Rolnik z Mazowsza ma patent na wysokiej jakości kiszonkę, którą wykorzystuje nawet po latach
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rolnik z Mazowsza ma patent na wysokiej jakości kiszonkę, którą wykorzystuje nawet po latach

09.01.2023autor: Dr inż. Monika Kopaczel-Radziulewicz

Mirosław Gromadzki ma swój sposób na pozyskanie najwyższej jakości kiszonek, a w jego gospodarstwie są pryzmy, które przechowywane są od kilku lat. Czy nadal nadają się one do skarmiania? Postanowiliśmy to sprawdzić.

Z artykułu dowiesz się

  • Dlaczego zakiszanie w pryzmie nie ma sobie równych i hodowca zrezygnował z przygotowywania balotów?
  • Jak zdaniem rolnika przygotować idealną kiszonkę w pryzmie, która będzie dobra nawet po długim czasie?
  • Jak stosować zakiszacze podczas przygotowywania kiszonki i który zakiszacz rekomenduje rolnik?

Rolnik zrezygnował z zakiszania paszy w balotach. Powodem niejednolita pasza

Hodowca jest także wieloletnim prenumeratorem "Tygodnika Poradnika Rolniczego" i jak podkreśla, już wiele razy korzystał z ciekawych rozwiązań innych rolników, o których czytał w TPR.

r e k l a m a
Obecnie w gospodarstwie przebywa w sumie ok. 140 sztuk bydła, w tym 80 krów, choć – jak przyznaje Mirosław Gromadzki – chciał zwiększyć liczbę krów do 100 sztuk. Ale zawsze jakoś tak się układa, że jak już pogłowie się zwiększa, to okazuje się, że trzeba coś wymienić i znów zostaje 80 sztuk.

W 2012 roku hodowca wybudował nową oborę o wymiarach 25 m x 50 m, zaprojektowaną na 140 sztuk dużych, z halą udojową rybia ość 2 x 6.
Z robienia balotów właściciel gospodarstwa całkowicie zrezygnował głównie z powodu niejednolitej paszy.

Pryzma to jest pryzma, nawet jak mam bardzo mozaikowate pole, to pasza z pryzmy wyjdzie wyrównana, a nie z każdą partią inna. Robię przeważnie pryzmy o szerokości 9 m, a z długością różnie, zależy gdzie powstaje pryzma i ile mam materiału, mam takie o długości 50 m, a czasem są i 70-metrowe. Robiąc pryzmę zawsze staram się, by zbierany materiał był odpowiedniej wilgotności, bo przy zbyt mokrym lub za suchym materiale żaden zakiszacz nie zdziała cudów i nie uratuje pryzmy – tłumaczy Mirosław Gromadzki, który jest zwolennikiem zakiszaczy. Przez lata przetestował ich wiele, ale – jak mówi – znalazł już "swój" preparat wspomagający zakiszanie i konserwację i jest to Silaprilis Pro firmy Timac Agro Polska.

W gospodarstwie utrzymywanych jest ok. 140 sztuk bydła, w tym 80 krów

  • W gospodarstwie utrzymywanych jest ok. 140 sztuk bydła, w tym 80 krów

Jak stosować zakiszacze przygotowując kiszonkę w pryzmie?

Najważniejsze, żeby zastosować zakiszacz po każdej warstwie materiału, a nie tylko na samą górę lub na boki pryzmy. Przecież robiąc pryzmę zależy nam, by proces zakiszania i szybkie obniżenie pH nastąpiło w całej pryzmie, chcę ustabilizować zakiszany materiał w całości, a nie tylko na górze czy z boku. Być może dzięki temu moje pryzmy trzymają się w doskonałym stanie przez tyle lat – zastanawia się hodowca.

Michał Malinowski, doradca techniczno – handlowy Timac Agro Polska, od lat doradzający w gospodarstwie

  • Michał Malinowski, doradca techniczno – handlowy Timac Agro Polska, od lat doradzający w gospodarstwie

Rolnik udowodnił, że dobrze zrobioną kiszonkę można wykorzystać nawet po latach!

Do gospodarstwa pod Myszyńcem przyjechałam, żeby zobaczyć te wieloletnie pryzmy, o których słyszałam od innych gospodarzy. Pan Mirosław ma dwie pryzmy sprzed kilku lat, kiszonka z traw pochodzi z 2016 r., natomiast pryzmę kiszonki z kukurydzy zrobiono w roku 2017.

Są to moje dwie najstarsze pryzmy, ostatnie lata były dość sprzyjające, więc udało się wyprodukować bezpieczny zapas paszy. I jakoś tak wyszło, że te pryzmy od lat leżą. Z zewnątrz bardzo dobrze się trzymają, ale nie otwierałem ich, bo po pierwsze nie było potrzeby, a po drugie, trochę się bałem, czy jak zacznę je skarmiać to nie zaszkodzę zwierzętom. Nie miałem pojęcia, jakie parametry i wartości może mieć taka kilkuletnia kiszonka – wyznaje gospodarz

Swoimi wątpliwościami rolnik podzielił się z zaprzyjaźnionym doradcą techniczno-handlowym Timac Agro Polska – Michałem Malinowskim od lat współpracującym z gospodarstwem.Warto wspomnieć, że gospodarstwo zostało wyróżnione i nagrodzone logiem "Kiszonka mlekiem płynąca".

Otwarta na wiosnę pryzma z kiszonką z kukurydzy miała zapach i wygląd typowej dla dobrej jakości paszy

  • Otwarta na wiosnę pryzma z kiszonką z kukurydzy miała zapach i wygląd typowej dla dobrej jakości paszy

Wszyscy byli ciekawi, jakiej jakości materiał będzie w pryzmach po tylu latach przechowywania, czy nie będzie substancji niepożądanych, czy będzie się w ogóle nadawał się do skarmiania.

W kwietniu po otwarciu pryzm okazało się, że kiszonki mają zapach i wygląd typowy dla dobrej jakości paszy, czyli pierwszy etap oceny wypadł pozytywnie. Następnie doradcy z Timac Agro pobrali próbki do analizy.
Michał Malinowski przyznaje, że z wielką niecierpliwością i ciekawością nie tylko rolnik, ale i specjaliści zajmujący się żywieniem zwierząt w Timac Agro czekali na wyniki badań, bo to pierwsze tak długo przechowywane pryzmy z zakiszaczem Silaprilis Pro.

Okazało się, że kiszonki nadal mają parametry na optymalnym poziomie. Kiszonka z kukurydzy ma pH 4,0, natomiast z traw 4,6. Kiszonka z kukurydzy jest wciąż wysokiej jakości i bezpieczna dla zwierząt, choć przy zbiorze była nieco przesuszona. Natomiast kiszonka z traw jest minimalnie gorsza, być może dlatego, że była to pryzma z trzeciego pokosu traw – wyznaje rolnik.

Kiszonka z traw z 2016 roku w badaniach laboratoryjnych miała minimalnie gorsze parametry, być może dlatego, że była to pryzma z trzeciego pokosu traw

  • Kiszonka z traw z 2016 roku w badaniach laboratoryjnych miała minimalnie gorsze parametry, być może dlatego, że była to pryzma z trzeciego pokosu traw

Ale warto zwrócić uwagę, że mimo trzeciego pokosu żadne parametry nie wyszły poza zakresy referencyjne. Przy tak długim przechowywaniu martwiliśmy się przede wszystkim o parametry samego przechowywania. Parametry kiszonki są takie, jakie byłyby gdybyśmy skarmiali kiszonkę od razu – dodaje doradca i podpowiada, iż szukając zakiszacza trzeba wybierać taki, który ma w swoim składzie także bakterie kwasu propionowego. Dzięki nim kiszonka stabilizuje się po otwarciu pryzmy, nie grzeje się i jest zawsze świeża i chętnie pobierana przez zwierzęta.

Czy kukurydza faktycznie nie potrzebuje zakiszaczy?

Często słyszę, że kukurydza zakisza się sama. Owszem, dobrze zrobiona kiszonka ma dobre parametry, ale są większe straty. 300 g saszetka zakiszacza, który stosuję wystarczy na 100 – 120 t kukurydzy, do 100 t traw i ponad 50 t lucerny i roślin motylkowatych. Przeliczając na tonę zakiszanego materiału to nie są pieniądze, które zrujnują mój budżet, a korzyści jest wiele: minimalne straty paszy, lepsze jej pobranie, wyższa strawność – podsumowuje Mirosław Gromadzki.

Mirosław Gromadzki prowadzi gospodarstwo rolne w miejscowości Niedźwiedź, (gmina Myszyniec pow. ostrołęcki). Specjalizuje się w produkcji mleka, więc struktura zasiewów całkowicie podporządkowana jest pod potrzeby stada. Powierzchnia gospodarstwa wraz z dzierżawami liczy ok. 100 ha, w tym 35 ha zajmuje kukurydza, 9 ha – lucerna, a pozostały areał stanowią użytki zielone. Stado bydła liczy 140 sztuk, w tym 80 krów. Hodowca jest dostawcą Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy.

  • Mirosław Gromadzki prowadzi gospodarstwo rolne w miejscowości Niedźwiedź, (gmina Myszyniec pow. ostrołęcki). Specjalizuje się w produkcji mleka, więc struktura zasiewów całkowicie podporządkowana jest pod potrzeby stada. Powierzchnia gospodarstwa wraz z dzierżawami liczy ok. 100 ha, w tym 35 ha zajmuje kukurydza, 9 ha – lucerna, a pozostały areał stanowią użytki zielone. Stado bydła liczy 140 sztuk, w tym 80 krów. Hodowca jest dostawcą Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy.

Dr inż. Monika Kopaczel-Radziulewicz
Zdjęcia: Dr inż. Monika Kopaczel-Radziulewicz

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 1-2/2023 na str. 68. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

autor Dr inż. Monika Kopaczel-Radziulewicz

Dr inż. Monika Kopaczel-Radziulewicz

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego", ekspertka z zakresu agronomii i hodowli bydła

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego", ekspertka z zakresu agronomii i hodowli bydła

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Flinty czy denty? Która odmiana kukurydzy jest najlepsza na kiszonkę dla krów?

Każdego roku hodowcy bydła i producenci mleka muszą wybrać odmianę kukurydzy na kiszonkę, która stanowi bazę w żywieniu bydła mlecznego. Rynkowa oferta firm nasiennych jest bardzo duża i niewątpliwe pomocą w wyborze odmian okazać się mogą informacje, jakie zaprezentowała firma Corteva – partner programu Krowie na Zdrowie.

czytaj więcej

Czy rolnik będzie mógł obciążać pryzmy kiszonki oponami bez ryzyka wysokiej kary?

Rolnik musi przestrzegać wielu przepisów, które niekiedy zdają się służyć wyłącznie utrudnianiu życia rolnikom. Wśród takich regulacji znajduje się chociażby zakaz obciążania pryzmy z kiszonką zużytymi oponami. Rolnik albo musi przejść żmudną procedurę uzyskania na to zezwolenie, albo ryzykuje karę do 1 mln złotych! Czy resort środowiska zmieni to uciążliwe prawo i pozwoli rolnikom wykorzystywać zużyte opony bez zezwoleń?    

czytaj więcej
Porady prawne

Rolnik stracił całą kiszonkę przez wadliwą folię. Czy sprzedawca pokryje straty?

Nasz Czytelnik kupił folię na kiszonkę, ale ta okazała się nieszczelna i nieodporna na UV, przez co stracił całą kiszonkę. Rolnik chce zareklamować wadliwą folię. Jak to zrobić? Kto pokryje straty? 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)