r e k l a m a
Partnerzy portalu
OSM Hajnówka zarabia na wyrobach tradycyjnych
17.11.2019autor:
11 października 2019 roku w ramach wizyty studyjnej zorganizowanej przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi dziennikarze zwiedzili Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Hajnówce. Uczestnicy mieli możliwość degustacji wyrobów z hajnowskiej spółdzielni. Wszystkie zachwyciły doskonałym smakiem, ale najlepsze recenzje zebrał ser carski oraz twaróg tradycyjny.
– Teren wokół Hajnówki jest mało uprzemysłowiony, rolnictwo rozdrobnione, a ziemie słabe. Mamy tu dużo łąk i pastwisk. Są więc doskonałe warunki do produkcji mleka. Występuje tu duża różnorodność traw i ziół, co przekłada się na jakość i smak mleka – mówiła Wiera Pawluczuk.
OSM Hajnówka skupia dostawców z 17 gmin
W OSM Hajnówka zatrudnionych jest około 170 osób, a roczny skup mleka wynosi 50 mln litrów surowca, który odbierany jest od ponad 800 dostawców. Największy z nich dostarczył w ubiegłym roku około 1,3 mln litrów. Średnia, roczna dostawa z gospodarstwa wynosi 60 tys. litrów mleka.
r e k l a m a
– Skupujemy biały surowiec z terenu 17 gmin i 5 powiatów. Stosujemy zasadę, że nie utrudniamy mniejszym dostawcom produkcji mleka, a raczej pomagamy, poprzez m.in. punkty odbioru mleka, udzielając oprocentowanych i nieoprocentowanych kredytów czy też, wypłacamy zaliczki na poczet wypłaty za mleko – dodaje Wiera Pawluczuk.
- Prezes Wiera Pawluczuk oraz wiceprezes Patryk Duchna
OSM Hajnówka powstała w 1962 r. Zakład przeznaczony był do produkcji twarogu, sera żółtego i masła, a jego zdolność przerobowa wynosiła wówczas 30 tys. litrów mleka na dobę.
– Dziś możemy przerobić 200 tys. litrów na dobę, a dzienny skup wynosi ok. 160 tys. Głównym asortymentem są sery żółte dojrzewające. Produkujemy 10 t na dobę serów: edamski, podlaski i nasz sztandarowy – carski długodojrzewający. Mamy dwie linie do produkcji twarogów, ręczną i zmechanizowaną. Klienci nie pozwolili nam na zaprzestanie ręcznej produkcji sera, gdyż ciągle go zamawiają i kupują. Nasz twaróg zarejestrowany jest jako wyrób tradycyjny. Podobnie jak masło, które produkujemy unikalną metodą periodyczną – mówi prezes.
- Wiceprezes Patryk Duchna z serem carskim z Hajnówki
Spółdzielnia w Hajnówce regularnie wykorzystuje unijne fundusze
– Pierwsze środki unijne przeznaczyliśmy na poprawę bazy surowcowej, czyli zakup urządzeń chłodniczych do punktów skupu, aby rolnicy nie musieli inwestować w te urządzenia w swoich gospodarstwach. Później zmodernizowaliśmy cały transport mleka. Wymieniliśmy wszystkie samochody na Scanie z aparaturą kontrolno-pomiarową. Zakupiliśmy zbiorniki do przechowywania mleka surowego, twarożkarskiego i serowarskiego w zakładzie, a także zbiorniki do przechowywania serwatki. W dalszej kolejności, na aparatowni zamontowaliśmy nowe pasteryzatory i wirówki. Masłownię wyposażyliśmy w nowe zbiorniki na śmietanę. Zainstalowaliśmy automatyczną linię do produkcji sera żółtego i twarogu, zmodernizowana została kotłownia – wymieniała prezes Pawluczuk.
Zarząd OSM Hajnówka w najbliższych latach planuje przeprowadzić kolejne inwestycje w oparciu o środki unijne, opiewające na łączną kwotę ok. 15 mln. Inwestycje przeznaczone zostaną na efektywne i oszczędne wykorzystanie ciepła.
Wiera Pawluczuk podkreśla, że wszystkie inwestycje muszą być dokładnie przemyślane, gdyż uzależnione są między innymi od bazy surowcowej.
– Nie możemy podejmować większych inwestycji, gdyż nie mamy perspektywy rozwoju bazy surowcowej. Staramy się obniżać koszty funkcjonowania, zachować produkcję tradycyjnych wyrobów, których renomę wypracowaliśmy przez lata. Mamy opracowane receptury, doświadczoną załogę i surowiec pochodzący z rejonu Puszczy Białowieskiej – podsumowała prezes.
- Do 2022 roku OSM Hajnówka wykorzysta na inwestycje łącznie ponad 25 mln zł dofinansowania ze środków unijnych
Józef Nuckowski
Zdjęcia: Józef Nuckowski
Zdjęcia: Józef Nuckowski
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a