Wapnowanie - na co zwrócić uwagę?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Wapnowanie - na co zwrócić uwagę?

08.07.2022

Jak co sezon stoimy przed wyborem preparatów przeznaczonych do odżywiania dolistnego zawierających w swoim składzie wapń. Wybór jest o tyle trudniejszy, że z każdym rokiem na rynek trafia coraz więcej produktów. Na co zwrócić uwagę? 

Co mają na ten temat do powiedzenia eksperci? Rozmowa dwóch Szymonów!

Szymon Jabłoński.: Ale czy rola wapnia jest już wystarczająco poznana?

Szymon Kamiński.: Wydaje się, że tak, choć o niektórych korzyściach wynikających ze stosowania wapnia rzadko się mówi.

S.J.: Wapń od lat uważa się za pierwiastek, który w uprawie jabłoni wpływa na poprawę jakości, głównie poprzez ograniczenia występowania wielu chorób natury fizjologicznej spowodowanych niedoborami tego pierwiastka.

S.K.: Tak, a najbardziej powszechną chorobą spowodowaną przez niedostatek wapnia jest gorzka plamistość podskórna, która przekreśla możliwość sprzedaży jabłek w najwyższej jakości.

S.J.: Wapń bierze udział w wielu procesach biochemicznych rośliny, a co najważniejsze jest pierwszym pierwiastkiem, który ogranicza stres w roślinie.

 S.K.: Z tego powodu określa się go jako naturalny antystresant, jego wysoka zawartość w roślinie wpływa bezpośrednio na łagodzenie oznak stresu.

 S.J.: Ostatnie lata zaskakują ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi, pojawiają się coraz wyższe temperatury. Tu wapń odgrywa kluczową rolę, broniąc roślinę chociażby przed oparzeniami słonecznymi.

r e k l a m a
 

S.K.: Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które służą do zaopatrywania roślin w wapń, lecz sadownicy mogą je podzielić na grupy preparatów przypisane do konkretnej fazy wegetacyjnej roślin.

S.J.: Nawożenie wapniem należy rozpocząć od fazy kwitnienia, wtedy wysiłek energetyczny roślin jest najwyższy. W przypadku kwitnienia i zawiązywania owoców wapń jest niezbędny do prawidłowego wzrostu zawiązków.

S.K.: Badania również pokazują, że zaopatrzenie zawiązków w wapń już w okresie kwitnienia ogranicza powstawanie ordzawień oraz przemarzanie zawiązków.

 S.J.: W tym okresie najlepszym wyborem będzie stosowanie produktów wykorzystujących zjawisko pompy auksynowo-wapniowej.

S.K.: Po 4 tygodniach od kwitnienia należy sięgać po produkty zawierające szybko przyswajalny wapń. Mowa o mrówczanach, octanach wapnia czy tlenkach wapnia skompleksowanych aminokwasami. Warto wybierać te produkty, które w swoim składzie będą zawierały też inne pierwiastki, np. bor, cynk, mangan czy krzem.

S.J.: Te produkty można stosować do końca sezonu, lecz z pewnością nie są to najtańsze rozwiązania

S.K.: Od dawna przyjęło się stosowanie chlorku wapnia i jest to podstawowy pierwiastek stosowany w uprawie jabłoni. Jest relatywnie tani w porównaniu do innych rozwiązań. Badania ukazują, że regularne stosowanie chlorku wapnia pozytywnie wpływa na mniejsze porażenie przez choroby grzybowe, lecz minusem jest z pewnością mniejsza intensywność rumieńca.


 S.J.: Często wykorzystywanym nawozem jest również saletra wapniowa, lecz wpływa negatywnie na wybarwienie jabłek.

S.K.: Wapń odgrywa ważną rolę również w produkcji owoców jagodowych. Ciekawostką jest fakt, że w jednym kilogramie truskawek znajduje się 15-krotnie więcej wapnia niż w kilogramie jabłek. Dlatego nawożenie dolistne owoców jagodowych tym pierwiastkiem jest niezbędne.

S.J.: Nie należy myśleć, że dokarmianie dolistne może zastąpić nawożenie doglebowe. Wysoka zawartość dostępnego wapnia w glebie może gwarantować optymalne zaopatrzenie owoców w ten składnik bez konieczności wykonywania wielu zabiegów dolistnych.

S.K.: Przy wysokim poziomie dostępnego wapnia w glebie, stymulacja transportu Ca może okazać się najtańszym rozwiązaniem, oczywiście w optymalnych warunkach pogodowych (bez nadmiernych stresów abiotycznych).

S.J.: Bardzo efektywnym zabiegiem jest dostarczanie wapnia w formie fertygacji, a w uprawach jagodowych jest to zabieg niezbędny do wyprodukowania owoców najwyższej jakości.

S.K.: Wapń to konieczny pierwiastek do uzyskania najładniejszych owoców. Nie tylko wpływa na zapobieganie chorobom fizjologicznym owoców, lecz także na wyższą jędrność oraz lepsze ich wybarwienie.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności branżowe

Timac Agro z nową gamą nawozów dolistnych i biostymulatorów

Po dwuletniej przerwie związanej ze skutkami pandemii COVID-19, pełną parą ruszyły tegoroczne imprezy polowe. Swoją „Panoramę Pól” zainicjowała także 31.05.2022 r. w Śremie (woj. wielkopolskie) firma Timac Agro Polska.

czytaj więcej

Inwestycja w dokarmianie owoców wapniem to tak naprawdę oszczędność

Przyczyny niedostatecznej zdolności przechowalniczej jabłek i gruszek wynikają m.in. z nieodpowiedniego składu mineralnego owoców. Kiedy, jak i gdzie poprawnie nawozić wapniem?

czytaj więcej

Czereśnie średniopóźne i późne. Które odmiany do upraw ekologicznych?

Odmiany czereśni późniejszych, mimo że są bardziej kłopotliwe, od tych dojrzewających wcześniej, nadają się do upraw ekologicznych. Którą odmianę wybrać?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)