Serek wiejski to hit OSM Koło. „Przez inflację masło staje się produktem premium”
– Presja inflacyjna powoduje, że ubożeje społeczeństwo i przez to chociażby masło staje się produktem premium. A te problemy dotyczą nas wszystkich, nasze mleczarnie – wskazuje Karolina Mikołajczyk, dyrektorką ds. handlu w OSM Koło. Ale mleczarnia ma dobre struktury sprzedażowe dzięki produkcji serka wiejskiego i eksportowi mleka w proszku.
Podczas targów Mleko-Expo 2022 Krzysztof Wróblewski, redaktor naczelny „Tygodnika Poradnika Rolniczego”, rozmawiał z Karoliną Mikołajczyk, dyrektorką do spraw handlu w OSM Koło.
Jaka jest oferta Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole? Co się najlepiej sprzedaje?
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole to przede wszystkim producent serka wiejskiego, czyli produkt typowo galanteryjny. W swojej ofercie mamy też masło, śmietany i bardzo dobrą maślankę zresztą nagrodzoną w tym roku złotym medalem na targach Polagra.
OSM Koło to też znany i ceniony największy eksporter różnego rodzaju mleka w proszku. Specjalizujemy się w naszej spółdzielni w produkcji mleka z dodatkiem tłuszczu roślinnego. Ten produkt jest przede wszystkim eksportowany do krajów afrykańskich. Natomiast drugim takim szlagierowym produktem eksportowym OSM W Kole to mleko odtłuszczone. W tej materii specjalizujemy się w eksporcie na Daleki Wschód.
Przy produkcji różnego rodzaju mleka w proszku oczywiście jest także duża ilość tłuszczu mlecznego, który gospodarujemy w formie konfekcjonowania masła. Sprzedajemy je nie tylko w kraju, ale również w ościennych krajach, jak Słowacja czy Niemcy. A że nie zawsze cała partia tłuszczu jest w stanie być z konfekcjonowane, więc też produkujemy masło w blokach.
Coraz większym zainteresowaniem cieszy się twaróg wędzony.
Dokładnie, jest to produkt, który robimy w jednym z naszych oddziałów w zakładzie w Koninie. Jest to twaróg pełnotłusty, który wędzimy naturalnym drewnem, żadnej chemii tam nie ma. Jest to produkt wysoko ceniony przez konsumentów.
Warto także wspomnieć o twarogu z Grodkowa, który zyskał znak Jakość i tradycja.
Tak, na pełnotłusty klinek w ostatnim czasie otrzymaliśmy gwarancję certyfikatu Jakość i tradycja. Jest to produkt w bardzo tradycyjny sposób wyrabiany, gdzie masa twarogowa jest w chustach odciskana i przez to zachowuje ten wyjątkowy smak.
Z kolei Ostrów Wielkopolski to mały zakład, w którym zainstalowaliśmy maszyny do pakowania przede wszystkim kefiru, który zawiera aż 13 kultur bakterii. Właściwie jest to prawie jak priobiotyk. Jest on bardzo dobrze odbierany przez konsumentów. Ma strukturę i smak, który przebija inne produkty z tej gamy od innych producentów. Nasz kefir jest także bardzo ceniony również w Niemczech.
Dalsza część wywiadu pod Wideo:
Jeśli chodzi o sprzedaż, to nie jest łatwo, ale nigdy nie było, bo mamy sporą konkurencję. Działamy teraz trudnych czasach dla konsumentów, bo co by nie powiedzieć, to presja inflacyjna powoduje, że ubożeje społeczeństwo i tym samym produkty chociażby masło staje się takim produktem trochę premium. A te problemy dotyczą nas wszystkich, nasze mleczarnie. Ale nasz profil produkcji, gdzie największe wolumeny sprzedażowe, jeśli chodzi o galanterię, to jednak serek wiejski. Jest to produkt, bez którego dzisiaj Polacy nie wyobrażają sobie śniadania, więc mamy zagwarantowaną sprzedaż.
Czyli galanteria nie jest produkowana na magazyn
Absolutnie nie.
Dziękuję za rozmowę.
Paweł Mikos
redaktor strony internetowej „Tygodnika Poradnika Rolniczego”
Paweł Mikos – redaktor strony internetowej „Tygodnika Poradnika Rolniczego”, specjalista z zakresu kwestii polityczno-społecznych wsi i odnawialnej energii
Krzysztof Wróblewski
Redaktor Naczelny Tygodnika Poradnika Rolniczego
redaktor naczelny "Tygodnika Poradnika Rolniczego"
Najważniejsze tematy