Krowy przez stres cieplny pobierają nawet do 25% mniej suchej masy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Krowy przez stres cieplny pobierają nawet do 25% mniej suchej masy

29.05.2022autor: Beata Dąbrowska

Jedną z najważniejszych reakcji krowy na przegrzanie jest pogorszenie apetytu, dlatego troska o utrzymanie go na właściwym poziomie w okresie wysokich temperatur powinno być priorytetem, szczególnie u krów w okresie szczytu laktacji.

Z artykułu dowiesz się

  • Jak duży może być spadek pobrania paszy przez krowy podczas letnich miesięcy?
  • Jakie negatywne skutki mniejszego pobeania paszy możemy zaobserwować?
  • Jak można temu zapobiec?

Idzie lato, a wraz z nim problemy w oborze

Pisząc poniższy artykuł, na zewnątrz temperatura sięgnęła 28℃, pomimo że była to pierwsza połowa maja. Już od dłuższego czasu aura jest zupełnie nieprzewidywalna i – jak zdążyliśmy się przekonać – okresy bardzo wysokich temperatur zdarzają się coraz wcześniej. To bardzo trudny okres zarówno dla zwierząt, jak i hodowców, którzy muszą sprostać wielu problemom związanym z występowaniem stresu cieplnego u krów.

Dlatego też, zaczynając od bieżącego numeru, na naszych łamach poruszać będziemy szereg tematów związanych właśnie ze stresem cieplnym, konsekwencjami, jakie niosą za sobą wysokie temperatury oraz sposobami przeciwdziałania ich negatywnym skutkom.

r e k l a m a

Upały redukują pobranie paszy przez krowy

Jednym z pierwszych skutków wysokich temperatur jest zredukowanie pobrania paszy, co oznacza, że krowy pobierają mniej białka, energii, witamin i minerałów. Z tego też powodu największym wyzwaniem dla hodowców w tym okresie powinno być zwiększenie pobrania paszy przez zwierzęta.

Spadek pobrania suchej masy podczas wysokich temperatur może wynieść nawet 25%

Krowy narażone na stres cieplny nie tylko mniej pobierają paszy, ale również wytwarzają mniej masy ciała na jednostkę pobranej paszy. Jednym słowem chudną. Zwierzęta muszą bowiem wydatkować więcej energii na pobudzenie procesu rozpraszania ciepła wewnętrznego poprzez pocenie się, przyspieszone bicie serca i zwiększenie liczby oddechów, ograniczając w ten sposób ilość energii na cele produkcyjne. Obniżone pobranie paszy, wraz ze zwiększoną ilością wypitej wody, wpływa na wypełnienie żwacza. W badaniach wykazano, że krowy mleczne przy temperaturze powietrza 5°C pobierały około 3 kg wody na 1 kg suchej masy, natomiast przy 32°C spożycie wody wzrosło do 8 kg na 1 kg s.m.

Krowy narażone na stres cieplny nie tylko mniej pobierają paszy, ale również wytwarzają mniej masy ciała na jednostkę pobranej paszy.

  • Krowy narażone na stres cieplny nie tylko mniej pobierają paszy, ale również wytwarzają mniej masy ciała na jednostkę pobranej paszy.

Temperatura i wilgotność wpływają na strawność pasz

Warto również wiedzieć, że strawność paszy jest dodatnio skorelowana z temperaturą otoczenia i wilgotnością. Wraz ze wzrostem temperatury powietrza następuje wzrost strawności białka i wykorzystania energii, co tłumaczy spadek pobrania paszy i wolniejszą motorykę żwacza. Podczas stresu cieplnego, z powodu rozszerzania się obwodowych naczyń krwionośnych, następuje redukcja przepływu krwi do naczyń krwionośnych żwacza, w konsekwencji czego słabo strawione składniki pokarmowe są lepiej przyswajane przez krowy. W ich organizmie zachodzą również zmiany w poziomie lotnych kwasów tłuszczowych. W efekcie stresu termicznego następuje wzrost stężenia kwasu propionowego, przy jednoczesnym obniżeniu ilości kwasu octowego. Wzrost kwasu propionowego we krwi jest związany ze spadkiem zawartości tłuszczu w mleku. W zminimalizowaniu negatywnych skutków stresu termicznego ogromne znaczenie ma właściwe żywienie krów, o którym szerzej napiszemy w kolejnym artykule.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 21/2022 na str. 60. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

autor Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Poziom stresu wyczytany z krowiego futra

Do tej pory poziom stresu u krów można było zmierzyć jedynie poprzez pomiar poziomu kortyzolu w kale, krwi i ślinie. Naukowcy z Instytutu Badawczego Biologii Zwierząt Gospodarskich w Dummerstorfie znaleźli nowy sposób na minimalnie inwazyjne wykrywanie długotrwałego stresu u krów.  

czytaj więcej

Jak stres cieplny odbija się na zdrowiu krów zasuszonych?

Wydaje się, że tegoroczna zimna wiosna odsuwa w czasie letni problem hodowców, jakim jest stres cieplny, niemniej nieprzewidywalna pogoda może spłatać figla i sprawić, że dosłownie z dnia na dzień słupek rtęci może wskazać ponad 20 st. C, co przy wilgotności 75% niesie już ryzyko stresu cieplnego

czytaj więcej

5 wskazówek, jak zmniejszyć stres cieplny u krów

Nadchodzące lato, a wraz z nimi fala upałów, to wymagający okres zarówno dla hodowców, jak i samych zwierząt. Wyraźny spadek mleczności, pogorszenie parametrów mleka i rozrodu czy złe samopoczucie zwierząt to tylko niektóre z powodów, dla których ograniczenie stresu cieplnego powinno być największym priorytetem każdego posiadacza mlecznego stada.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)