Z artykułu dowiesz się
- Kiedy pojawiają się u krowy największe niedobory witaminy E?
- Dlaczego witamina E jest kluczowa w okresie okołoporodowym a jej niedobory są groźne dla krowy?
- w jakich ilościach suplementować krowie witaminę E?
Z artykułu dowiesz się
Krowy w okresie przejściowym, czyli na 3 tygodnie przed porodem i bezpośrednio po porodzie, wykazują znaczny niedobór witaminy E, ponieważ powstaje dużo wolnych rodników, jak również zwiększone jest zapotrzebowanie na produkcję siary i mleka. Krowa produkująca siarę wykorzystuje zgromadzone zapasy tej witaminy, jednakże często spotykany w tym okresie brak apetytu sprawia, że zapasy te w niedużym stopniu są odnawialne. Wpływa to na osłabienie systemu odpornościowego nie tylko krowy, ale również nowo urodzonego cielęcia.
Zaleca się w okresie okołoporodowym podaż witaminy E na poziomie 1000 – 2000 mg, dla uniknięcia zapalenia gruczołu mlekowego oraz z uwagi na wysoką zawartość witaminy E w siarze. Sprawdzone jest również podanie iniekcyjne na 3 tygodnie przed wycieleniem 700 mg witaminy E oraz 50 mg selenu.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 3/2023 na str. 41. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Beata Dąbrowska
redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka
redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka
Najważniejsze tematy