Warzywa i owoce na fali dzięki COVID-19
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Warzywa i owoce na fali dzięki COVID-19

12.07.2020autor: Kamila Szałaj

Specjaliści ds. żywienie od lat apelują o zwiększenie spożycia warzyw i owoców. Niestety skutek tych apeli był jak dotąd mizerny. Wnioski płynące ze spotkania grupy ekspertów ds. rynku owoców i warzyw przy Komisji Europejskiej pozwalają sądzić, że coś się w tej materii zmieniło.

W czasie pandemii COVID-19 nastąpił wzrost konsumpcji zdrowej żywności, w tym owoców i warzyw. W przypadku tych ostatnich lawinowo zwiększyło się spożycie produktów paczkowanych. Unia Owocowa podkreśla, że tworzenie „tzw. zapasów wojennych” i kupowanie produktów paczkowanych z dłuższym terminem przydatności do sprzedaży w pierwszych miesiącach, walczyło w dłuższej perspektywie wśród konsumentów z przeciwstawnym trendem – nurtem slow, zwiększaniem spożycia żywności organicznej, lokalnej i ekologicznej. 


Eksperci wskazują na korzystne perspektywy dla rynku owoców i warzyw związane ze zdrowszym stylem życia. Ale zwracają uwagę, że na drodze do wzrostów w ich sprzedaży mogą stanąć rosnących obaw konsumentów o swoje przyszłe dochody. Problemy czają się też gdzie indziej. Przedstawiając sytuację rynkową dla czterech największych producentów owoców i warzyw spośród państw członkowskich, czyli: Polski, Włoch, Francji i Niemiec, Komisja zwróciła uwagę na jedno z głównych zagrożeń dla dalszej produkcji warzyw i owoców, jakim jest nadal niedostatek pracowników sezonowych. Tylko w przypadku Włoch i Polski potrzeba ich minimum 200 tys., by nie doszło do spadku produkcji. 


Według Komisji Europejskiej, sektor owoców i warzyw powinien utrzymać się we względnie dobrej kondycji w porównaniu do innych sektorów gospodarki (np. turystyki, czy lotnictwa). Prognoza ta wynika głównie z bardzo dobrego początku roku, kiedy to nastąpił wzrost konsumpcji spożywczej, podyktowany zapasami tworzonymi przez konsumentów na czas pandemii. Według Komisji ceny producentów w szczycie tego trendu w kwietniu wzrosły aż o 33 proc. w porównaniu ze średnią z ostatnich 5 lat. Wyższe ceny były podyktowane również niższą produkcją (szacowaną na 10,8 milionów ton, tj. o 10 proc. niższą od średniej) i silnym popytem wewnętrznym, również wywołanym zmianami konsumpcji towarzyszącymi koronakryzysowi (+ 9 proc. w porównaniu do średniej). 


r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Szpalerowa uprawa porzeczek. Czy stanie się dochodową alternatywą?

Trudna sytuacja na rynku porzeczki przemysłowej zmusza plantatorów do poszukiwania alternatyw. Dobrym pomysłem na zmianę profilu gospodarstwa może okazać się szpalerowa uprawa porzeczek deserowych z przeznaczeniem na rynek świeży. 

czytaj więcej

Minister rolnictwa zachęca do jedzenia polskich owoców

– Chodzi o to, żeby wyeliminować z rynku nieuczciwość. Żeby wyeliminować tych producentów, pośredników, którzy fałszują polską żywność – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas konferencji poświęconej kampanii „Czas na polskie superowoce”. – Każdy powinien codziennie zjeść garść owoców, których mamy bogactwo od wiosny do jesieni. A zimą przetwory – dodał.

czytaj więcej

UOKiK zbada, czy nie doszło do zmowy cenowej na rynku owoców miękkich

Minister rolnictwa wystąpił do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów o zbadanie, czy nie doszło do zmowy cenowej na rynku owoców miękkich, w szczególności agrestu. Wnioskowała o to Krajowa Rada Izb Rolniczych.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)