r e k l a m a
Partnerzy portalu
OSP Piaski zanotowały wzrost sprzedaży o 2 mln złotych
01.07.2019
Ubiegły rok był w OSM Piaski kolejnym stojącym pod znakiem wzrostu sprzedaży i wprowadzania na rynek nowych produktów. Trwa rozbudowa produkcyjnej części zakładu, a średnia cena skupu surowca za cały rok była w 2018 r. wyższa od krajowej i lubelskiej.
Rośnie sprzedaż w OSM Piaski
Delegaci jednogłośnie udzielili absolutorium zarządowi i Radzie Nadzorczej OSM Piaski. Jednak zanim to nastąpiło zadość musiało się stać wszystkim wymogom formalnym. Zebranie Przedstawicieli spółdzielni rozpoczął przewodniczący RN Ryszard Fijałkowski. Po powitaniu gości delegaci na przewodniczącego obradom odbywającego się 17 czerwca zebrania wybrali Władysława Ciołka, wiceprzewodniczącego RN. Sekretarzem został Sławomir Mędrala. Na asesorów wybrano Barbarę Kołodziejczyk i Piotra Ziętka. W skład komisji mandatowo–skrutacyjnej weszli: Grzegorz Grochecki, Krystyna Jurek oraz Krystyna Żmuda. Do komisji uchwał i wniosków delegaci wybrali Zbigniewa Gągoła, Artura Włoska i Urszulę Kalitę.
r e k l a m a
Przyszłość dzieje się teraz
Prezes OSM Piaski Mirosław Domański prezentując sprawozdanie zarządu z działalności spółdzielni w 2018 r. poinformował, że skup surowca zwiększył się rok do roku o 131,2%, przy czym średnia cena skupu liczona za cały rok była o prawie 5 gr na litrze wyższa od krajowej i o ponad 5 gr wyższa od lubelskiej. Nastąpił też znaczący wzrost sprzedaży – o ponad 2 mln zł.
Wśród produktów–liderów wzrostu sprzedaży w 2018 r. znalazł się m.in. produkowany metodą termostatową i ceniony w całym kraju „Kefir jak dawniej” ze wzrostem na poziomie 224%. Niewiele ustępuje mu „Zsiadłe mleko” – 197%. Świetnie sprzedaje się nowy produkt „Jogurt grecki bez laktozy” – 495%.
– Bardzo liczymy na sprzedaż „Zsiadłego mleka”. Także Mozzarella konsekwentnie zyskuje kolejnych zwolenników, wśród nich wyróżniają się pizzernie – mówił prezes Domański.
Z kolei lista nowych partnerów pozyskanych do współpracy w 2018 r. liczy kilkadziesiąt pozycji. Tamten rok był też kolejnym, w którym spółdzielnia uczestniczyła w różnego rodzaju wydarzeniach a jej produkty zdobywały laury. Na wymienienie wszystkich zabrakłoby tu miejsca, wspomnimy więc, dla przykładu, o XXVII edycji targów MLEKO–EXPO 2018 skąd spółdzielnia wróciła z wieloma cennymi nagrodami m.in. złotym medalem za najwyższą jakość dla „Mleka naturalnego 2,0%” i srebrnym dla „Kefiru jak dawniej”.
- Prezes Mirosław Domański (z lewej) i przewodniczący RN Ryszard Fijałkowski
Prezes Domański mówił w sprawozdaniu także o poczynionych inwestycjach. Zaznaczył, że zmiany w branży są coraz szybsze i trzeba na nie cały czas reagować. – W mleczarni zrobiono dużo dobrego. Nowe produkty, maszyny, samochody transportowe, nowi ludzie i rynki zbytu. Umacniamy swoją pozycję na rynku ale chcemy być jeszcze lepsi – mówił prezes Domański. W kontekście inwestycji ale i racjonalizacji wydatków wspomniał też m.in. o nowej rozdzieli prądu i przygotowywanej własnej stacji transformatorowej.
Wracają szklane opakowania
– Opracowujemy nowe produkty. Dbamy, aby opakowania odpowiadały najnowszym trendom. Jak wynika z badań, wielu klientów decyduje, jakiej marki produkt kupić dopiero przed regałem wystawowym – mówił prezes Domański. W tym kontekście spółdzielnia ma co zaprezentować klientom. To produkty z czystymi etykietami, tradycyjne, bez zagęszczaczy i utrwalaczy w składzie. Smaczne i zdrowe. Aby można było ich sprzedawać jeszcze więcej i w pełni odpowiedzieć na rosnące zapotrzebowanie na galanterię z Piask, trwa rozbudowa budynku produkcyjnego na potrzeby produkcji mlecznych napojów fermentowanych, śmietan oraz mleka pakowanego w butelki. Zakończenie tej inwestycji jest planowane na początek 2020 r.
Będący gościem zebrania zastępca dyr. Zakładu Usług Handlowych ROBICO Leszek Cieciura poinformował, że firma ta zamierza wdrożyć inwestycję w Piaskach. ROBICO współpracuje z OSM Piaski od 2016 r. i, jak powiedział dyr. Cieciura, jest to współpraca wzorowa.
- Zebranie Przedstawicieli spółdzielni odbyło się 17 czerwca
Jeszcze w tym roku ROBICO chce zacząć produkować w Piaskach kefir w szklanym opakowaniu. Powrót do szklanych opakowań w branży mleczarskiej wpisuje się w odwrót od szkodliwego dla środowiska plastiku, o którym to trendzie coraz częściej i głośniej się mówi także w Polsce.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a