W jaki sposób poprawić długowieczność krów?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

W jaki sposób poprawić długowieczność krów?

11.12.2019autor:

– Nasze krowy – niestety – nie są długowieczne, głównie z powodu błędów popełnianych w rozrodzie bydła. W dalszej kolejności z powodu mastitis oraz kulawizn – mówiła dr Renata Kubiak-Włodarczyk z firmy DeLaval, podczas seminarium zorganizowanego w ramach dorocznego Dnia Otwartego, który miał miejsce 6 listopada 2019 r. w Grudusku.

Z artykułu dowiesz się

  • Co wpływa na długowieczność krów?
  • Jak właściwie przygotować wymię do doju?
  • Co może świadczyć o nieprawidłowym działaniu urządzeń udojowych?
Jakiś czas temu zaprezentowaliśmy zagadnienia dotyczące kluczowej kwestii wpływającej na długowieczność krów, a mianowicie rozrodu. Drugim po rozrodzie powodem brakowania krów jest mastitis, które to w 35% przyczynia się do przymusowej eliminacji zwierząt z mlecznych stad.

r e k l a m a
Aby zwiększyć ilość produkowanego mleka, bardzo często hodowcy decydują się na inwestycje w zakup różnorakich dodatków paszowych. A okazuje się, że wystarczy dobrze przygotować wymię do doju i szybko zaczyna pojawiać się mleko. Warto zatem zacząć od podstaw – przekonywała dr Renata Kubiak-Włodarczyk.

Jak prawidłowo przygotować wymię?

20% mleka w wymieniu znajduje się w tzw. cysternie mleka (położonej w dolnej części gruczołu mlekowego). 80% mleka jest jednak w komórkach pęcherzykowych, położonych w górnej części wymienia. Uwolnienie tego mleka wymaga odpowiedniej ilości oksytocyny - hormonu produkowanego w podwzgórzu, dlatego tak bardzo ważne jest prawidłowe przygotowanie wymienia, które – jak obliczyli specjaliści – zajmuje nam nie więcej niż 15 sekund na krowę. Wystarczy wymię umyć, wytrzeć i wykonać szybki masaż, a natychmiast następuje uwalnianie oksytocyny i… mleka z komórek pęcherzykowych.

Jeżeli mamy problem z zapaleniami wymienia w stadzie, to w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na czystość obory i zwierząt. Poprawa higieny to pierwsza i najtańsza profilaktyka mastitis.

W odpowiedniej trosce o wymię, na szczególną uwagę zasługuje dbałość o cały strzyk. Niemożliwie jest bowiem utrzymanie w czystości uszkodzonej i spierzchniętej skóry strzyków, w załamaniach której zawsze pozostaną bakterie.

Jeżeli mamy źle przygotowane do doju wymię, to zdajamy mleko z cysterny wymienia, a później następuje tzw. pustodój, zanim zacznie spływać mleko pęcherzykowe. Stan taki prowadzić może do uszkodzenia strzyka, przez którego wnikają groźne patogeny: E. Coli, Streptococcus ub eris. Staphylococcus aureus, czy Corynebackterium. Prawidłowa dbałość o strzyki jest pierwszym krokiem do zapobiegania mastitis w stadzie – mówiła przedstawicielka DeLaval. – W przypadku problemów z zapaleniami wymienia zachęcam do sprawdzania, jakie bakterie są przyczyną problemu. Jeśli są to bakterie środowiskowe, to należy zadbać o czystość i higienę. Gdy są to bakterie chorobotwórcze, wówczas trzeba zmienić rutynę doju, znaleźć sztuki, będące siewcami choroby, a to oczywiście na podstawie wykonanego w laboratorium antybiogarmu.

Zapobieganie poprzez kontrolę urządzeń

Profilaktyka zapaleń wymienia to również kontrola pracy i regularny serwis urządzeń udojowych. 100% sprawnego działania urządzeń to wymóg konieczny. Sprawne działanie oznacza odpowiednią i wydajną pompę, sprawną pulsację oraz mierniki mleka lub czujniki przepływu, odpowiednio dobrane i wymieniane na czas gumy strzykowe. Niezwykle ważną kwestią jest poprawne ustawienie podciśnienia na samym końcu strzyka, które to decyduje o jego zdrowotności.

Jeżeli nasze urządzenie udojowe nigdy nie było sprawdzane lub bardzo dawno, to warto zaprosić do gospodarstwa serwisanta, by mieć pewność, że instalacja pracuje poprawnie i nie zagraża strzykom. Pamiętajmy, że sygnałami świadczącym o niewłaściwej ich pracy mogą być krwiaki i pierścienie na strzykach czy też pojawienie się zasinienia skóry – uczulała hodowców dr Renata Kubiak-Włodarczyk.

Niezwykle ważnym aspektem zdrowego wymienia jest rutyna doju, której początkiem jest stymulacja, czyli dotykanie (mycie i wycieranie) i masaż wymienia, ale również przedzdajanie i wycieranie. Wystarczy, że czynnościom tym poświęcimy 12–15 sekund, a krowa wyprodukuje odpowiednią ilość oksytocyny do uwalniania mleka. Pamiętajmy, że zbyt krótkie stymulowanie lub bolesne rutyny hamują oddawanie mleka
  • Niezwykle ważnym aspektem zdrowego wymienia jest rutyna doju, której początkiem jest stymulacja, czyli dotykanie (mycie i wycieranie) i masaż wymienia, ale również przedzdajanie i wycieranie. Wystarczy, że czynnościom tym poświęcimy 12–15 sekund, a krowa wyprodukuje odpowiednią ilość oksytocyny do uwalniania mleka. Pamiętajmy, że zbyt krótkie stymulowanie lub bolesne rutyny hamują oddawanie mleka
Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Nowość na rynku polskim - REDX, czyli nasienie seksowane buhajów nrf

Już w pierwszym kwartale 2020 roku, na polskim rynku pojawi się nasienie seksowane buhajów rasy norweskiej czerwonej. REDXTM to nowy produkt norweskiej firmy Geno, który w Polsce będzie dostępny wyłącznie za pośrednictwem firmy PH Konrad.

czytaj więcej

Robot udojowy DeLaval z automatycznym wykrywaniem rui

Wraz z początkiem nowego roku  firma DeLaval  wprowadza na rynek  innowacyjne rozwiązanie w robotach VMS™, które funkcjonować będzie jako nowy system doju DeLaval VMS™ V310.

czytaj więcej

Jak osiągnąć długowieczność krów?

Szacuje się, że krowa jest rentowna przy życiowej wydajności na poziomie minimum 30 tysięcy litrów mleka. Bezpiecznym celem wydaje się więc uzyskanie od niej 40 tysięcy litrów mleka. Hodowcy sami muszą jednak odpowiedzieć sobie na pytanie, w jaki sposób mogą ten cel osiągnąć. To znaczny, czy ich krowy wyprodukują 40 tysięcy l mleka w trzech, czterech czy pięciu laktacjach?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)