Kulawizna u krów pod lupą brytyjskich naukowców
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Kulawizna u krów pod lupą brytyjskich naukowców

27.07.2020

Kulawizna jest drugim co do wielkości problemem dobrostanu bydła mlecznego na świecie. Jednak jak dotąd, wiedza dlaczego układ odpornościowy nie jest w stanie usunąć infekcji nadal jest niepełna. To może się jednak w najbliższych latach zmienić za sprawą przełomowego projektu, realizowanego w Wielkiej Brytanii.

Przełomowy projekt, który pomoże lepiej zrozumieć powstawanie kulawizn u krów

Rozpoczęte zostały badania nad przyczynami występowania kulawizn u krów mlecznych, które dotyczą ponad połowy pogłowia brytyjskiego bydła i które kosztują obecnie brytyjski przemysł mleczarski około 250 milionów funtów rocznie. Przełomowym projektem będzie wspólna praca Royal Veterinary College (RVC), Scottish Rural College (SRUC) i University of Liverpool.

r e k l a m a
Naukowcy z tych instytucji skupią się przede wszystkim na pogłębianiu wiedzy na temat czynników powodujących uszkodzenia rogu racicowego u bydła mlecznego, które nigdy wcześniej nie były tak dogłębnie badane. Uszkodzenia rogu racicowego są najbardziej rozpowszechnionym schorzeniem powodującym upośledzenie sprawności ruchowej i związany z nim ból u krów mlecznych zarówno w Europie, jak i na świecie. Projekt może zatem znacznie poprawić zdrowie i dobrostan zwierząt poprzez opracowanie skutecznych praktyk zarządzania, nowych narzędzi hodowlanych i nowych zabiegów farmaceutycznych.

Głęboka analiza genetyczna i środowiskowa

Badanie będzie obejmowało dokładne monitorowanie i rejestrowanie odpowiednich danych dotyczących ciężarnych krów mlecznych – od 60 dni przed wycieleniem do pierwszej połowy laktacji. Badana będzie również odporność genetyczna zwierząt na uszkodzenia racic poprzez profilowanie genetyczne poszczególnych zwierząt i wykonywanie zaawansowanych analiz genomicznych. Na koniec, opracowane zostaną optymalne strategie hodowlane w celu zapewnienia środków do hodowli bydła odpornego genetycznie na kulawiznę.

Beata Dąbrowska
Źródło: Thedairyside.com

Zdjęcie: Beata Dąbrowska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

11 800 kg mleka od krowy – jak osiągnąć taką mleczność przy zachowaniu zdrowia krów?

11 800 kg mleka od krowy. Tym imponującym wynikiem produkcyjnym pochwalić się mogą Danuta i Przemysław Pawłowscy, z synem Łukaszem, którym – jak zgodnie przyznali – dziś najbardziej zależy na utrzymaniu stabilnej mleczności połączonej z dobrym zdrowiem zwierząt.

czytaj więcej

Jak zapewnić zwierzętom wystarczającą ilość dobrej jakości pasz objętościowych w czasie suszy?

Jak eliminować negatywny wpływ warunków meteorologicznych na ilość i jakość pasz objętościowych? Odpowiedzi na to pytanie starali się udzielić twórcy programu „Krowie na Zdrowie” podczas konferencji on-line zorganizowanej w połowie czerwca br.

czytaj więcej

O 3 kg więcej mleka od krowy dzięki odpowiedniemu oświetleniu obory

Oświetlenie obory jest kluczowe nie tylko z punktu widzenia hodowcy i jakości pracy w budynku inwentarskim. Odpowiednio oświetlona obora jest niezbędnym elementem dla zagwarantowania zwierzętom dobrostanu, jak i poprawienia parametrów produkcyjnych. Jak ekspozycja na promienie świetlne wpływa na zdrowie i mleczność krów?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)