całej Polski odpowiedziały na naszą akcję i podzieliły się z nami pomysłami na pyszne Boże Narodzenie, za co serdecznie dziękujemy. Szczególne podziękowania chcielibyśmy skierować do zespołu kulinarnego „Para z Gara” działającego przy KGW w Widniówce w pow. krasnostawskim na Lubelszczyźnie. W ich kreatywnej kuchni tradycję łączy się z nowoczesnością, a stare przepisy modyfikuje na współczesny styl.

Członkowie koła spod Krasnegostawu widnieją na naszym zdjęciu okładkowym oraz poniżej, obok nadesłanego przez nich przepisu na pierznikowy torcik. Na naszych łamach prezentujemy również inne receptury z kilku regionów kraju.

r e k l a m a

Kutia z Podlasia

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanej pszenicy,
  • 1 szklanka maku niebieskiego,
  • ½ szklanki płynnego miodu,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 60 g posiekanych migdałów,
  • 50 g rodzynek,
  • 1 laska wanilii,
  • 4 suszone figi lub daktyle,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Przygotowanie:

Pszenicę wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, pozostawić na noc, aby zmiękła. Następnego dnia zalać wrzątkiem i gotować około 1 godz. pod przykryciem, na małym ogniu. Ugotowaną pszenicę odcedzić i wystudzić. Mak wypłukać i zalać wrzącą wodą, zagotować i odstawić na kilka godzin. Odcedzony i odsączony mak zemleć 2–3 razy w maszynce do mięsa i przepuścić przez sitko o drobnych oczkach.

Rodzynki opłukać i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut, potem dokładnie odsączyć. Orzechy lekko podprażyć i posiekać. Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Figi lub daktyle pokroić w kostkę. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i czubkiem noża wybrać ziarenka. Na końcu wymieszać wszystkie składniki. Kutię podawać w pucharkach lub miseczkach.

ks
Fot. Sierszeńska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepisy

Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Kaszubski miodny kuch

  Święta w każdym regionie Polski smakują trochę inaczej. Inne potrawy królują na Śląsku, inne na Podlasiu, a jeszcze inne na Kaszubach. Boże Narodzenie to okazja, by poznać tradycyjne dania z innych miejsc w Polsce – szczególnie że niektóre odchodzą już w zapomnienie.

czytaj więcej
Przepisy

Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Lubelski kulebiak

  Święta w każdym regionie Polski smakują trochę inaczej. Inne potrawy królują na Śląsku, inne na Podlasiu, a jeszcze inne na Kaszubach. Boże Narodzenie to okazja, by poznać tradycyjne dania z innych miejsc w Polsce – szczególnie że niektóre odchodzą już w zapomnienie.

czytaj więcej
Przepisy

Regionalne i smaczne Boże Narodzenie: Moczka – śląska zupa z piernika

Święta w każdym regionie Polski smakują trochę inaczej. Inne potrawy królują na Śląsku, inne na Podlasiu, a jeszcze inne na Kaszubach. Boże Narodzenie to okazja, by poznać tradycyjne dania z innych miejsc w Polsce – szczególnie że niektóre odchodzą już w zapomnienie.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)