Wysłodki buraczane jako pasza dla krów - rodzaje, zakiszanie, korzyści
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Wysłodki buraczane jako pasza dla krów - rodzaje, zakiszanie, korzyści

13.10.2021autor: . .

Niewątpliwie wysłodki buraczane są jednym z ciekawszych komponentów, który może znaleźć się w krowim TMR-ze. Poza poprawą smakowitości paszy, która znacznie wpływa na pobranie suchej masy, dodatek wysłodków buraczanych stanowi źródło dobrze przyswajalnych węglowodanów, a co za tym idzie dużej dawki energii dla mikroflory żwacza.

Jak powstają wysłodki buraczane?

Wysłodki buraczane, podobnie jak melasa, są produktem ubocznym przemysłu cukrowniczego. Powstają w procesie ekstrakcji cukru za pomocą gorącej wody z pociętych odpowiednio bulw. Świeże wysłodki buraczane są produktem sezonowym, dostępnym jedynie w okresie kampanii cukrowniczej.

Rodzaje wysłodków buraczanych w żywieniu krów mlecznych

Świeże wysłodki buraczane są komponentem paszowym, który ze względu na dużą zawartość wody oraz monosacharydów, bardzo szybko się psuje. Przechowywanie świeżych wysłodków, podobnie jak ich transport do gospodarstwa jest w większości wyzwaniem dla hodowców, z tego powodu świeże wysłodki są rzadko wykorzystywane jako komponent paszowy bez poddawania ich obróbce. Wysłodki buraczane można spotkać w trzech postaciach:
  • Wysłodki buraczane mokre/świeże: zawierają ok 9-12% suchej masy
  • Wysłodki buraczane prasowane: zawierają 18-22% suchej masy
  • Wysłodki buraczane suszone: o zawartości suchej masy od 88-90%
Suszenie jak i kiszenie to dwie podstawowe metody konserwacji wysłodków, które pozwalają na ich dalsze przechowywanie i skarmianie przez cały rok. Do przygotowania suszonych wysłodków buraczanych wykorzystuje się przemysłowe suszarki bądź naturalne metody suszenia, za pomocą których odparowuje się z nich wodę do poziomu ok 12% wilgotności. Alternatywą dla tej metody, która w przypadku przemysłowego suszenia bywa kosztowna, jest kiszenie wysłodków, do czego najczęściej wykorzystuje się wysłodki prasowane.

Jak zakiszać wysłodki?

Zakiszanie jest jednym z najlepszych sposobów utrwalania pasz. O czym należy pamiętać przed zakiszaniem wysłodków buraczanych? Przede wszystkim należy do minimum skrócić czas ich transportu z cukrowni do gospodarstwa. Materiał powinno zakiszać się jeszcze ciepły - temperatura wzmaga rozwój mikroorganizmów odpowiedzialnych za fermentację. Należy także pamiętać o jak najszybszym odcięciu dostępu powietrza do zakiszanego materiału. Warto też zastanowić się, która metoda zakiszania jest najlepsza dla gospodarstwa, które posiadamy. Każda technologia zakiszania ma swoje plusy i minusy, dlatego warto przemyśleć wybór odpowiedniego sposobu, który powinien być dobrany głównie pod kątem wielkości stada.

Wysłodki możemy zakiszać tradycyjnie w silosie przejazdowym, w pryzmie, rękawie foliowym lub w balotach foliowych. W przypadku silosu i pryzmy należy dużą uwagę poświęcić dobremu zabezpieczeniu kiszonki i odpowiedniemu ubiciu – uzyskanie wysokiej jakości kiszonki jest możliwe tylko wtedy, gdy zagwarantujemy mikroorganizmom warunki beztlenowe, dlatego też dużo łatwiej odpowiednio zakisić wysłodki buraczane w rękawie i balotach.

Jakie są korzyści płynące ze skarmiania wysłodków buraczanych

  1. Wysłodki buraczane są paszą wysokoenergetyczną, ale nie białkową, dlatego mogą być stosowane jako uzupełnienie energii w innych paszach, szczególnie w przypadku krów żywionych kiszonkami z traw lub roślin motylkowych, które są bogate w białko

r e k l a m a
  • Węglowodany strukturalne, które w dużych ilościach znajdują się w wysłodkach podlegają wolnemu rozkładowi w żwaczu, przez co stanowią dobre źródło energii dla mikroflory żwacza, stabilizując fermentację, jednocześnie nie zwiększając ryzyka kwasicy

  • Wysłodki buraczane poprawiają smakowitość pasz a ich dodatek pozytywnie wpływa na strukturę TMR-u, uniemożliwiając krowom sortowanie paszy. Dodatkowo wysłodki buraczane mogą zastąpić droższe pasze zbożowe, które przez zawartość skrobi są bardziej ryzykowne podczas skarmiania i mogą powodować kwasicę żwacza.

  • Wysłodki zmniejszają zawartość mocznika w mleku dzięki dużej zawartości węglowodanów fermentujących w żwaczu.

  • Rekomendowaną dobową dawką dla krów mlecznych w szycie laktacji jest od 2-6 kg, natomiast u krów zasuszonych od 1-3 kg wysłodków
    . Jeśli chcesz kupić wysłodki buraczane kilka ogłoszeń ostatnio pojawiło się naszym portalu w sekcji Ogłoszenia Rolnicze.
    Kamila Dłużewicz
    Zdjęcie: Beata Dąbrowska
    r e k l a m a
    r e k l a m a

    Przeczytaj także

    Pasza z kukurydzy pod wieloma postaciami

    Według najnowszych prognoz tegoroczne zbiory kukurydzy będą znacząco wyższe w porównaniu z rokiem ubiegłym. Według GUS powierzchnia upraw na ziarno wynosi prawie 1 mln ha, co oznacza wzrost o ponad 60% w stosunku do 2020 roku. Należy więc przewidywać, że wielu rolników wykorzysta ją jako paszę dla zwierząt.

    czytaj więcej

    Brak rui u krowy? Przyczyną może być nieodpowiednie żywienie!

    Pierwsza owulacja u krów powinna pojawić się po porodzie po 21 dniach. Opóźniony termin pierwszej owulacji, to jednak obecnie powszechne zjawisko a wiele badań potwierdza, że im później ona nastąpi, tym gorzej dla przyszłego rozrodu.

    czytaj więcej

    Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

    Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

    czytaj więcej

    Najważniejsze tematy

    r e k l a m a
    Pytania i regulaminy
    Kategorie
    Produkty Agrarsklep
    Przydatne linki
    Social Media

    Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

    Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)