Flinty czy denty? Która odmiana kukurydzy jest najlepsza na kiszonkę dla krów?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Flinty czy denty? Która odmiana kukurydzy jest najlepsza na kiszonkę dla krów?

20.01.2023autor: Beata Dąbrowska

Każdego roku hodowcy bydła i producenci mleka muszą wybrać odmianę kukurydzy na kiszonkę, która stanowi bazę w żywieniu bydła mlecznego. Rynkowa oferta firm nasiennych jest bardzo duża i niewątpliwe pomocą w wyborze odmian okazać się mogą informacje, jakie zaprezentowała firma Corteva – partner programu Krowie na Zdrowie.

Ziarna typu dent mają przewagę na flintami. Dlaczego?

Otóż, najwyższą zawartością skrobi cechują się mieszańce kukurydzy o ziarnach typu dent. Rośliny odmian typu dent mają ziarna głębiej osadzone na kolbie, co powoduje, że ich cechą jest wyższa zawartość skrobi. Rolnicy uprawiający ten typ kukurydzy na kiszonkę rozumieją, że najbardziej intensywne gromadzenie skrobi w ziarnach ma miejsce w późnych fazach rozwojowych roślin. Dlatego wyznaczają oni termin zbioru surowca, gdy linia mleczna znajduje się między 1/2 a 3/4 ziarniaka (patrząc od jego górnej części). Szacuje się, że w czasie intensywnego gromadzenia się skrobi w ziarniakach mieszańców typu dent, codziennie jej zawartość wzrasta o 0,5 – 1,0% w przeliczeniu na każdą tonę kiszonki. Wczesne kwitnienie roślin sprawia, że mają one wystarczająco dużo czasu, aby zgromadzić w ziarniakach jak najwięcej skrobi.

r e k l a m a

Bakterie żwacza lepiej rozkładają skrobię z ziaren typu dent

Wysoka zawartość skrobi to jednak nie jedyna zaleta odmian kukurydzy typu dent w uprawie dedykowanej na kiszonkę. Niekwestionowanym atutem odmian o ziarnie w typie dent, jest fakt, że skrobia w ziarniakach otoczona jest białkiem – zeiną w mniejszym stopniu niż w przypadku odmian o ziarnie typu flint. Badania wykazały, że bakterie żwacza mają większy dostęp do skrobi zawartej w ziarnach typu dent niż tej obecnej w ziarnach typu flint. Powoduje to wzrost liczebności populacji bakterii żwaczowych, co przekłada się na zmniejszoną potrzebę uzupełniania białka pokarmowego. Organizm zwierzęcia trawi bakterie żwacza, traktując je jako doskonałe źródło białka. Przyjmuje się, że to właśnie mikrobiologiczne źródło białka sprawiło, że wysokowydajne krowy mleczne w Ameryce Północnej potrzebują tylko 15 – 16% dodatkowego białka w dawce pokarmowej.

  • Wczesne kwitnienie odmian o typie ziarna dent sprawia, że mają one wystarczająco dużo czasu, aby zgromadzić w ziarniakach jak najwięcej skrobi

Na strawność skrobi w żwaczu wpływa proces kiszenia. Niskie pH i obecność bakterii powodują rozpuszczanie zeiny otaczającej ziarna skrobi. To z kolei wpływa na zwiększenie strawności zakiszanego surowca (zarówno w odniesieniu do ziarna typu dent, jak i flint), który ulega stabilizacji po około 6 miesiącach zakiszania. Badania przeprowadzone we Francji na Uniwersytecie w Lotaryngii wykazały jednak, że znacznie wyższy poziom całkowitego trawienia skrobi w przewodzie pokarmowym (i mniejsze straty skrobi w kale) uzyskało ziarno typu dent. Doświadczenia te wdrożone zostały do praktyki. Rolnicy produkujący kiszonkę z mieszańców kukurydzy o ziarnie typu dent i flint we Francji, Niemczech i Wielkiej Brytanii przystępują do zbioru surowca dentów pod koniec ich wegetacji. Pozwala to w pełni wykorzystać przewagę strawności skrobi w żwaczu.

Jakie są cechy dobrej kiszonki z kukurydzy?

Wysoka strawność, wydajność skrobi i włókna – to cechy dobrej kiszonki. Północnoamerykańscy farmerzy uprawiający kukurydzę na kiszonkę wysiewają ziarniaki, mieszańce kiszonkowe, o brązowym nerwie głównym (tzw. BMR), wyróżniające się wyższą strawnością włókna. Szeroko zakrojone badania uniwersyteckie i komercyjne wykazały, że krzyżowanie wsteczne zmutowanego genu BMR (niemodyfikowanego genetycznie) i odmian kiszonkowych było jedynym sposobem na znaczne podniesienie strawności włókna. Ze względu na fakt, że warunki środowiska, w jakim rośnie kukurydza mają trzykrotnie większy wpływ na strawność włókna niż genetyka mieszańców, dobrą wiadomością jest to, że zespół Pioneer® aktywnie rozwija mieszańce niemodyfikowane genetycznie, które będą odporne na warunki klimatu morskiego.

Hanna Nowak, specjalistka ds. żywienia zwierząt w firmie Corteva przypomina, że trawienie skrobi w żwaczu przeżuwaczy warunkuje produkcję propionianu (będącego źródłem energii) i zwiększa wydajność populacji bakterii żwacza, które są następnie trawione w jelicie cienkim i taktowane jako źródło wysokiej jakości białka. Zbyt mała strawność skrobi w żwaczu powoduje niższą produkcję i droższe dawki żywieniowe. Zbyt duże dawki skrobi w żwaczu prowadzą z kolei do kwasicy, objawiającej się zmniejszonym pobieraniem, a co za tym idzie, gorszym składem mleka. Trudno przewidzieć, ile skrobi zostanie strawione w żwaczu, a ile trafi do jelita cienkiego, ale celem hodowcy bydła jest stworzenie takich warunków, w których mniej niż 3% skrobi będzie tracone w kale.

Oprac. Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 3/2023 na str. 42. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.

autor Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak zwiększyć ilość sianokiszonki z tego samego areału? Jaki patent mają rolnicy z Łódzkiego?

Katarzyna i Tomasz Guzkowie posiadają mało łąk, zatem szukali sposobu na zwiększenie zapasów sianokiszonki. Najlepszym z nich okazała się uprawa mieszanki gorzowskiej jako międzyplonu w monokulturowej uprawie kukurydzy.

czytaj więcej

Rolnik z Mazowsza ma patent na wysokiej jakości kiszonkę, którą wykorzystuje nawet po latach

Mirosław Gromadzki ma swój sposób na pozyskanie najwyższej jakości kiszonek, a w jego gospodarstwie są pryzmy, które przechowywane są od kilku lat. Czy nadal nadają się one do skarmiania? Postanowiliśmy to sprawdzić.

czytaj więcej

Czy rolnik będzie mógł obciążać pryzmy kiszonki oponami bez ryzyka wysokiej kary?

Rolnik musi przestrzegać wielu przepisów, które niekiedy zdają się służyć wyłącznie utrudnianiu życia rolnikom. Wśród takich regulacji znajduje się chociażby zakaz obciążania pryzmy z kiszonką zużytymi oponami. Rolnik albo musi przejść żmudną procedurę uzyskania na to zezwolenie, albo ryzykuje karę do 1 mln złotych! Czy resort środowiska zmieni to uciążliwe prawo i pozwoli rolnikom wykorzystywać zużyte opony bez zezwoleń?    

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)