MLEKO - TECHMILK 2020 – innowacje w przetwórstwie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

MLEKO - TECHMILK 2020 – innowacje w przetwórstwie

20.03.2020

Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zorganizowała w Mikołajkach XXI seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka”. W salach Hotelu Gołębiewski kilkudziesięciu producentów na stoiskach, banerach i plakatach zaprezentowało swoje oferty maszyn i urządzeń oraz nowe technologie.

Nowy kierunek studiów - Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Seminarium otworzył prof. dr hab. Jan Limanowski. Następnie głos zabrał prorektor UWM prof. dr hab. Jerzy Przyborowski, który przekazał podziękowania za zaproszenie i pozdrowienia od JM. rektora prof. dr hab. Ryszarda Góreckiego i prorektora prof. dr. hab. Mirosława Gornowicza.

r e k l a m a
Reprezentujecie państwo – powiedział prorektor Jerzy Przyborowski – mleczarstwo, które jest nieodzowne w naszym życiu. Uniwersytet wprowadzi nowy kierunek studiów ”Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności”. Jeśli państwo zgłosicie nowe potrzeby i będzie zainteresowanie nimi kandydatów na studia, to otworzymy kolejne kierunki.

Profesor Jan Limanowski przedstawiając kierunki prowadzonych i możliwych do podjęcia badań w Katedrze powiedział między innymi:

Nasza Katedra została wyposażona w nowoczesne urządzenia i możemy usługowo podjąć wiele różnych badań.

Konkurs Innowacje technologiczne w mleczarstwie

Dziekan Wydziału Nauk o Żywności prof. dr hab. Małgorzata Darewicz poinformowała, iż od 9 lat uczestniczy w seminariach i z wielką uwagą słucha wykładów i jest nimi zbudowana. Przypomniała, że Wydział, który 3 października tego roku obchodzi jubileusz, od 75 lat prowadzi liczne badania i kształci kadrę dla przemysłu spożywczego.

Dr hab. Fabian Dajnowiec zachęcił zebranych do udziału w konkursie „Innowacje technologiczne w mleczarstwie”.

Po tych wypowiedziach rozpoczęły się 20-minutowe prezentacje przedstawicieli firm uczestniczących w seminarium.

Jak zmieni się rynek mleka?

Joanna Nowak omawiając zmiany na rynku mleka oraz szanse i zagrożenia, powiedziała, że w ubiegłym roku w Europie nie było warunków sprzyjających produkcji białego surowca. To samo dotyczy Australii, gdzie wystąpiły pożary. Natomiast FAO przewiduje, że spożycie mleka zwiększy się do 111 kg na osobę. Zwiększy się więc konkurencja na rynku. Ceny mleka w Polsce w porównaniu do Unii Europejskiej są niższe o 2%. Najwyższe ceny mleka są w województwach podlaskim i mazowieckim. Oktawian Formela z firmy PRO-WAM, produkującej cysterny przeznaczone do transportu płynnych produktów spożywczych, omówił nieuczciwe sposoby przemycania wody i sprzedawania jej mleczarniom w cenie mleka. Paweł Ładoga opowiedział, jak w opakowania firmy TREPKO można pakować więcej, szybciej i bezpieczniej. Grzegorz Augustyniak z firmy MILKHYDROSAN przedstawił innowacyjne projekty dla procesów: suszenia, termicznej obróbki mleka i oczyszczania ścieków.

Łukasz Sarbiewski z firmy LOOS Centrum skoncentrował się na omówieniu optymalizacji korzyści i podniesieniu efektywności energetycznej kotłowni parowych w sektorze mleczarskim. Przemysław Leszczyński z firmy Weber omówił zbiorniki i instalacje z tworzyw termoplastycznych do stosowania w przemyśle spożywczym.

Piotr Pietrasik z firmy IMPAK PIOTR PIETRASIK ALPMA SULBANA zaprezentował innowacyjne linie do produkcji mozzarelli. Marek Pokrzywnicki i Edward Choduń omówili aktualne rozwiązania mycia instalacji membranowych produktami firmy Novadan.

Paweł Kołakowski z firmy B. Kołakowski skoncentrował się na optymalizacji pakowania produktów mleczarskich w kubki, co jest najnowszym rozwiązaniem w maszynach Ampack i PCL. Paweł Kwasowiec z firmy Eneria omówił zastosowanie wysokosprawnej kogeneracji w przemyśle mleczarskim.

Arkadiusz Groszewski z firmy Ecor Produkt Ecor EPO omówił bezpieczne opakowania do żywności. Uwzględnił aspekt recyklingu.

Piotr Andrzejak z firmy Kelvion Central Europe skoncentrował się na poprawie efektywności energetycznej, którą zapewniają produkty reprezentowanej przez niego firmy. Marek Kozak z ARM Group zaprezentował liniowe maszyny pakujące.

Adam Matwiejczak z Pepe przekonywał, że analiza efektywności energetycznej urządzeń jest pierwszym krokiem do redukcji zużycia energii elektrycznej i wody w procesie. Łukasz Wołoszyn z Endress+Hauser Polska omówił legalizowane układy przyjęcia mleka. Arkadiusz Kubiński z TETRA PAK zwrócił uwagę na możliwości redukcji kosztów produkcji w dobie rosnących cen mediów.

Adam Kowalka z firmy Grundfos zaprezentował instalacje odzysku wody i optymalizację energetyczną układów pompowych w przemyśle mleczarskim.

Profesor Jan Limanowski podsumowując to największe seminarium naukowe w kraju podziękował za udział, powiedział, że uczestniczyło w nim 327 osób, z czego z zakładów mleczarskich 150 i 156 z firm prezentujących oferty. Zaprosił do współpracy i promowania nowego kierunku studiów „Inżynieria przetwórstwa żywności”.

Bolesław Pilarek
Zdjęcie: Pixabay
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy ogłasza konkursu na Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2020

Rusza druga edycję konkursu „Innowacje techniczne w mleczarstwie 2020”. Jak można wziąć udział w konkursie?

czytaj więcej

Targi rolnicze Agro Park w Lublinie 2020 już wkrótce

Już wkrótce rozpocznie się kolejna edycja Targów Rolniczych AGRO-PARK. Impreza potrwa przez dwa dni i odbędzie się na terenie Targów Lublin. W ich trakcie na odwiedzających czekać będzie ponad 200 wystawców, kursy i szkolenia.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)