r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Polskie mleko>Rozpoczyna się II edycję konkursu „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2020"
Rozpoczyna się II edycję konkursu „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2020"
24.07.2020
Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy ogłasza drugą edycję konkursu pt. „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2020”. Jak można wziąć w nim udział?
Regulamin konkursu dofinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka
Postanowienia ogólne
Organizatorem Konkursu „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie” dalej zwanym „Konkursem” jest Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy z siedzibą w Warszawie ul. Hoża 66/68, dalej zwane „Organizatorem”.
Cel Konkursu:
- Promocja stosowanych innowacyjnych rozwiązań przez podmioty branży mleczarskiej w zakresie produkcji, skupu, rozwoju kadr, technologii, potencjału i efektywności w kontekście podnoszenia konkurencyjności branży i jakości produktu finalnego (mleko i jego przetwory) w celu wypracowania pozycji na arenie krajowej i międzynarodowej.
- Wzrost wiedzy wśród kadry w zakładach przetwórczych, w szczególności i obszarze najnowszych trendów w przetwórstwie i konsumenckich oraz wśród rolników – producentów mleka w zakresie produkcji mleka i aktualnej sytuacji branży.
- Stałe podnoszenie jakości i atrakcyjności produktów mlecznych.
- Wzrost spożycia mleka i budowanie dobrego PR wokół mleka i produktów mlecznych
- Upowszechnienie osiągnięć innowacyjnych w zakresie objętym Konkursem.
Kto może wziąć udział w konkursie?
W Konkursie mogą wziąć udział:
- producenci mleka
- podmioty przetwórstwa mleka
- firmy zarejestrowane w Polsce pracujące na rzecz mleczarstwa wdrażające innowacje w gospodarstwach mlecznych i podmiotach przetwórstwa mlek
- organizacje pozarządowe działające w sektorze mleka.
6 kategorii konkursowych
Laureaci Konkursu zostaną wyłonieni w sześciu kategoriach:
- gospodarka energią
- innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka
- innowacyjne rozwiązania procesowe
- ochrona środowisk
- za wieloletnią innowacyjną działalność w sektorze mleczarskim
- za całokształt działalności w technice i technologii mleczarskiej (nagrody indywidualne na wniosek Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy).
Decyzję o wyborze laureatów podejmować będzie Kapituła Konkursu w składzie:
r e k l a m a
- Przewodniczący: – prof. em. Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego dr hab. inż. Zygmunt Zander, przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego
- Zastępca Przewodniczącego: – prof. dr hab. inż. Andrzej Babuchowski, Prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, członek Komitetu FIL/IDF ds. Światowych Nagród Innowacje w Mleczarstwi
- prof. dr hab. inż. Andrzej Lenart – Przewodniczący Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nau
- dr hab. inż. Fabian Dajnowiec – adiunkt na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim, współorganizator konferencji TECHMILK w Mikołajkach
- mgr inż. Marek Murawski – pełnomocnik Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy ds. współpracy międzynarodowe
- Sekretarz: – mgr inż. Dorota Śmigielska – Wiceprzewodnicząca Komitetu ds. mleka COPA COGECA, przedstawicielka Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
- Patronem konkursu jest inż. Zygmunt Pankiewicz wieloletni Wiceprezes Zarządu Centralnego Związku Spółdzielczości Mleczarskiej.
Ogłoszenie wyników i wręczenie statuetek z podobizną Patrona Konkursu odbędzie się w dniu 09.09.2020 roku podczas uroczystej gali na XIII Euroforum Polskiego Mleczarstwa, którą poprowadzą Prezesi Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich i Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy w hotelu Zamek Ryn w Rynie.
Pobierz formularz zgłoszeniowy do konkursu Innowacje Techniczne w Mleczarstwie
Zdjęcie: ArchiwumMasz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a