Szpalerowa uprawa porzeczek. Czy stanie się dochodową alternatywą?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Szpalerowa uprawa porzeczek. Czy stanie się dochodową alternatywą?

10.07.2020autor: Kamila Szałaj

Trudna sytuacja na rynku porzeczki przemysłowej zmusza plantatorów do poszukiwania alternatyw. Dobrym pomysłem na zmianę profilu gospodarstwa może okazać się szpalerowa uprawa porzeczek deserowych z przeznaczeniem na rynek świeży. 

W Polsce na razie jest kilka takich plantacji. Jedną z nich prowadzą dr Piotr Baryła i Tomasz Woźniak w Jastkowie na Lubelszczyźnie. Od dwóch lat wspólnie z kilkoma firmami opracowują technologię szpalerowej uprawy porzeczki kolorowej w polskich warunkach klimatycznych. Zdobytą wiedzą zamierzają podzielić się z producentami, którzy chcieliby taką plantację założyć. 

- Posiadamy 25 ha czarnej porzeczki, którą uprawiamy z przeznaczeniem na koncentrat i mrożenie. Ponieważ opłacalność takiej produkcji jest znikoma, postanowiliśmy znaleźć alternatywę. Stąd pomysł na porzeczkę deserową w systemie szpalerowym. Na 60 arach stworzyliśmy demo farmę - swego rodzaju poligon doświadczalny, gdzie opracowujemy kompleksową technologię uprawy porzeczek deserowych. Nasza plantacja ma być bazą szkoleniową dla potencjalnych producentów. W projekt zaangażowały się firmy Timac Agro, Bayer, Amagro, Pszczelinka, Sumi Agro i Agrogodex, które dostarczają rozwiązań w ochronie i uprawie owoców – wyjaśnia dr Piotr Baryła, współwłaściciel gospodarstwa, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek i adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. 
r e k l a m a


Podpatrzone w Holandii


Pomysł na założenie takiej plantacji powstał w oparciu o doświadczenia Holendrów, którzy od wielu lat z powodzeniem produkują porzeczki kolorowe w systemie szpalerowym. Piotr Baryła ocenia, że w Polsce taka uprawa również ma przyszłość, gdyż zapotrzebowanie na te owoce ze strony sieci handlowych i innych kanałów dystrybucji jest bardzo duże.

- Mamy wzorce w postaci plantacji holenderskich, do których bezwzględnie powinniśmy równać. Na naszej demo farmie chcemy zoptymalizować koszty zakładania i prowadzenia takiej plantacji, by nie przeinwestować. Wykonujemy więc doświadczenia ścisłe, które można traktować jako początek wdrożeniowy – ocenił dr Baryła.


Więcej o uprawie porzeczki szpalerowej dowiecie się z filmu pod zdjęciami i z sierpniowego wydania miesięcznika WiOM Warzywa i Owoce Miękkie.
Kup prenumeratę!




Szpalerowa uprawa porzeczek deserowych w Jastkowie


dr Piotr Baryła, współwłaściciel gospodarstwa, prezes Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek i adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie


Dr Piotr Baryła i Tomasz Woźniak opracowują technologię szpalerowej uprawy porzeczki kolorowej w polskich warunkach klimatycznych


Na plantacji w Jastkowie królują przede wszystkim czerwone porzeczki odmiany Rovada. Jest też francuski Junifer o wczesnym terminie zbioru oraz holenderski Jonkheer van Tets o bardzo dużych, kulistych i ciemnych owocach. 


Radosław Suchorzewski z firmy Bayer omówił rozwiązania zastosowane w ochronie fungicydowej i insektycydowej porzeczek 


Grzegorz Iskra z firmy Timac Agro przedstawił program nawożenia roślin zastosowany na plantacji


Sławomir Stankiewicz z Sumi Agro Polska zaprezentował dyspenser feromonowy do zwalczania przeziernika porzeczkowca – Isonet Z



Firma Amagro zaprezentowała technologię wspomagającą uprawę porzeczki przy użyciu nawozów dolistnych, biostymulatorów i środków pomocniczych


Plantatorzy zrezygnowali z tyczek bambusowych na rzecz multiklipsów


W projekt zaangażowały się firmy Timac Agro, Bayer, Amagro, Pszczelinka, Sumi Agro i Agrogodex, które dostarczają rozwiązań w ochronie i uprawie owoców 


Przemysław Kapka z Pszczelinki zwrócił uwagę na dużą rolę owadów zapylających



Plantacja została założona na konstrukcji opartej o drewniane słupki, przygotowanej pod montaż daszków
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bayer ostrzega: niebezpieczny nielegalny produkt!

Na rynku pojawił się produkt na bazie spirotetramatu o nazwie Spirotetramate 240 SC. Firma Bayer ostrzega, że jest to produkt nielegalny.

czytaj więcej

Jabłka sandomierskie z pasją i tradycją

– Owoce wyprodukowane z pasją i miłością są smaczniejsze – przekonuje Grażyna Borowska, która na Sandomierskim Szlaku Jabłkowym w gminie Zawichost prowadzi 34-hektarowy sad jabłoniowy. Jak udaje jej się łączyć tradycję z biznesem?

czytaj więcej

Warzywa i owoce na fali dzięki COVID-19

Specjaliści ds. żywienie od lat apelują o zwiększenie spożycia warzyw i owoców. Niestety skutek tych apeli był jak dotąd mizerny. Wnioski płynące ze spotkania grupy ekspertów ds. rynku owoców i warzyw przy Komisji Europejskiej pozwalają sądzić, że coś się w tej materii zmieniło.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)