Krowy montbeliarde mają wiele zalet w porównaniu do HF
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Krowy montbeliarde mają wiele zalet w porównaniu do HF

10.06.2021autor: Andrzej Rutkowski

Krowy rasy montbeliarde są wciąż niedoceniane w Polsce. A szkoda, bo przykład rolnika spod Koła pokazuje, że od montebeliardów uzyskuje średnio 9300 kg mleka w 305 dni laktacji. Na dodatek jest to bydło niemal bezproblemowe w porównaniu do krów rasy hf. 

Jak są główne zalety rasy krów montbeliarde? 

– Główną zaletą rasy montbeliarde jest jej uniwersalność, to typ mięsno-mleczny. Jest to bydło wytrzymałe fizycznie, ma lżejsze wycielenia od hf-a ze względu na szersze miednice. Korzystniejsza jest też budowa nóg. Duże korpusy i stosunkowo mocne umięśnienie sprawiają, że bardzo dobrze spieniężają się buhajki oraz krowy brakowane. Krowy montbeliarde mają mniejsze wymagania żywieniowe niż hf-y. Ponadto żyją znacznie dłużej, najstarsze z nich w naszym stadzie mają 11 lat, a przeciętna krowa jest u nas dojona przez okres 6–7 laktacji, czyli ponad 2 razy dłużej niż zazwyczaj w przypadku hf-a. Nasz lekarz weterynarii żartuje, że gdyby wszystkie obory były takie, jak nasza, to on byłby bezrobotny – powiedział Lucjan Rogaś, dodając, że montbeliardy są rasą stosunkowo późno dojrzewającą, dlatego jałówki kryje w wieku 18 miesięcy, a jeszcze inną zaletą jest duża zdrowotność wymion.

r e k l a m a

Czy wybuchowy temperament montbeliardów to tylko mit? i

W 2012 roku rolnik zakupił pierwsze 5 sztuk rasy montbeliarde z Francji, następnie 2 lata później w roku budowy nowej obory kupił kolejne 10 sztuk z tej samej firmy Coopex. Z tych 15 sztuk rozbudował stado w większości czystorasowe. Tylko część krów to krzyżówki o 75-procentowym udziale rasy monbeliarde, powstałe w wyniku krzyżowania wypierającego na hf-ie. Zabiegi inseminacji wykonuje syn – Łukasz, a nasienie zamawiane jest z firmy Coopex.

Szkoda, że u nas w kraju montbeliardy nadal są rasą niszową w stosunku do hf-a. Niektórzy hodowcy źle je postrzegają uważając, że są to krowy zbyt temperamentne, co zupełnie nie jest prawdą. Co ciekawe, zalety tej rasy dostrzegli Rosjanie, którzy kupują materiał hodowlany z Francji w tysiącach sztuk przy udziale transportu lotniczego – dodał hodowca.



Krowy chętnie odpoczywają na trocinach

  • Krowy chętnie odpoczywają na trocinach

Krowy mają do dyspozycji oborę wolnostanowiskową z legowiskami ścielonymi trocinami

Obora wolnostanowiskowa na rusztach betonowych z roku 2014, o wymiarach 24,7 x 35 m, posiada 69 boksów legowiskowych dla krów dojnych plus boksy legowiskowe dla jałówek i krów zasuszonych. Legowiska ścielone są trocinami pozyskiwanymi z pobliskiego tartaku. Obiekt o konstrukcji stalowej bezsłupowej jest wysoki na 8,5 m w kalenicy. Na całej długości stołu paszowego zastosowano drabiny zatrzaskowe.

– Budując oborę wybraliśmy zagłębione legowiska z myślą o materacach słomiano-wapiennych, które przez jakiś czas stosowaliśmy uzupełniając regularnie mieszankę słomy, wapna i wody. Jednak przyszły lata, kiedy słoma była bardzo droga, a my w całości musieliśmy ją zakupić, wszak nie uprawiamy zbóż. Z tych względów wybraliśmy trociny, które okazały się wygodną i funkcjonalną ściółką. Krowy są bardzo czyste. Nie ma też problemów z magazynowaniem, mieszaniem i wywożeniem gnojowicy przy trocinach, które w legowiskach uzupełniamy raz na dwa tygodnie – wyjaśnił Lucjan Rogaś.

Mleko trafia do schładzalnika o pojemności 4,5 tys. litrów, z hali udojowej GEA typu rybia ość 2 x 5 stanowisk.



Budki typu igloo do odchowu cieląt na zewnątrz budynków Lucjan Rogaś uważa za najlepsze rozwiązanie

  • Budki typu igloo do odchowu cieląt na zewnątrz budynków Lucjan Rogaś uważa za najlepsze rozwiązanie z możliwych ograniczające zarówno występowanie chorób płucnych jak i biegunek

Panele fotowoltaiczne na oborze i silosy jako najnowsza inwestycja rolnika

Wóz paszowy Trioliet o pojemności 14 m3 wyposażony w dwa pionowe ślimaki zastąpił mniejszą, bo jednoślimakową maszynę tego samego producenta o pojemności 7 m3.

W skład dawki TMR zadawanej krowom dojnym wchodzą takie pasze, jak: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, kiszonka z podsuszonych roślin lucerny, poekstrakcyjne śruty rzepakowa i sojowa, pasza pełnoporcjowa i energetyczna oraz dodatek mineralno-witaminowy oraz bufor.

Dawkę z TMR mamy ustawioną na przeciętną produkcję 28 l mleka od krowy dziennie. Są krowy w szczycie laktacji, które pobierają więcej paszy i dają 42 l mleka na dzień, a są też i takie, które w jednym udoju dają aż 26 l, ale takie sztuki szybciej się eksploatują. Moim marzeniem jest rozbudowa obory, wtedy na pewno krowy produkcyjne podzielilibyśmy na dwie grupy żywieniowe – powiedział Lucjan Rogaś.

Obecnie rolnik przygotowuje się do przeprowadzenia najnowszej inwestycji, jaką jest montaż instalacji fotowoltaicznej o mocy 39 kW na dachu obory, budowa betonowych silosów kiszonkarskich o łącznych wymiarach 24 x 30 m, a także magazynu paszowego 15 x 25 m. Rolnik wystarał się o dofinansowanie owej inwestycji w ramach PROW.


Lucjan Rogaś gospodaruje z żoną Beatą oraz synem Łukaszem na 59 ha, w tym 23 ha własnych we wsi Wrząca Wielka

  • Lucjan Rogaś gospodaruje z żoną Beatą oraz synem Łukaszem na 59 ha, w tym 23 ha własnych we wsi Wrząca Wielka (gm. Koło). Uprawia kukurydzę, lucernę i trawy. Utrzymuje 147 sztuk bydła, w tym 70 krów. Rocznie dostarcza 600 tys. l mleka do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole

Andrzej Rutkowski
Fot. Andrzej Rutkowski

autor Andrzej Rutkowski

Andrzej Rutkowski

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktor "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Chcesz obniżyć koszty produkcji mleka? Postaw na pasze z własnych pól

Marcin Jakubowski przejął gospodarstwo od rodziców 10 lat temu i postawił na rozwój produkcji mleka. Już kilkukrotnie powiększał i modernizował oborę uwięziową. Teraz za główne zadanie postawił sobie cięcie kosztów produkcji, dlatego jak najwięcej pasz zasobnych w białko i energię chce pozyskać z własnych pól.

czytaj więcej

Naturalne i tanie żywienie krów mlecznych? Tylko na pastwisku

Intensyfikacja produkcji mleka sprawiła, że pasące się stada krów mlecznych to dziś rzadki widok. Są jednak hodowcy, którzy pastwiskowanie z powodzeniem stosują, a jednym z nich jest Piotr Piecyk, który potwierdza, że ma ono niezaprzeczalne walory zdrowotne oraz obniża koszty produkcji.

czytaj więcej

Montbeliarde, HF i czerwona norweska w jednym gospodarstwie - która rasa sprawdza się najlepiej?

O kierunku produkcji gospodarstwa często decyduje jego położenie, klasa gleb czy rodzinna tradycja. Wielu rolników obawiając się zmian, przez lata prowadzi, często mało lub nieopłacalne kierunki. Są jednak i tacy jak Małgorzata i Paweł Woźnicowie, którzy nie bali się zmiany i co najważniejsze, z perspektywy czasu, chwalą ją sobie.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)