Włoskie buhaje z większą tolerancją na ciepło
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Włoskie buhaje z większą tolerancją na ciepło

25.05.2022autor: Beata Dąbrowska

Problemy hodowców związane z konsekwencjami stresu cieplnego u krów sprawiły, że tematem tym – z genetycznego punktu widzenia – zajęli się także włoscy naukowcy.

Dzięki selekcji krów, można uzyskać sztuki bardziej odporne na wysokie temperatury

Także, bowiem na łamach naszego tygodnika informowaliśmy już, że australijscy naukowcy z Agriculture Viktoria zidentyfikowali pięć genów silnie powiązanych z tolerancją ciepła u krów mlecznych. Według włoskich badań, możliwe jest zwiększenie tolerancji na stres cieplny poprzez selekcję genetyczną.

Jak informuje portal Veeteelt.nl, naukowcy przyjrzeli się, w jakim stopniu krowy reagują na ciepło na podstawie danych klimatycznych i danych produkcyjnych. Rzeczywiście stwierdzili różnicę, między innymi w produkcji mleka zwierząt w upalne dni, a także zauważyli 16-procentową odziedziczalność. Badacze zaobserwowali również, że krowy, które są w stanie wytrzymać upały, mają mniejszą sezonową różnicę w produkcji mleka. U krów o wysokiej tolerancji na ciepło produkcja spadła o 2,7 kg mleka na dobę latem w porównaniu z zimą. W przypadku krów, które gorzej znoszą ciepło, było to już 3,6 kg.

Selekcja pod kątem tolerancji na ciepło jest pozytywnie związana ze zdrowiem i płodnością krów. Istnieje również korelacja z produkcją mleka, ale jest ona ujemna. Zdaniem naukowców, indeks opiera się wyłącznie na produkcji mleka, jednak chcą go poszerzyć o inne cechy, takie jak liczba komórek somatycznych w mleku oraz płodność.

Wskaźnik tolerancji na ciepło jest już dostępny dla wszystkich buhajów zarejestrowanych we Włoszech, a wskaźnik powyżej 100 wskazuje pozytywny wpływ na tolerancję na ciepło.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 21/2022 na str. 51. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

autor Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak stres cieplny odbija się na zdrowiu krów zasuszonych?

Wydaje się, że tegoroczna zimna wiosna odsuwa w czasie letni problem hodowców, jakim jest stres cieplny, niemniej nieprzewidywalna pogoda może spłatać figla i sprawić, że dosłownie z dnia na dzień słupek rtęci może wskazać ponad 20 st. C, co przy wilgotności 75% niesie już ryzyko stresu cieplnego

czytaj więcej

5 wskazówek, jak zmniejszyć stres cieplny u krów

Nadchodzące lato, a wraz z nimi fala upałów, to wymagający okres zarówno dla hodowców, jak i samych zwierząt. Wyraźny spadek mleczności, pogorszenie parametrów mleka i rozrodu czy złe samopoczucie zwierząt to tylko niektóre z powodów, dla których ograniczenie stresu cieplnego powinno być największym priorytetem każdego posiadacza mlecznego stada.

czytaj więcej

Jak krowy reagują na upały? Stres cieplny w liczbach

Bydło jest stosunkowo mało odporne na wysokie temperatury powietrza, ponieważ poci się około 10 razy mniej niż człowiek. Wiele badań i obserwacji wskazuje, że warunki cieplne dla krów powinny mieścić się w zakresie 4–10 °C, a ciepłota powyżej 25°C powoduje zmiany metaboliczne.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)