Jak zapewnić zwierzętom wystarczającą ilość dobrej jakości pasz objętościowych w czasie suszy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak zapewnić zwierzętom wystarczającą ilość dobrej jakości pasz objętościowych w czasie suszy?

21.07.2020

Jak eliminować negatywny wpływ warunków meteorologicznych na ilość i jakość pasz objętościowych? Odpowiedzi na to pytanie starali się udzielić twórcy programu „Krowie na Zdrowie” podczas konferencji on-line zorganizowanej w połowie czerwca br.

W trudnym sezonie nie ma miejsca na błędy

Co prawda po wyjątkowo suchej wiośnie, tegoroczne lato – jak na razie – pod względem opadów jest łaskawe, to przed nami jeszcze dwa jego miesiące, podczas których nie wiadomo jaka będzie aura. Jedno jest jednak pewne – susza i inne negatywne warunki meteorologiczne coraz bardziej dają się we znaki hodowcom bydła. Co zatem zrobić, aby, mimo nieprzewidywalnej i niesprzyjającej aury, zapewnić zwierzętom wystarczającą ilość pasz objętościowych o odpowiedniej jakości? Rozwiązania w tym zakresie zaprezentowali specjaliści z programu „Krowie na Zdrowie”. Program ten to inicjatywa, która ma za zadanie przekazywać hodowcom bydła wiedzę o najnowszych trendach i technologiach dotyczących żywienia bydła. Obecnie program aktywnie wspierają firmy: Barenbrug, CLAAS, Corteva Agriscience oraz De Heus. W opinii Hanny Nowak z Corteva Agriscience, złe warunki pogodowe sprawiają, że hodowcy uczą się produkować lepszej jakości kiszonki. Bo im mniej jest materiału, tym bardziej trzeba starać się o jego parametry. Im trudniejszy sezon, tym dokładniej i z większą troską należy podchodzić do przygotowania kiszonek.

r e k l a m a

Jak deficyt wody odbija się na jakości kiszonek?

Skutki niekorzystnych warunków atmosferycznych odczuwalne są praktycznie przez cały sezon, a nie tylko w momencie, w którym one wystąpiły. W zależności od stopnia uszkodzenia roślin, ilość energii w kiszonce jest znacznie mniejsza, nawet o więcej niż 0,6MJ NEL/kg. Skutkiem suszy obok obniżonej zawartości składników odżywczych (skrobi) i wysokiej zawartości cukrów prostych są również trudności w ubijaniu i ryzyko zagrzewania się po otwarciu. Oczywiście ograniczona jest też ilość zielonej masy, więc sam proces zakiszania musi przebiegać perfekcyjnie, aby przygotowane silosy/pryzmy/bele zapewniały należyte warunki składowania tego jakże cennego materiału. Tu nie ma miejsca na błędy i niedociągnięcia – przestrzega Hanna Nowak.

W warunkach suszy zbiór kukurydzy należy rozpocząć najwcześniej przy zawartości 28% SM. Przy takiej zawartości SM zbieramy kukurydzę, która zaschnie na początku i nie ma jeszcze kolb. Gdy jest mało kolb zbiór rozpoczynamy przy zawartości 30–34% SM. W normalnych warunkach Corteva Agriscience rekomenduje zbiór roślin przy suchej masie na poziomie 35–38%.
Im bardziej podsuszony materiał, tym na mniejsze fragmenty należy ciąć rośliny. I tak, gdy susza wystąpi do momentu kwitnienia kukurydzy, zalecana długość cięcia powinna wynosić 10–12 mm oraz dłużej, by uniknąć wycieku soków. Gdy susza wystąpi w momencie kwitnienia i po kwitnieniu, ciąć należy możliwie krótko (5–7 mm), bowiem materiał jest trudny do ubicia i istnieje ryzyko wtórnego zagrzewania się. Trawy i lucerny zbieramy we właściwej fazie dla danej rośliny, nie czekamy, bo rośliny zdrewnieją, a nie urosną. W przypadku traw i lucerny tniemy krótko (ok. 5 cm), bo materiał jest trudny do ubicia i istnieje ryzyko pozostawienia przestrzeni z powietrzem.

Jak dobrze zakiszać kukurydzę?

Hanna Nowak zaprezentowała również kilka bardzo przydatnych wskazówek dotyczących zakiszania, szczególną uwagę zwracając na dobre ubicie i dokładne wyciśnięcie powietrza.


  • Hanna Nowak, Corteva Agriscience
Ugniatamy maksymalnie po 15 cm warstwy materiału zielonego, a każdą warstwę ubijamy maksymalnie przez godzinę, przy czym ostatnią warstwę traktujemy jak poprzednie. Przy przykrywaniu warto pomyśleć o foliach bocznych, które odcinają dopływ powietrza. Gdy przygotowujemy kiszonkę z kukurydzy, która nie miała kolb i jest bardzo mokra, przy dużych wypływach soków zalecamy stosować domieszkę ziarna kukurydzy do zagęszczenia sieczki. Nie zalecamy jednak stosowania słomy i innych zbóż. Po otwarciu silosu wybieranie kiszonki powinno odbywać się w tempie 1,5–2,5 m na tydzień.

Sposoby na eliminację problemów związanych z niesprzyjającą pogodą to nie tylko odpowiednia odmiana (np. odmiany AquaMax® Pioneer®), termin zbioru i długość cięcia, ale również właściwa technika kiszenia i dobór inokulantów. W przypadku traw o suchej masie na poziomie (32–40%) oraz przesuszonych, Corteva Agriscience poleca inokulant 11G22 RR, który umożliwia wczesne otwarcie silosu. Gdy zbierana zielonka z traw i lucerny zawiera więcej włókna, firma zaleca 11GFT do traw i 11AFT do lucerny. Dla kukurydzy o wysokiej suchej masie (powyżej 38%) – stabilizator 11A44, a dla kukurydzy dotkniętej suszą przed kwitnieniem (bez kolb lub z małą ilością) 11C33RR. W przypadku kukurydzy wysokiej lub z małymi kolbami – 11CFT – dający dodatkowo energię z włókna.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Kulawizna u krów pod lupą brytyjskich naukowców

Kulawizna jest drugim co do wielkości problemem dobrostanu bydła mlecznego na świecie. Jednak jak dotąd, wiedza dlaczego układ odpornościowy nie jest w stanie usunąć infekcji nadal jest niepełna. To może się jednak w najbliższych latach zmienić za sprawą przełomowego projektu, realizowanego w Wielkiej Brytanii.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Raport KE: przez spadek cen mleka, rolnicy będą likwidować stada krów

Komisja Europejska opublikowała krótkoterminową prognozę dla rynku mleka na 2023 rok. Zdaniem unijnych analityków, w bieżącym roku europejscy rolnicy bedą redukować pogłowie swoich stad w odpowiedzi na spadającą opłacalność produkcji mleka.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)