Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy ogłasza konkursu na Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2020
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy ogłasza konkursu na Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2020

21.03.2020

Rusza druga edycję konkursu „Innowacje techniczne w mleczarstwie 2020”. Jak można wziąć udział w konkursie?

Regulamin konkursu dofinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka

§ 1. Postanowienia ogólne

1. Organizatorem Konkursu „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie” dalej zwanym „Konkursem” jest Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy z siedzibą w Warszawie ul. Hoża 66/68, dalej zwane „Organizatorem”.

2. Patronami Konkursu są technicy i inżynierowie zasłużeni w rozwoju techniki i zrównoważonego rozwoju polskiego mleczarstwa. W roku 2020 Patronem Konkursu jest inż. Zygmunt Pankiewicz, wieloletni wiceprezes zarządu Centralnego Związku Spółdzielczości Mleczarskiej.

3. Cel Konkursu:
  • promocja stosowanych innowacyjnych rozwiązań przez podmioty branży mleczarskiej w zakresie produkcji, skupu, rozwoju kadr, technologii, potencjału i efektywności w kontekście podnoszenia konkurencyjności branży i jakości produktu finalnego (mleko i jego przetwory) w celu wypracowania pozycji na arenie krajowej i międzynarodowej;
  • wzrost wiedzy wśród kadry w zakładach przetwórczych, w szczególności i obszarze najnowszych trendów w przetwórstwie i konsumenckich oraz wśród rolników – producentów mleka w zakresie produkcji mleka i aktualnej sytuacji branży;
  • stałe podnoszenie jakości i atrakcyjności produktów mlecznych;
  • wzrost spożycia mleka i budowanie dobrego PR wokół mleka i produktów mlecznych;
  • upowszechnienie osiągnięć innowacyjnych w zakresie objętym Konkursem.


§ 2. Uczestnicy konkursu, kategorie

1. W Konkursie mogą wziąć udział:
  • producenci mleka,
  • podmioty przetwórstwa mleka,
  • firmy zarejestrowane w Polsce pracujące na rzecz mleczarstwa wdrażające innowacje w gospodarstwach mlecznych i podmiotach przetwórstwa mleka,
  • organizacje pozarządowe działające w sektorze mleka zwane dalej Wnioskodawcami.

2. Kategorie zgłoszeń:
  • gospodarka energią,
  • innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka,
  • innowacyjne rozwiązania procesowe,
  • ochrona środowiska,
  • za wieloletnią innowacyjną działalność w sektorze mleczarskim,
  • za całokształt działalności w technice i technologii mleczarskiej (nagrody indywidualne na wniosek zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy).

3. Okres zastosowania innowacji – co najmniej 12 pełnych miesięcy w latach 2017–2019.


§ 3. Warunki uczestnictwa w Konkursie

1. Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest wypełnienie formularza, stanowiącego załącznik do Regulaminu i przesłanie go elektronicznie wraz z załącznikami na adres: biuro@mlekoland.com (skan podpisanego formularza)
do dnia 31.03.2020 r.

2. Przesłane załączniki powinny umożliwić ocenę innowacji wg kryteriów § 5. Nadesłane przez uczestników Konkursu materiały nie podlegają zwrotowi.


§ 4. Zasady pracy Kapituły Konkursu

1. Kapituła Konkursu powoływana jest przez Organizatora.

2. Pracą Kapituły Konkursu kieruje przewodniczący Kapituły.

3. Skład Kapituły Konkursu:
• przewodniczący:
– prof. em. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego dr hab. inż. Zygmunt Zander, przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego,
• zastępca przewodniczącego:
– prof. dr hab. inż. Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, członek Komitetu FIL/IDF ds. Światowych Nagród Innowacje w Mleczarstwie;
• członkowie:
– prof. dr hab. inż. Andrzej Lenart – przewodniczący Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk,
– dr hab. inż. Fabian Dajnowiec – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, współorganizator konferencji TECHMILK w Mikołajkach,
– mgr inż. Marek Murawski – pełnomocnik Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy ds. współpracy międzynarodowej;
• sekretarz:
– mgr inż. Dorota Śmigielska – wiceprzewodnicząca Komitetu ds. mleka COPA COGECA, przedstawicielka Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

4. Eksperci powołani przez przewodniczącego Kapituły Konkursu przeprowadzą ocenę wniosków przesłanych w formie elektronicznej na adres mailowy Organizatora.

5. Kapituła Konkursu na podstawie wyników oceny ekspertów ustali listę nominowanych i wyłoni laureatów do nagrody – statuetki z podobizną patrona konkursu w poszczególnych kategoriach wg § 2 pkt. 2.

6. Przedstawiciele firm nominowanych do nagrody zostaną oficjalnie zaproszeni na uroczystość ogłoszenia wyników z tygodniowym wyprzedzeniem.


§ 5. Kryteria oceny

1. Podstawowymi kryteriami oceny przedsięwzięć innowacyjnych stosowanymi przez grupę ekspertów są:
  • stopień innowacyjności przedsięwzięcia – merytoryczna ocena innowacyjności,
  • analiza kosztów przedsięwzięcia w stosunku do uzyskanych rezultatów (okres zwrotu nakładów),
  • skala inwestycji (wartość inwestycji w stosunku do rocznego obrotu firmy, która zastosowała inwestycję),
  • wpływ wdrożonej innowacji na wydajność procesu produkcyjnego,
  • działalność badawczo-rozwojowa Wnioskodawcy w Polsce,
  • społeczne skutki realizacji innowacji oraz zmniejszenie śladu środowiskowego (emisji gazów cieplarnianych, pyłów, zużycia wody, zrzutu ścieków, hałasu itp.),
  • zwiększenie efektywności energetycznej,
  • działania marketingowe dotyczące zgłoszonej innowacji a w szczególności promocja spożycia mleka i jego przetworów, budowanie dobrego PR wokół mleka i produktów mlecznych, podniesienie jakości i atrakcyjności oraz zmniejszenie kosztów produkcji artykułów mlecznych,
  • upowszechnienie innowacji.


§ 6. Wyniki Konkursu

1. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród laureatom Konkursu odbędzie się podczas uroczystej gali na XIII Euroforum Polskiego Mleczarstwa w hotelu Zamek Ryn w Rynie w dniu 22 kwietnia 2020 roku.

r e k l a m a
2. Informacja o wynikach Konkursu będzie dostępna na stronie internetowej Organizatora Konkursu: www.mlekoland.com, na łamach czasopism oraz portali branżowych i rolniczych.


Zdjęcie: Unsplash
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

MLEKO - TECHMILK 2020 – innowacje w przetwórstwie

Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zorganizowała w Mikołajkach XXI seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka”. W salach Hotelu Gołębiewski kilkudziesięciu producentów na stoiskach, banerach i plakatach zaprezentowało swoje oferty maszyn i urządzeń oraz nowe technologie.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Raport KE: przez spadek cen mleka, rolnicy będą likwidować stada krów

Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową prognozę dla rynku mleka na 2023 rok. Zdaniem unijnych analityków, w bieżącym roku europejscy rolnicy bedą redukować pogłowie swoich stad w odpowiedzi na spadającą opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)