OSM Radomsko wystąpi z Polskiej Izby Mleka. Dlaczego?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

OSM Radomsko wystąpi z Polskiej Izby Mleka. Dlaczego?

19.06.2019

OSM Radomsko to spółdzielnia małych i średnich dostawców, działająca w trudnym terenie województwa łódzkiego i jeszcze bardziej rozdrobnionym Podhalu. Pomimo to daje sobie radę, jednocześnie rozwijając handel za pośrednictwem sieci prawie 50 własnych sklepów firmowych i zakładowych, które znajdują się nawet w tak odległych miastach, jak Gostynin czy Płock. To dobra droga rozwoju jaką obrali prezes Mariusz Broniszewski i wiceprezes Agata Kasperkiewicz. Wszak tylko Mlekovita z polskich spółdzielni mleczarskich posiada większą sieć sprzedaży swoich wyrobów.

Drudzy po Mlekovicie

Zebranie Przedstawicieli Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Radomsku odbyło się 6 czerwca br. w sali bankietowej Patio w Radomsku. Obrady sprawnie poprowadził Henryk Folwarski, już po raz kolejny wybrany na przewodniczącego Walnego. Sekretarzem zebrania został Adam Tokarski, a asesorami: Bartłomiej Aksamit i Roman Piotrowski.

r e k l a m a
Dużo czasu zajęły kwestie formalne. Wreszcie po przyjęciu porządku i regulaminu obrad oraz zatwierdzeniu protokołu z poprzedniego zebrania przedstawicieli, wybrano komisję mandatowo-skrutacyjną w składzie: Zdzisław Konarski, Jerzy Sobczyk, Tomasz Pstrokoń oraz komisję wnioskowo-statutową, w której zasiedli: Jerzy Blaźlak, Jan Kowalczyk i Andrzej Stasiak.

Wszystkich obecnych na zebraniu powitał przewodniczący rady nadzorczej Ryszard Olejnik, m.in.: zastępcę powiatowego lekarza weterynarii w Radomsku Piotra Kunerta, dr Jana Dworniaka – biegłego rewidenta z Centrum Badań Audytorskich, radcę prawnego Annę Więzowską, główną księgową Małgorzatę Sadowską, Ilonę Szotę – dyrektor zakładu w Radomsku, Margeritę Gajek-Muchę – dyrektor zakładu w Nowym Targu oraz Jacka Stępnia – dyrektora działu handlu.

Trzy lata ze wzrostem skupu

Sprawozdanie z działalności spółdzielni za rok 2018 w imieniu dwuosobowego zarządu przedstawił prezes Mariusz Broniszewski, informując, że skup mleka wyniósł ponad 130 mln 618 tys. litrów. Wzrost skupu w stosunku do roku 2017 osiągnął poziom 6%. To już trzeci rok z rzędu gdy skup rośnie. Przerób mleka w roku 2018 to ponad 189 mln l i był większy o 20 mln niż w roku 2017.

Średnia cena wypłacona za mleko w 2018 roku wyniosła 1,25 zł/l brutto. Na koniec roku 2018 było 2284 dostawców, czyli o 271 mniej niż przed rokiem. 1045 dostawców posiadało schładzalniki mleka, a do stacji schładzania surowiec dostarczało 1233 rolników, zaś do punktów skupu 6. Dostawcy posiadający własne schładzalniki stanowią 46% ogółu i dostarczyli 85% skupionego mleka. Średnia roczna dostawa w tej grupie wyniosła ponad 106 tys. l. Od pozostałych mniejszych dostawców średnia roczna dostawa to 15,5 tys. l. Ciągły spadek ilości skupowanego mleka na stacjachschładzania i punktach skupu powoduje wzrost jednostkowy kosztu skupu tego surowca.

Dojść do 50 sklepów

Przychody spółdzielni w roku 2018 wyniosły prawie 378 mln zł i były wyższe o 16 mln niż w roku poprzednim. Udział eksportu w przychodach to 26,52%. Poza eksportem, dostawami do sieci i do hurtowni handlu tradycyjnego, spółdzielnia prowadziła sprzedaż za pośrednictwem 9 własnych hurtowni, 2 sklepów firmowych oraz 43 sklepów zakładowych, zlokalizowanych w Łodzi, Zgierzu, Pabianicach, Kutnie, Radomiu, Krakowie, Radomsku, Gostyninie, Piotrkowie Trybunalskim i Częstochowie. Obiecująco wygląda handel w tych sklepach i będzie ich więcej, bo 50. Już w lutym br. został uruchomiony pierwszy sklep w Płocku. Jak przyznał prezes Mariusz Broniszewski, sklepy zakładowe mają za zadanie w przyszłości zastąpić własne hurtownie, w których spada liczba klientów, zaś w sklepach zakładowych wręcz przeciwnie. Spółdzielnia zatrudnia 655 osób i jest to nieco więcej niż przed rokiem, a ma to związek z zakładaniem kolejnych sklepów zakładowych.


Prezydium Walnego, od lewej: sekretarz Adam Tokarski, przewodniczący rady nadzorczej Ryszard Olejniczak, przewodniczący zebrania Henryk Folwarski, asesorzy: Bartłomiej Aksamit, Roman Piotrowski oraz prezes zarządu OSM w Radomsku Mariusz Broniszewski
  • Prezydium Walnego, od lewej: sekretarz Adam Tokarski, przewodniczący rady nadzorczej Ryszard Olejniczak, przewodniczący zebrania Henryk Folwarski, asesorzy: Bartłomiej Aksamit, Roman Piotrowski oraz prezes zarządu OSM w Radomsku Mariusz Broniszewski

Dynamiczny rozwój galanterii

Dobrą wiadomością jest rozwój produkcji galanterii mleczarskiej w kategoriach takich jak: twarożki, serki, deserki, serek wiejski, a także rekordowy wzrost produkcji kefiru i zsiadłego mleka, bo aż o 104,14%. Zanotowano również już trzeci rok z rzędu dynamiczny wzrost produkcji jogurtów, tym razem o 57%.

Cieszy wzrost produkcji galanterii z radomszczańskiej spółdzielni, gdyż są to produkty bardzo smaczne i wysokiej jakości, znane pod markami „Hej!” oraz „Ale!” Są to także bardzo dobre sery dojrzewające, w tym sery regionalne typu oscypek. W sumie wachlarz produktów jest bardzo szeroki, są to: mleko świeże, mleko UHT, maślanki, zsiadłe mleko, kefir, śmietana, śmietanki UHT, masło, twarogi, serki słodkie, sery żółte, desery, jogurty, serki wiejskie, serki kanapkowe, produkty regionalne oraz mleko w proszku.

Spółdzielnia poniosła nakłady inwestycyjne w kwocie ponad 9 mln zł za rok 2018. Wartość funduszu udziałowego to ponad 13 mln 207 tys. zł i jest to więcej o ponad 1 mln 121 tys. zł niż przed rokiem. Pokaźny jest fundusz zasobowy w kwocie ponad 41 mln zł. Zaś fundusz rozwoju hodowli przeznaczony na pożyczki dla rolników to ponad 642 tys. zł.

Na koniec prezes Mariusz Broniszewski złożył serdeczne podziękowania dostawcom mleka za trud wniesiony w produkcję tego białego surowca.

Rozdrobnienie podnosi koszty

Sprawozdanie z działalności rady nadzorczej złożył jej przewodniczący Ryszard Olejnik. W skład rady nadzorczej wchodzi 11 członków, a w jej ramach działają 4 komisje.

Oceniając pracę zarządu za rok 2018, należy wziąć pod uwagę, iż sytuacja na rynku wyrobów mleczarskich była nieprzewidywalna. To wymagało dużego zaangażowania zarządu, a nieraz podejmowania ryzykownych decyzji, w wyniku których udało się utrzymać ceny na własne wyroby. To pozwoliło na ceny mleka w skupie na poziomie wyższym od średniej w województwie łódzkim – powiedział przewodniczący rady nadzorczej Ryszard Olejnik, dodając, że zarząd pracował prawidłowo i zaapelował do zebrania przedstawicieli o udzielenie zarządowi absolutorium za rok 2018. Gdy nadszedł czas głosowania delegaci jednomyślnie przegłosowali uchwałę o udzieleniu absolutorium dla prezesa Mariusza Broniszewskiego i wiceprezes Agaty Kasperkiewicz.

Złożono również sprawozdania z działalności Funduszu wzajemnej pomocy oddzielnie z zakładu w Radomsku oraz z zakładu w Nowym Targu. Jest to stały element zebrania przedstawicieli tej spółdzielni.


Uczestnicy Walnego
  • Uczestnicy Walnego
Jan Dworniak z Centrum Badań Audytorskich stwierdził, że stan ksiąg rachunkowych jest poprawny, do których nie ma żadnych zastrzeżeń, podobnie jak do finansów spółdzielni, której wartość majątku wynosi ok. 104 mln zł.

Nie macie żadnych problemów z płynnością finansową, która jest wręcz książkowa. Spółdzielnia wasza należy do nielicznych, w których wzrosła sprzedaż w stosunku do roku 2017. Macie perspektywy rozwoju, jednak minusem jest nadal duże rozdrobnienie, gdyż przeciętne gospodarstwo rocznie dostarcza ok. 50 tys. l mleka. Małe gospodarstwa to nie jest słabość, ale podnosi to koszty skupu mleka – powiedział Jan Dworniak.

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

OSM Końskie stawia na odnawialne źródła energii

Wielu przetwórcom, w tym zakładom mleczarskim, sen z powiek spędzają rosnące ceny energii elektrycznej. Na szczęście w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Końskich w myśl zasady – lepiej zapobiegać niż leczyć, już niebawem zużycie energii z zakupu znacznie spadnie, nawet o 40%. Umożliwi to nowa inwestycja, której realizacja trwa, a jest nią instalacja fotowoltaiczna, której koszt ma zwrócić się po ok. 3 latach użytkowania.

czytaj więcej

OSP Piaski zanotowały wzrost sprzedaży o 2 mln złotych

Ubiegły rok był w OSM Piaski kolejnym stojącym pod znakiem wzrostu sprzedaży i wprowadzania na rynek nowych produktów. Trwa rozbudowa produkcyjnej części zakładu, a średnia cena skupu surowca za cały rok była w 2018 r. wyższa od krajowej i lubelskiej.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)