Rozpoczyna się II edycję konkursu „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2020"
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rozpoczyna się II edycję konkursu „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2020"

24.07.2020

Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy ogłasza drugą edycję konkursu pt. „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2020”. Jak można wziąć w nim udział?

Regulamin konkursu dofinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka

Postanowienia ogólne

Organizatorem Konkursu „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie” dalej zwanym „Konkursem” jest Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy z siedzibą w Warszawie ul. Hoża 66/68, dalej zwane „Organizatorem”.
Cel Konkursu:
  • Promocja stosowanych innowacyjnych rozwiązań przez podmioty branży mleczarskiej w zakresie produkcji, skupu, rozwoju kadr, technologii, potencjału i efektywności w kontekście podnoszenia konkurencyjności branży i jakości produktu finalnego (mleko i jego przetwory) w celu wypracowania pozycji na arenie krajowej i międzynarodowej.
  • Wzrost wiedzy wśród kadry w zakładach przetwórczych, w szczególności i obszarze najnowszych trendów w przetwórstwie i konsumenckich oraz wśród rolników – producentów mleka w zakresie produkcji mleka i aktualnej sytuacji branży.
  • Stałe podnoszenie jakości i atrakcyjności produktów mlecznych.
  • Wzrost spożycia mleka i budowanie dobrego PR wokół mleka i produktów mlecznych
  • Upowszechnienie osiągnięć innowacyjnych w zakresie objętym Konkursem.


Kto może wziąć udział w konkursie?

W Konkursie mogą wziąć udział:

  • producenci mleka
  • podmioty przetwórstwa mleka
  • firmy zarejestrowane w Polsce pracujące na rzecz mleczarstwa wdrażające innowacje w gospodarstwach mlecznych i podmiotach przetwórstwa mlek
  • organizacje pozarządowe działające w sektorze mleka.

6 kategorii konkursowych

Laureaci Konkursu zostaną wyłonieni w sześciu kategoriach:
  • gospodarka energią
  • innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka
  • innowacyjne rozwiązania procesowe
  • ochrona środowisk
  • za wieloletnią innowacyjną działalność w sektorze mleczarskim
  • za całokształt działalności w technice i technologii mleczarskiej (nagrody indywidualne na wniosek Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy).
Decyzję o wyborze laureatów podejmować będzie Kapituła Konkursu w składzie:

r e k l a m a
  • Przewodniczący: – prof. em. Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego dr hab. inż. Zygmunt Zander, przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego
  • Zastępca Przewodniczącego: – prof. dr hab. inż. Andrzej Babuchowski, Prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, członek Komitetu FIL/IDF ds. Światowych Nagród Innowacje w Mleczarstwi
Członkowie:
  • prof. dr hab. inż. Andrzej Lenart – Przewodniczący Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nau
  • dr hab. inż. Fabian Dajnowiec – adiunkt na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim, współorganizator konferencji TECHMILK w Mikołajkach
  • mgr inż. Marek Murawski – pełnomocnik Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy ds. współpracy międzynarodowe
  • Sekretarz: – mgr inż. Dorota Śmigielska – Wiceprzewodnicząca Komitetu ds. mleka COPA COGECA, przedstawicielka Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
  • Patronem konkursu jest inż. Zygmunt Pankiewicz wieloletni Wiceprezes Zarządu Centralnego Związku Spółdzielczości Mleczarskiej.
Ogłoszenie wyników i wręczenie statuetek z podobizną Patrona Konkursu odbędzie się w dniu 09.09.2020 roku podczas uroczystej gali na XIII Euroforum Polskiego Mleczarstwa, którą poprowadzą Prezesi Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich i Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy w hotelu Zamek Ryn w Rynie.

Pobierz formularz zgłoszeniowy do konkursu Innowacje Techniczne w Mleczarstwie

Zdjęcie: Archiwum
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

OSM Łask stawia na produkcje twarogów podczas kryzysu

Zwłaszcza dla mniejszych spółdzielni mleczarskich koronawirus okazał się dość dotkliwy. Pomimo to w OSM Łask pierwsze półrocze br. zostało zamknięte bez straty, głównie ze względu na to, że postawiono na produkty najbardziej rentowne, a takimi dziś są twarogi, osiągające ceny niewiele niższe od serów żółtych, a nie generujące dodatkowych kosztów związanych z dojrzewaniem.

czytaj więcej

Pierwszy kefir z błonnikiem od OSM Łowicz

Kefir kaukaski z OSM Łowicz, to źródło błonnika wytworzonego z cukrów mlecznych GOS podczas procesu produkcji kefiru, dzięki enzymowi, który rozkłada laktozę na naturalny błonnik - GOS - galaktooligosacharyd. 

czytaj więcej

Nowe produkty w ofercie OSM Garwolin

W ofercie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Garwolin pojawiły się dwie nowości: Jogurt naturalny gęsty 330 g oraz Mleko świeże 2% w kartonie, w nowej odsłonie.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)