Najlepszy przepis na Paschę Wielkanocną
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Najlepszy przepis na Paschę Wielkanocną

03.04.2023autor: Katarzyna Sierszeńska

Bogactwo wielkanocnych specjałów jest większe, niż mogłoby się wydawać. Oprócz najczęściej kojarzonych z Wielkanocą dań, takich jak żurek, biała kiełbasa czy babki drożdżowe, warto postawić na mniej znane tradycyjne potrawy, jak popularna zwłaszcza na południu kraju zupa chrzanowa, czy przyrządzany na wschodzie Polski deser na bazie twarogu i bakalii, czyli pascha wielkanocna. Dla lubiących różnorodność polecamy przystawkę w nowoczesnym stylu.

Pascha wielkanocna

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu tłustego,
  • 0,5 kg twarogu półtłustego,
  • 200 g masła,
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 6 żółtek średniej wielkości jajek,
  • 130 g cukru pudru (8 czubatych łyżek),
  • 30 ml ekstraktu z wanilii,
  • 80 g suszonych moreli,
  • 80 g blanszowanych migdałów,
  • 120 g rodzynek.

Przygotowanie:

Twaróg, jajka oraz masło wyjąć wcześniej z lodówki. Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać śmietankę kremówkę i ekstrakt z wanilii, delikatnie wymieszać. W osobnej misce umieścić masło i ucierać mikserem. Stopniowo dodawać połowę ilości cukru pudru (4 czubate łyżki). Cały czas ubijać masło z cukrem, przez ok. 5 minut. Puch z masła i cukru pudru połączyć z twarogiem. Żółtka sześciu średniej wielkości jajek ubić z czterema czubatymi łyżkami cukru pudru, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Masę jajeczną dodać do miski z twarogiem i kremem maślanym. Na końcu wsypać rodzynki, migdały i pokrojone w kostkę suszone morele.

Sitko o średnicy ok. 20 cm wyłożyć ściereczką muślinową i umieścić je w misce. Przełożyć do niego masę serową i wyrównać powierzchnię. Przykryć płaskim talerzykiem.

Schłodzić w lodówce przez 12 godzin. Przełożyć na duży talerz. Paschę można ozdobić kwiatami jadalnymi.

Fot. Sierszeńska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Przepisy

Najlepszy przepis na krem chrzanowy z jajkami przepiórczymi

Bogactwo wielkanocnych specjałów jest większe, niż mogłoby się wydawać. Oprócz najczęściej kojarzonych z Wielkanocą dań, takich jak żurek, biała kiełbasa czy babki drożdżowe, warto postawić na mniej znane tradycyjne potrawy, jak popularna zwłaszcza na południu kraju zupa chrzanowa, czy przyrządzany na wschodzie Polski deser na bazie twarogu i bakalii, czyli pascha wielkanocna. Dla lubiących różnorodność polecamy przystawkę w nowoczesnym stylu.

czytaj więcej
Inne

Znamy zwycięzców regionalnego konkursu kulinarnego "Na Wielkanocnym Stole 2023"

W finale konkursu wzięło udział 19 zespołów kulinarnych. Oceniano 61 potraw w dwóch kategoriach: Pasztety i Mięsiwa oraz Wypieki Wielkanocne. W roli ekspertki wystąpiła m.in. Katarzyna Bosacka, dziennikarka kulinarna.

czytaj więcej
Przepisy

Przepisy na jesień - Pączki ziemniaczane z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)