Czy opłaca się hodować bydło mięsne? Opasy w cenie, ale koszty wysokie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy opłaca się hodować bydło mięsne? Opasy w cenie, ale koszty wysokie

25.10.2021

Hodowcy bydła mięsnego na ceny skupu bydła, narzekać nie mogą, bo są rekordowo wysokie, ale podobnie jest niestety z kosztami produkcji. Czy opłaca się teraz hodować opasy?

Wielu rolników rozpoczęło hodowlę opasów przed kilkunastu laty. Właśnie niska opłacalność produkcji mleka oraz problemy z pozyskaniem pracowników spowodowały, że od kilku lat wzrasta zainteresowanie hodowlą bydła mięsnego. Podczas pandemii popyt na wołowinę spadł, a wraz z nim stawki były na niskim poziomie.

 

Niektórzy rolnicy zdecydowali się w tamtym czasie zrezygnować z hodowli, ale od pewnego czasu ceny w skupie rosną. Niestety wraz z nimi także koszty produkcji szybują w górę – nawozy, pasze, dodatki, preparaty mlekozastępcze, gaz, prąd i koszty pracowników. Jedyny plus w tej sytuacji, jest taki, że ostatni mokry rok spowodował, że baza paszowa jest w niektórych rejonach przyzwoita: zarówno z łąk, kukurydzy, poplonów jak i uprawy buraków.

 

Ile obecnie rolnicy dostają w skupie za bydło, jakie koszty rosną najszybciej i ile zostaje w kieszeni? Obejrzyj film i sprawdź, jak radzą sobie hodowcy bydła w tej nietypowej sytuacji na rynku.

 

W filmie występują:

 

Krzysztof Makarewicz  rolnik z Krogulnej

Norbert Łopata rolnik ze Szczytów

Józef Walas rolnik z Włochów

 

Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż

r e k l a m a

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rolniczka ze Strzegowa zmieniła HF-y na czerwone angusy. Dlaczego?

Ewelina Kałwa prowadzi gospodarstwo rolne wraz z rodzicami Lidią i Januszem we wsi Strzegowo (gm.Strzegowo, pow.mławski), hoduje 40 szt.bydła opasowego. Gospodarze uprawiają areał 30 ha. Bazę paszową stanowią TUZ-y o powierzchni 15 ha. W strukturze zasiewów dominuje pszenżyto ozime 10 ha i mieszanka zbożowa jara 4 ha oraz ziemniaki jadalne 1 ha.

czytaj więcej

Więcej mleka od krów przy redukcji pasz – jak to możliwe?

Czy jest możliwe, aby ograniczenie zużycia paszy treściwej szło w parze ze wzrostem wydajności mlecznej i jeszcze do tego pozytywnie wpłynęło na zdrowotność krów? Okazuje się, że tak, a można to zaobserwować w stadzie Stanisława Galikowskiego.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – zakłady wyrównują stawki, znowu podwyżki!

Zakłady ubojowe nadal podnoszą ceny byków, jałówek i krów. Na razie najwyższe stawki za byki w klasie R sięgają 18,7 zł/kg, reszta konkurencji dąży do wyrównania cen. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)