Lubisz tłusty nabiał? To świetnie, twoje serce będzie Ci wdzięczne!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Lubisz tłusty nabiał? To świetnie, twoje serce będzie Ci wdzięczne!

27.11.2022autor: Karolina Kasperek

Nowe badania wśród największych na świecie konsumentów produktów mlecznych wykazały, że osoby spożywające więcej tłuszczu mlecznego – mierzono to na podstawie stężenia kwasów tłuszczowych we krwi – wykazywały mniejsze ryzyko chorób układu krążenia w porównaniu z osobami spożywającymi niewielkie jego ilości.

Większe spożycie tłuszczu mlecznego chroni układ krwionośny? 

W jednym z niedawnych badań przeprowadzonym w Szwecji stwierdzono, że wyższe spożycie tłuszczu mlecznego nie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zgonu. Spożycie nabiału i przetworów mlecznych w Szwecji należy do najwyższych na świecie.

Autorka badania, Kathy Trieu z The George Institute for Global Health, powiedziała, że spożywanie niektórych produktów mlecznych, zwłaszcza produktów fermentowanych, już wcześniej wiązano z korzyściami dla serca.

Coraz więcej dowodów sugeruje, że w spożyciu produktów mlecznych większą rolę w kontekście zdrowia może odgrywać typ nabiału – jak ser, jogurt, mleko czy masło – nie zaś sama zawartość tłuszczu. To zrodziło wątpliwości, czy w ogóle unikanie tłuszczów mlecznych jest korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego – powiedziała dr Trieu i dodała, że badanie sugeruje, że zmniejszenie ilości tłuszczu mlecznego lub całkowite unikanie nabiału może nie być najlepszym wyborem dla zdrowia serca.

Ważne jest, aby pamiętać, że chociaż produkty mleczne mogą być bogate w tłuszcze nasycone, są również bogate w wiele innych składników odżywczych i mogą być częścią zdrowej diety – powiedziała specjalistka.

r e k l a m a

Naukowcy obrali bardziej obiektywne mierniki badań niż w innych pracach badawczych

Naukowcy połączyli wyniki tego badania na nieco ponad 4000 dorosłych Szwedów z wynikami z 17 podobnych badań w innych krajach, dostarczając najbardziej przekonujących jak dotąd dowodów na związek między tym bardziej obiektywnym miernikiem spożycia tłuszczu mlecznego a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i śmiercią.

Matti Marklund z George Institute for Global Health, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Uniwersytetu w Uppsali powiedział, że wraz ze wzrostem spożycia produktów mlecznych na całym świecie potrzebne jest lepsze zrozumienie ich wpływu na zdrowie.

Wiele badań opierało się na tym, że ludzie musieli przypomnieć sobie albo zapisywać ilości i rodzaje spożywanych produktów mlecznych. Jest to szczególnie trudne, biorąc pod uwagę, że nabiał jest powszechnie stosowany w różnych produktach spożywczych – powiedział dr Marklund.

Zamiast tego zmierzyliśmy poziom niektórych kwasów tłuszczowych we krwi lub „cegiełek” tłuszczu, które znajdują się w produktach mlecznych, co daje bardziej obiektywny pomiar spożycia tłuszczu mlecznego, który nie zależy od pamięci ani jakości baz danych żywności. Odkryliśmy, że osoby z najwyższymi poziomami w rzeczywistości miały najniższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Te odkrycia są bardzo interesujące, ale potrzebujemy dalszych badań, aby lepiej zrozumieć pełny wpływ tłuszczów mlecznych i produktów mlecznych na zdrowie.

Międzynarodowa współpraca między badaczami ze Szwecji, Stanów Zjednoczonych i Australii oceniła spożycie tłuszczu mlecznego u 4150 szwedzkich 60-latków poprzez pomiar poziomu we krwi określonego kwasu tłuszczowego, który występuje głównie w produktach mlecznych i dlatego może być wykorzystany do odzwierciedlenia spożycia tłuszczu mlecznego.

Następnie byli obserwowani przez średnio 16 lat, aby zobaczyć, ilu z nich miało zawały serca, udary i inne poważne zaburzenia krążenia, a ilu zmarło z jakiejkolwiek innej przyczyny w tym czasie. Po statystycznej korekcie pod kątem innych znanych czynników ryzyka choroby wieńcowej, takich jak wiek, dochód, styl życia, nawyki żywieniowe i inne choroby, ryzyko tej choroby było najniższe u osób z wysokim poziomem kwasów tłuszczowych. Osoby z najwyższymi poziomami spożycia tłuszczu mlecznego nie wykazywały zwiększonego ryzyka śmierci ze wszystkich wspomnianych przyczyn.

Karolina Kasperek
Zdjęcie: Unsplash

autor Karolina Kasperek

Karolina Kasperek

redaktorka "dział "Wieś i Rodzina"

Karolina Kasperek w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" prowadzi dział "Wieś i Rodzina". Specjalizuje się w tematach społecznych, w tym poradach dla KGW.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zdrowie ukryte w kapeluszu. Jakie właściwości mają grzyby?

Sezon grzybowy rozpoczęty. Chodźmy na grzyby, zbierajmy je ostrożnie. Choć dziś tematem tekstu nie jest bezpieczeństwo, nie możemy pominąć krótkiego ostrzeżenia. Przede wszystkim zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni. Jeśli przez głowę przemknie nam choćby cień wątpliwości, uznajmy to za bezwzględnie wystarczający powód do zostawienia grzyba poza koszykiem.

czytaj więcej

Jak aspiryna wpływa zdrowie wymion u zasuszonych krów?

Powszechnie wiadomo, że po wycieleniu krowy mleczne są szczególnie narażone na występowanie wielu chorób będących głównie wynikiem niewłaściwego żywienia w okresie zasuszenia, jak i po porodzie. W tym okresie wyzwaniem dla hodowcy jest także ogólnoustrojowy proces zapalny, który choć normalny, po zaostrzeniu może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia i wydajności krów.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)